خامنه‌ای: می‌خواهند ما را تسلیم کنند

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» دیدار با نظامی‌های ممنوع التصویر

رهبر جمهوری اسلامی با انتقاد مجدد از تحریم های بین المللی گفت که هدف  این تحریم ها وادار کردن “ملت ایران” به تسلیم است.

علی خامنه ای، ظهر دیروز در دیدار با مسئولان و کارکنان حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح، افزود که “این ملت سختی ها را تحمل می کند”.

 در عکس هایی که سایت رسمی دفتر آیت الله خامنه ای از دیدار دیروز او منتشر کرده و در اختیار رسانه های رسمی قرار داده، چهره هیچ کدام از افرادی که برای دیدار با رهبر جمهوری اسلامی به حسینیه امام خمینی بیت رهبری آمده بودند، مشخص نیست.

حفاظت اطلاعات در نیروهای مسلح و برخی دیگر از دستگاه های حکومتی جمهوری اسلامی، مجموعه ای است که وظیفه اش جلوگیری از نشت اطلاعاتی در درون سازمان یا به بیرون آن است.

پرسنل این مجموعه در ساختار اداری جمهوری اسلامی، جزو پرسنل و مسئولان امنیتی محسوب می شوند و بر اساس قوانین، افشای هویت یا تصویر آنها جرم است.

علی خامنه ای در سخنرانی دیروز خود گفت که “جبهه استکبار تمام تلاش و توان خود را بکار گرفته تا از طریق تحریم ها و فشارها، ملت ایران را وادار به تسلیم کند”.

او افزود که “ملت ایران این سختی ها را تحمل می کنند” زیرا “نقشه و تاکتیک دشمن و هدف راهبردی او را متوجه شده و براساس فهم و تشخیص صحیح، عمل می کند”.

رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر تأکید کرد که حکومت تحت رهبری او “بعد از گذشت 34 سال اکنون یک نظام محترم، مقتدر، اثرگذار در مسائل منطقه ای و جهانی، دارای ملتی بزرگ، فهیم، دشمن شناس و لحظه شناس، و دارای پیشرفت های بزرگ علمی است”.

 

اختلاف خامنه‌ای و احمدی‌نژاد

بر این اساس، او یک بار دیگر بدون اشاره به تأثیر تحریم های بین المللی بر اقتصاد و حکومت  اسلامی، مقاومت در برابر آنها را مورد تأکید قرار داد.

علی خامنه ای در تیرماه سال جاری نیز با “شکست خورده” خواندن تحریم های بین المللی گفته بود: “ما امروز نسبت به ۳۰ سال قبل، ۱۰۰ برابر قوی تر هستیم.”

او در آن هنگام افزوده بود: “غربی ها نمی فهمند که خودشان ملت ایران را به واسطه تحریم های ۳۰ سال اخیر در مقابل هر تحریمی واکسینه کرده اند.”

این اظهارات رهبر جمهوری اسلامی در حالی بیان می شود که محمود احمدی نژاد در جلسه روز گذشته مجلس شورای اسلامی، تحریم های خارجی را عامل اصلی مشکلات اقتصادی کنونی کشور معرفی کرد.

رئیس جمهور که برای تشریح برنامه های اقتصادی خود در مدت باقی مانده از عمر دولت دهم به مجلس آمده بود، تأکید کرد که “موضوع مهم در راه پیشرفت ایران، تحریم دشمنان است.”

احمدی نژاد پیشتر بارها تحریم های بین المللی علیه ایران را که به دلیل ادامه برنامه هسته ای جنجالی جمهوری اسلامی اعمال شده اند،تمسخر کرده  و آنها را “کاغذپاره” خوانده بود.

او حتی خطاب به کشورها و نهادهای بین المللی صادر کننده این تحریم ها، گفته بود: “اینقدر قطعنامه صادر کنید تا قطعنامه دانتان پاره شود”.

با وجود این در ماه های اخیر و به دنبال افزایش بحران اقتصادی در ایران که به بالا گرفتن انتقادات و اعتراضات اصولگرایان مخالف دولت به عملکرد آن منجر شده، احمدی نژاد و برخی دیگر از مسئولان دولتی، تحریم های بین المللی را به عنوان عامل اصلی مشکلات اقتصادی کشور معرفی می کنند.

این در حالی است که مقام های سیاسی نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، سوء مدیریت دولتی را عامل این مشکلات می دانند.

 

تحریم؛ از ابتدا

ایران از همان ابتدای روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی با تحریم های خارجی مواجه شد اما این تحریم ها در سال های اخیر ابعاد گسترده تری به خود گرفت.

نخستین تحریم سنگین بر علیه ایران، تحریم فروش و تحویل تجهیزات و ماشین آلات نظامی به ایران از سوی ایالات متحده آمریکا بود که به دنبال حمله دانشجویان مسلمان پیرو خط امام به سفارت این کشور در تهران و اشغال آن آغاز شد.

این تحریم ضربه سنگینی به نیروهای نظامی کشور که درگیر جنگی فرسایشی با عراق بودند وارد آورد و در نهایت از عوامل اصلی پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی روح الله خمینی و پایان جنگ بود.

از سال ۱۹۹۵، بیل کلینتون رئیس جمهور وقت آمریکا اقدام به وضع تحریم‌هایی کرد که به موجب آن شرکت های نفتی آمریکایی از سرمایه‌گذاری در طرح‌های نفت و گاز ایران منع و روابط بازرگانی با ایران نیز یک‌جانبه قطع شد.

اما سنگین ترین تحریم های تحمیل شده بر ایران، تحریم های بین المللی است که به دنبال آغاز بحران بر سر برنامه اتمی جمهوری اسلامی از سال ۲۰۰۶ به مورد اجرا گذاشته شده است. از آن هنگام تاکنون شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دیگر جهان تحریم های گسترده ای که صنایع زیربنایی، انرژی و اقتصاد جمهوری اسلامی را هدف گرفته، اجرایی کرده اند.

در بی سابقه ترین این تحریم ها، اتحادیه اروپا و برخی دیگر از بزرگترین خریداران نفت خام، واردات نفت از ایران را قطع کرده اند. اقتصاد ایران از سال ها پیش به طور عمده وابسته به فروش و صادرات نفت خام است.

با وجود این مسائل، علی خامنه ای دیروز گفت: “همانگونه که پیروزی انقلاب اسلامی در شرایط ناباورانه سال 57، مصداق تحقق وعده الهی بود، ادامه انقلاب اسلامی و توانمندی و قدرتمندی و پیشرفت افزایش یابنده آن نیز، به رغم همه تندبادها و فشارهای سنگین و دشمنی عمیق دنیای استکبار، مصداق عملی شدن وعده الهی است”.

او مطابق معمول با اشاره به “دشمن” گفت که “در قضایای سال 88 که دشمن تصور می کرد، طراحی ده ساله او بر ضد جمهوری اسلامی به نتیجه رسیده است، ملت ایران با قدرت در صحنه حاضر شد و بر دهان مخالفان و معارضان بین المللی زد، چه برسد به مزدوران داخلی آنها که در مقابل عظمت ملت ایران به حساب نمی آیند.”