دلیل سرکوب شدید سپاه چیست

نویسنده

» مقاله کریستین ساینس مانیتور درباره سرکوب در ایران

از نظر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران خطری که جمهوری اسلامی را تهدید می کند بسیار جدی است: بنیان آرمان های اسلامی از داخل و از خارج مورد تهدید جدی قرار گرفته است و لازم است نظم به هر قیمت در آستانه شروع به کار دومین دوره ریاست جمهوری محمود احودی نژاد بر قرار شود

سپاه پاسداران بطور آشکاری دست بالا را در سرکوب های اخیر علیه معترضین به نتایج انتخابات22 خرداد در دست گرفته است؛ نمودی از نقش فزاینده امنیتی وافتصادی که طی سال های اخیرتشدید هم شده است.

طی دهه اخیر بر اثر تهدیدات داخلی و دخالت های خارجی زمینه نظامی گری حکومت ایران با رهبری سپاه پاسداران بیشتر شده است و فضای کشور هر چه بیشتر به سمت فضایی امنیتی میل کرده است.

اصلاح طلبان ایران که اکنون بطور وسیعی تحت تعقیب و بازداشت قرار گرفته اند، از خیلی وقت پیش می گفتند افزایش فشار های غرب بر ایران نقش سیاسی سپاه را افزایش می دهد و تحریم ها نیز سبب افزایش نقش اقتصادی سپاه می شود.

اکنون نیز بسیاری از محافظه کاران معتقدند ادامه اعتراضات باعث شدت گرفتن سرکوب ها و حرکت به راست خواهد شد. امیر محبیان، سردبیر سیاسی روزنامه محافظه کار رسالت می گوید خشونت های بعد از انتخابات ناشی از تصمیم اصلاح طلبان به آوردن مردم در خیابان هاست.

وی می نویسد: «حمایت کشورهای دیگر از اصلاح طلبان ، بخصوص آمریکا، فقط باعث می شود که گروه های ضد اصلاحات دست خارجی را در این وقایع تشخیص بدهند.» محبیان یکی از اولین کسانی بود که می گفت حضور میر حسن موسوی در انتخابات چالش جدی برای احمدی نژاد به حسا ب می آید.

سپاه پاسداران که حدود 125000 عضو دارد انگلیس و آمریکا را مسئول وقایع اخیر معرفی کرده است و با کمک نیرو شبه نظامی بسیج، که تحت فرماندهی آن قرار دارد، به سرکوب معترضین بعد از انتخابات مشغول شده است.

مخالفین سپاه را مسئول عملیات اطلاعاتی موازی و دستگیری و بازداشت بدون محاکمه صد ها تن از معترضین د رحوادث اخیر می دانند. آنها معتقدند نگرانی از وجود بازداشتگاه های سپاه بود که باعث شد  هفته گذشته آیت الله خامنه ای ، رهبر ایران دستور تعطیلی بازداشتگاه کهریزک را داد.

حجاریان که اخیرا نیز دستگیر شده و مغز متفکر اصلاح طلبان به شمار می آید، در سال 2005 در مصاحبه ای گفت: «آمریکا هر روزبه دنبال بهانه ای می گردد که به ایران تهمت بزند…فشار های متفاوتی از سوی آمریکا به ایران وارد می آید.. ولی برخی از آن ها باعث نظامی شدن فضای کشرو می شود و باعث کشته شدن دموکراسی می شود.»

از زمان امتخاب شدن محمد علی جعفری به فرماندهی سپاه پاسداران سازماندهی این نهاد تغییر کرده و کوشش بیشتری برای ادغام بسیج در بنده سپاه انجام شده است. وی از کسانی است که می گوید وظیفه اصلی سپاه مقابله با تهدیدات داخلی است.

سپاه پاسداران علاوه بر تقویت نقش نظامی خود در زمینه های اقتصادی نیز از تجارب فنی خود که نتیجه جنگ 88-1980 بهره می گیرد و سعی کرده است جای خالی شرکت های خارجی را که بر اثر تحریم های اقتصادی، کشور را ترک کرده اند، پر کند.

ارقام معتبری در مورد میزان سرمایه های در اختیارسپاه پاسداران وجود ندارد چرا که این نهاد از هر گونه ممیزی مبراست، ولی تخمین زده می شود توان اقتصادی آن در حد چندین میلیارد دلار باشد.

نقش اقتصادی سپاه بطور قطع در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد افزایش یافته است. یک سال بعد از شروع کار احمدی نژاد قرارگاه خاتم الانبیا یک قرارداد 31 میلیارد دلاری را برای لوله گاز در استان سیستان و بلوچستان در مجاورت خلیج فارس به امضا رساند و شرکت نروژی ورنر را از مناقصه بیرون راند. یکی دیگر از شرکت های وابسته به سپاه به نام سپاساد نیز یک قرار داد 21 میلیارد دلاری را برای ساختن یکی از خطوط متروی ترهان امضا کرد.

سپاه همچنین در فعالیت های وسیع واردات و صادرات غیر قانونی و قاچاق کالا از بنادر نیز دست دارد.

یکی از اصلاح طلبان در مورد وقایع اخیر ایران می گوید: « سپاه در این بحران داخلی درگیر شده است و نتیجه آن اصلا قابل پیش بینی نیست.» وی گفت: «سپاه کاملا به رهبر انقلاب وفادار است ولی معلوم نیست زمانی که رهبر فوت کند و هنوز سپاه نتوانسته باشد بر اوضاع مسلط شود چه اتفاقی خواهد افتاد. به هر حال اکنون رهبر ایران به وجه خود صدمه زده است و معلوم نیست اگر ضعیف تر ااز این شود عکس العمل سپاه چه خواهد بود. مساله اصلا جنبه دینی ندارد؛ مساله قدرت است.»

 

منبع: کریستین ساینس مانیتور، 8 آگوست 2009