یاسمین منطقی
وزارت علوم در تلاش برای عدم پذیرش خطای خود در اعلام نتایج کنکور، طی یک اقدام بی سابقه ظرفیت برخی رشته ها در 8 دانشگاه بزرگ تهران را 10 درصد افزایش داد.
این اقدام وزارت علوم پس از اعتراضات گسترده داوطلبان کنکور صورت می گیرد که برخی از آنها حتی با رتبه های 2 و 3 رقمی در میان قبول شدگان دانشگاه ها جایی نداشتند.
از یک هفته پیش و به دنبال اعلام نتایج کنکور، شمار قابل توجهی از داوطلبان که با رتبه های بالا در هیچ دانشگاهی پذیرفته نشده اند به تجمع در مقابل سازمان سنجش و وزارت علوم دست زدند. همزمان با این اعتراضات که با شکستن شیشه های سازمان سنجش نیز همراه بود، برخی از نمایندگان مجلس فاش کردند که دلیل قبول نشدن برخی رتبه های ممتاز در کنکور اعمال مصوبه غیرمعقول سهمیه بندی منطقه ای (مبنی بر پذیرش 65 درصد قبولی های هر دانشگاه از میان ساکنان بومی) در کنکور امسال است. علی عباسپور تهرانی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس از جمله نمایندگانی بود که در همین ارتباط به خبرگزاری مهر گفت: “وزارت علوم در اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مرتکب اشتباه شده و اگر هم بنا بر اجرا بود باید برای سال آینده این کار انجام می شد.” وی همچنین فاش کرد که این مصوبه “دو هفته مانده به اعلام نتایج ابلاغ شده است.“
شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در واکنش به این اظهارات طی بیانیه ای از “مصوبه بومی گزینی” خود دفاع، و اعلام کرد: “این شورا بر اساس برنامه ریزی در مسیر اولویتهای ابلاغ شده گام بر خواهد داشت و تغییری در مواضع خود ایجاد نمی کند.“
در این میان وزیر علوم پس از حضور در مجلس مدعی شد که با انتشار کارنامه اصلی داوطلبان نشان خواهد داد که خطایی صورت نگرفته است. محمد مهدی زاهدی به کلی اعمال سهمیه بندی بومی را انکار کرد و به خبرگزاری های ایسنا و مهر گفت که سهمیه بندی بومی در کنکور سال جاری اعمال نشده است.
پس از آن 172 تن از نمایندگان مجلس هشتم با تداوم تجمع و اعتراض داوطلبان کنکور نامه ای به وزیر علوم نوشته و از وی خواستند تا به اعتراض داوطلبان معترض کنکور رسیدگی کند. آن ها همچنین برخلاف مسئولان سازمان سنجش میزان خطاها را زیاد عنوان کرده و نوشتند: “جمع کثیری از داوطلبان علی رغم داشتن رتبه های دو یا سه رقمی از محل مورد نظر یا مورد انتظار قبول نشده اند و شبهاتی مبنی بر تضییع حقوق داوطلبین وجود دارد.”
همچنین، رئیس سازمان سنجش طی کنفرانسی خبری و برخلاف انکار وزیر علوم اعمال سهمیه بندی بومی در کنکور سال 87 را تائید کرد و حتی گفت که این سهمیه بندی در سال 86 نیز با درصد کمتری اعمال شده است. وی تاکید کرد: “در سال 87 براساس قانون عمل کردیم و در کل 74.71 درصد پذیرش به صورت بومی صورت گرفت که به تفکیک در دوره های روزانه 59.11 درصد با 11 درصد افزایش، 79.96 درصد در دوره های شبانه با افزایش 8 درصدی و در پیام نور 1 درصد رشد پذیرش بر اساس بومی گزینی انجام شد.“
عبدالرسول پور عباس همچنین به خبرگزاری مهر گفت: “مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت علوم و بهداشت را موظف کرده است با توجه به گسترش رشته های آموزشی به سمت 65 درصد پذیرش بومی استانی پیش روند اما با توجه به اینکه موضوع هنوز محقق نشده است، در پذیرش دوره های روزانه امسال تنها 59 درصد پذیرش بومی استانی صورت گرفت.“
در چنین شرایطی بود که اظهارات برخی نمایندگان مجلس در خصوص اسیضاح احتمالی محمد مهدی زاهدی، تداوم اعتراض دانشجویان در کنار اعلام کمیسیون آموزش مجلس مبنی احتمال ارائه طرح فوریت دار در مورد بومی گزینی در مجلس، مقامات وزارت علوم را به عقب نشینی واداشت.
وزارت علوم، این بار در اقدام بی سابقه دیگری ظرفیت دانشگاه های تهران را 10 درصد افزایش داد، و رئیس سازمان سنجش گفت: “اگر اشکالی در قوانین وجود دارد رفع این مشکل به عهده سازمان سنجش نیست بلکه قانونگذار باید نسبت به اصلاح قانون اقدام کند.” با این حال داوطلبان کنکور همچنان باید در بلاتکلیفی بمانند چرا که افزایش 10 درصدی دانشگاه های تهران نیز در مهرماه آینده در انتظار مرحله “تکمیل ظرفیت دانشگاه ها” باشند.
این درحالی است که از مجلس شورای اسلامی خبر می رسد که تعدادی از نمایندگان به اعمال سهمیه بندی 40 درصدی رزمندگان و خانواده شهدا را با گذشت 20 سال از پایان جنگ (و کاهش بسیار شدید تعداد داوطلبان رزمنده و شاهد ورود به دانشگاه ها) غیر منطقی می دانند.
در آذر 86 محمدرضا مردانی، رییس وقت سازمان بسیج دانشجویی کشور در همایش مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای دولتی اعلام کرد “طبق مصوبهای که در کمیته مشترک بسیج دانشجویی و وزارت علوم به تصویب رسیده است نفرات برتر جشنواره ممتازین بسیج دانشجویی میتوانند بدون کنکور ادامه تحصیل دهند و در صورت تایید این کمیته تسهیلات دیگری همچون معافیت از خدمت سربازی نیز به این افراد اختصاص مییابد”.