یک روزپس از درخواست علی مطهری٬ نماینده مجلس٬ برای آزادی میرحسین موسوی و مهدی کروبی٬ آیتالله علی خامنهای٬ رهبر جمهوریاسلامی٬ به اشاره اعلام کرد که این دو رهبر مخالفان تاکنون حاضر به عذرخواهی نشدهاند.
رهبر جمهوریاسلامی٬ در دیداری با دانشجویان٬ با اشاره به اعتراضها به نتایج اعلام شدهی انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ گفت: “در بررسی آن حوادث تلخ، مسئله اصلی و عمده، قانون شکنی و رفتار غیر نجیبانه ی جماعتی است که در مقابل جریان قانون ایستادند و به ایران عزیز، لطمه و ضربه و خسارت وارد آوردند. البته در حاشیه و گوشه و کنار یک حادثه ی بزرگ، ممکن است مسائلی روی داده باشد که گاه یک نفر مظلوم یا ظالم واقع شود اما در هر حال نباید مسئله اصلی بخاطر این مسائل گم شود”.
وی با اشاره به دعوت موسوی و کروبی برای حضور مردم در خیابان٬ اضافه کرد: “چرا و به چه دلیل مدعیان تقلب در انتخابات ۸۸ برای مواجهه با مسئله، به خیابانها اردوکشی کردند؟ بارها و بارها این سوال را نه در مجامع عمومی بلکه به شکلی که قابل پاسخ دادن باشد مطرح کرده ایم پس چرا جواب نمی دهند، چرا عذرخواهی نمی کنند؟”
به نظر میرسد این سخنان آیتالله خامنهای٬مهر تاییدی باشد بر اخباری که پیش از این دربارهی فشار نیروهای امنیتی بر مهدی کروبی٬ میرحسین موسوی و زهرا رهنورد٬ برای عذرخواهی منتشر شده بود. مسالهای که البته تاکنون با موافقت آنها روبهرو نشده است.
هفته گذشته جواد کریمی قدوسی٬ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتوگویی با سایت نسیم٬ با اشاره به فعالیتهای برخی از نیروهای “اصلاح طلب و اصحاب فتنه” و انتقاد از انتشار گمانهزنی پیرامون حضور آنها در کابینه روحانی٬ گفته بود: “مقام معظم رهبری در جلسه ای فرمودند که اگر این افراد توبه هم کنند توبه آنها پذیرفته نیست “.
پیش از این برخی از اصولگرایان گفته بودند که حصر مهدی کروبی٬ میرحسین موسوی و زهرا رهنورد - از ۲۵ بهمن سال ۸۹ و پس از دعوت به برگزاری راهپیمایی در حمایت از اعتراضهای مردم مصر و تونس - به دستور رهبر جمهوریاسلامی صورت گرفته است.
همزمان علی مطهری٬ از نمایندگان اصولگرای مجلس٬ در نطق میان دستور خود ٬با اشاره به اینکه “ما برخی زندانیان سیاسی داریم که به صرف انتقاد از حکومت در زندان به سر میبرند”٬ از صادق لاریجانی٬ رییس قوهقضاییه خواست که “بدون اعتنا به فشارهای مقامهای امنیتی آنها را آزاد کند”.
وی همچنین خطاب به حسن روحانی گفت: “از شما میخواهم به شعارهای خود از جمله دفاع از حقوق ملت و اجرای قانون اساسی پایبند باشید و اکنون که با انتخابات اخیر آشتی ملی تحقق یافته است، بجاست که آثار بحران سال ۸۸ محو شود و زندانیان سیاسی که اکثر آنها جرمی جز انتقاد نداشتند، آزاد شوند و تکلیف آقایان موسوی و کروبی نیز روشن شود و اگر این دو نفر باید عذرخواهی کنند، آیا نیازی به عذرخواهی آقای احمدینژاد که هیزم فتنه را با مناظره و رفتارهای خود فراهم آورد، نیست؟ حداقل این است که به آنها اجازه دفاع از خود داده شود”.
حسن روحانی٬ چه در زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری و چه پس از پیروزی و در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود٬ وعده داد که برای رفع حصر از موسوی٬ کروبی و رهنورد تلاش کند.
وی پیش از انتخابات و در سخنرانی در دانشگاه صنعتی شریف٬ در این زمینه گفته بود: “این وضعیت به نفع مان نیست. باید این شکاف را که الان روز به روز دارد عمیق تر می شود، از بین ببریم. من امیدوارم خود انتخابات یک مقدار فاصله ها را کم کند و دولت آینده بتواند یک فضای غیر امنیتی را در کشور به وجود بیاورد. به نظر من مشکل نیست شرایطی را در یک سال آینده بشود فراهم کرد که نه تنها آنها که در حصر هستند آزاد شوند که حتی کسانی که به خاطر مسائل سال ۸۸ در زندان هستند آنها هم آزاد شوند”.
در کنفرانس مطبوعاتی روحانی پس از پیروزی در انتخابات هم خبرنگار روزنامه اعتماد از امکان “رفع محدودیت برای برخی چهرههای شاخص سیاسی” و “تبدیل فضای امنیتی به فضای سیاسی” پرسید. روحانی در پاسخ به وی گفت: “برخی مسایل تنها در دست قوه مجریه نیست، بلکه نیازمند همکاری هر سه قوه است و ما سعی می کنیم با تعامل این مسایل را دنبال و حل کنیم. با توجه به فضای فعلی این مساله هم حل خواهد شد”.
این سخنان مطهری اما با واکنشهایی در میان اصولگرایان روبه رو شده است. وبسایت جهاننیوز٬ نزدیک به علیرضا زاکانی٬ سخنان مطهری را “نطقی عجیب در دفاع از فتنهگران” توصیف کرد و احمد توکلی٬ نمایندهی مجلس٬ در این زمینه گفت: “اینکه بگوییم جرم موسوی و کروبی کم است و خطاهای احمدی نژاد را هم اندازه با آن قرار دهیم به معنای اعتدال نیست… موسوی به ادعاها و اظهارنظرهای قبلی خود نیز پایبند نماند و در مقابل قانون تمکین نکرد ولو اینکه اعتراض داشت باید مانند آیت الله هاشمی پس از رد صلاحیتش، در برابر قانون تمکین می کرد… موسوی می توانست با تمکین مقابل قانون در دوره دوم احمدی نژاد همچون اقلیتی پرقدرت حضور داشته باشد٬ وی می توانست به اهرم نقد در جریان اقلیت رفتار احمدی نژاد را تعدیل کرده و به احتمال زیاد الان رئیس جمهور بود بنابر این آقای مطهری نباید احمدی نژاد و موسوی را در کنار هم قرار دهد. البته احمدی نژاد هم در فتنه خطاهای قابل توجهی داشت اما قابل مقایسه با فتنه گری های موسوی و کروبی نبود”.
حبیبالله عسگراولادی٬ از اعضای حزب موتلفه٬ پیرامون وضعیت میرحسین موسوی و مهدی کروبی٬ چندی پیش گفته بود: “از موسوی و کروبی درخواست دارم در ماه رمضان که ماه توبه است، نسبت به امام، رهبری و نظام شرایطی را ایجاد کنند که در شبهای قدر آرامشی را که در دولت جدید پدید آمده، به جانب کمال ببریم و عید فطر امسال رنگ دینی، مذهبی، ملی و کشوری شود”.
احمد منتظری، فرزند آیتالله حسینعلی منتظری، نیز در نامه به رهبر جمهوری اسلامی از وی خواسته بود تا “تصمیم تاریخی” بگیرد و در ماه رمضان، نه تنها دستور آزادی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد و دیگر زندانیان سیاسی را بدهد٬ بلکه ترتیبی دهد تا آن ها در مراسم تنفیذ ریاست جمهوری حاضر شوند.
دو هفته پیش رسول منتجبنیا٬ قائممقام حزب اعتمادملی٬ در گفتوگویی با سایت تهرانپرس٬ گفته بود: “بزودی تکلیف دبیرکل حزب اعتماد ملی(کروبی) مشخص خواهد شد و این حزب با اعضای شورای مرکزی خود آغاز به کار خواهد کرد. اقداماتی در راستای آزادی وی در حال صورت گرفتن است که قطعا به نتیجه خواهد رسید، پس از مشخص شدن نتیجه آن حزب اعتماد ملی به صورت رسمی آغاز به کار خواهد کرد”.
اما محمدتقی کروبی٬ فرزند مهدی کروبی٬ این مساله را تکذیب کرده و در گفتوگو با سحامنیوز گفته بود: “خبری مبنی بر پایان دوران حبس و رفتارهای غیرقانونی حکومت نداریم… تاکنون هیچ چیز تغییر نکرده. مثلا برادرم، حسین آقا کماکان از ملاقات محروم هستند یا ملاقات سایر فرزندان مطابق گذشته اعمال می گردد. آقای کروبی همچنان در ساختمان امن وزارت اطلاعات حبس و زندانی است”.