البرز محمودی
بعد از کرمان و شیراز ، تعدادی از مردم شهر اردکان یزد نیز به دعوت امام جمعه این شهر به دنبال خشکسالی در این شهر اقدام به برپایی نماز “نزول باران” کردند تا شاید خشکسالی بی سابقه این منطقه در پنجاه سال اخیر ، رفع شود.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در حالی این خبر را اعلام کرد که دو هفته پیش دفتر امام جمعه شیراز و دو ماه قبل از آن دفتر امام جمعه کرمان نیز از مردم خواسته بود برای “رفع خشکسالی” و “نزول باران” نماز بخوانند.
ایرنا گزارش داده در اردکان “ مردم متدین این خطه” روز چهارشنبه به دعوت امام جمعه “با پایپیاده و برهنه” در حالیکه “خانوادههای معظم شهدا، کودکان وافراد سالمند” در پیشاپیش انبوه جمعیت حرکت میکردند، “نیایش کنان به شش کیلومتری خارج شهر معروف به “دق”(عباس علی) رفتند.”
بر اساس سنن مربوط به نماز باران ، نمازگذاران با پای پیاده و برهنه به خارج از شهر می روند و به نماز مشغول می شوند. در مراسم دیروز اردکان ، حجتالاسلام “دیداری” ، امام جمعه این شهر در خطبههای نماز پس از قرائت دعاهای ویژه بارش باران، “از خدای بزرگ خواستار عفو و بخشش گناهان بندگانش” شد.
وی همچنین “از خدای سبحان مسئلت کرد تا با ریزش رحمت الهی” ، جلوی خشکسالی را بگیرد و با “جاری کردن دوباره قنوات و جویبارها ، طراوت و سرسبزی” را به کشور ایران بازگرداند. در پایان، نماز نزول بارش باران به امامت وی قرائت شد.
نماز مسوولان
پیش از این و دو هفته پیش نیز در پی خشکسالی های اخیر در استان فارس ، دفتر نماینده ولی فقیه و امام جمعه شیراز، از مردم خواست در مراسم نماز باران شرکت کنند و از خدا بخواهند” باران فرو فرستد”. برخی از سایت ها از جمله خبرگزاری شبستان (که اخبار مساجد را پوشش می دهد) مراسم “نماز باران” را که در شیراز و به دعوت آیت الله حایری شیرازی برگزار شد “باحضور انبوه مردم و مسوولان محلی” گزارش کردند اما یک روزنامه نگار مقیم شیراز در این مورد به روز گفت در این مراسم “تنها سیصد و پنجاه نفر” شرکت کردند که “اغلب آنان از مسوولان دولتی شهر شیراز بودند که به همراه اعضای خانواده خود برای برگزاری این مراسم آمدند.از آن جمله می توان به استاندار و سایر مقامات استانداری اشاره کرد.“
پیش از برگزاری نماز ، دفتر امام جمعه شیراز در اطلاعیه ای اعلام کرده بود: “برگزاری نماز باران به روش و سیره پیامبر گرامی اسلام است که در آن نمازگزاران، با خروج از شهر بخشی از مسیر را با پای پیاده و در حال ذکر و سپاس خداوند طی می کنند.“
بر همین اساس ، در آن مراسم ، قبلازبرپاداشتننمازبهامامت آیت الله حدایق، نمازگزاران مسافتی قبل از فضای باز ”مدفن شهدا” تا محل برگزاری نماز در شهر شیراز را با پای برهنه و ذکر گویان طی کردند. در بخشی از مراسم هم حاضران به عزاداری پرداختند و گریه کردند.
نکته جالب توجه در مورد این مراسم آن است که آیت الله حایری شیرازی ، نماینده آیت الله خامنه ای در استان فارس ، اجرا و امامت جماعت این نماز را بر عهده نگرفت و برگزاری آن را بر عهده آیت الله حدائق گذاشت.
در این مورد یک روزنامه نگار شیرازی به روز گفت:“شش سال پیش در حاشیه بحران بی آبی ، آیت الله حایری شیرازی ، نماینده رهبری در فارس چند بار با مردم به بیرون شهر برای برپایی نماز باران رفت اما این دعاها اثری نکرد و بارانی نیامد. پس از آن یکی از خاخام های یهودی ساکن شیراز براساس آیین خودشان ، نیایش کرد و اتفاقا باران آمد. به همین دلیل امسال در مراسم نماز باران ، شخص آیت الله حایری خود پیش نماز نشد.“
علیرغم برگزاری نماز باران و طلب باران از خدا ، براساس گزارش خبرنگاران ، پس از گذشت دو هفته ، هنوز در شیراز باران نباریده است.
دوری از گناه برای دریافت نعمات
پیش از اردکان و شیراز در دیماه سال گذشته نیز در پی شدت یافتن بی آبی در شهر کرمان ، به گزارش سایت “کرمان ما” دفتر امام جمعه موقت این شهر از مردم خواسته بود در مراسم “نماز باران” شرکت کنند.
نماز باران در کرمان اما با سایر نمازهای باران شهرهای دیگر کمی تفاوت داشت. در نماز باران کرمان ، از مردم خواسته شد سه روز روزه بگیرند و پس از آن برای نماز حاضر شوند. پس از این بود که نماز باران در این شهر و در ”اردوگاه 05” کرمان که خارج از شهر قرار دارد برگزار شد.
حجت الاسلام صباحی امام جمعه موقت کرمان در خطبه اول نماز “طلب باران”، ضمن “دعوت مردم به تقوای الهی و توبه از گناهان”، به تشریح “عواملی که موجب میشود دعای انسان پذیرفته نشود” پرداخت. وی در خطبه دوم این نماز “با تاکید بر حفظ تقوای الهی” برای “نزول باران رحمت الهی” دعا کرد.
پیش از کرمان نیز در بیرجند ، به دعوت حجت الاسلام صادقی امام جمعه بیرجند ، این مراسم برگزار شده بود. در آن مراسم نیز مردم پس از دعا و نیایش “به درگاه احدیت و خواندن زیارت عاشورای امام حسین(ع) و ادعیه مربوط به نماز باران، از خداوند طلب عفو و بخشش نموده وخواستار نزول رحمت و برکات الهی شده بودند.“
در آن مراسم امام جمعه بیرجند، پس از اقامه نماز باران گفته بود که “نیامدن باران و نازل نشدن رحمت و برکات به خاطر کفران نعمت،کم کاری،کم فروشی، رواج دروغ و گناه و به طور کلی ترویج منکرات در جامعه است.“
وی تاکید کرده بود که “خداوند بندگان ناسپاس و گناهکار را گرفتار می نماید تا به سراغ توبه رفته و دست از اعمال ناروا بردارند و اعمالی که خشم خدا را برانگیخته ترک نمایند.“