آرمین موسی زاده
همانطور که “محمد رضا باهنر” از جمله حامیان احمدی نژاد در مجلس پیش بینی کرده بود “استیضاح وزیر بازرگانی به تاخیر افتاد” و این در حالی است که تنها دو هفته به پایان مجلس هفتم باقی مانده است. در روزهای اخیر هرچند از بی تفاوتی دولت در قبال این استیضاح سخن گفته شده بود اما سه شنبه برخی از نمایندگان مجلس اعلام کردند با “شایعه، تهمت و تهدید” درصدد گرفتن انصراف امضا کنندگان استیضاح هستند.
در جلسه سه شنبه مجلس برخی فرستاده های دولت و وزارت بازرگانی “لابی همه جانبه” ای برای انصراف نمایندگان از استیضاح مسعود میرکاظمی انجام دادند که این موضوع مورد اعتراض برخی دیگر از نمایندگان قرار گرفت. “احمد بزرگیان” نماینده سبزوار در جلسه علنی دیروز (سهشنبه) مجلس در همین ارتباط در تذکری آئیننامهای با استناد به ماده 4 آئیننامه داخلی مجلس گفت: طبق این ماده باید در 2 ردیف اول مجلس رئیس جمهور، معاونان و مشاوران و اعضای شورای نگهبان و هیئت وزیران و معاونان امور مجلس و دیگر افراد مجاز بنشینند و برخی افراد که امروز در این بخش حضور دارند به هیچ وجه مجاز به نشستن در صندلی نمایندگان و یا تردد در محل استقرار نمایندگان نیستند.
وی با اشاره به بند 11 ماده 23 آئیننامه داخلی مجلس تصریح کرد: از صبح شاهد هستیم که برخی از نمایندگان دولت در بین صندلیهای نمایندگان رفت و آمد میکنند و با یک رفتار غیر عرفی و بعضا ادبیات غیر عرفی و خارج از نزاکت مجلس با نمایندگانی که طرح استیضاح وزیر بازرگانی را امضاء کردهاند، برخورد میکنند و متاسفانه به گونهای شده که بنده به عنوان یک نماینده احساس امنیت شغلی خود را با تهدیداتی که صورت میگیرد از دست دادهام.
وی افزود: اگر لازم باشد مواردی را که به عنوان وعده و وعید برای انصراف از استیضاح داده میشود افشاء خواهم کرد.
بزرگیان خطاب به باهنر که ریاست مجلس را پس از حداد عادل برعهده داشت، گفت: اجازه دهید که مجلس عزت خود را حفظ کند و اجازه ندهید نمایندگان بیش از این خوار شوند بلکه با حمایت از نمایندگان اجازه دهید برابر قانون از حق خود دفاع کنند.
اما باهنر در پاسخ به وی گفت: “ما بارها خواهش کردیم که دوستانی که به مجلس تشریف میآورند جای خود بنشینند. گاهی همکاران جای دولتیها مینشینند و گاهی نمایندگان دولت در راهروها قدم میزنند که هر قدر رعایت شود و انضباط جلسه بهتر باشد قاعدتا کارمان بهتر پیش میرود.” نوعی بی توجهی به اعتراض این نماینده که موجب شد تا نماینده دیگری به وی معترض شود.
ابوالفضل کلهر هم در پایان جلسه علنی امروز و در تذکری آئین نامهای با استناد به ماده 23 به باهنر گفت: در جلسه امروز مجلس شایعه کردند که بنده امضای خود را پس گرفتهام و دیگری نیز امضای خود را پس گرفته است.
وی خطاب به باهنر ادامه داد: در همین جلسه که شما آن را اداره میکنید در لابهلای صندلیهای مجلس این طرف و آن طرف تهدید میکنند، شایعه میکنند، تهمت میزنند که بنده امضای خود را پس گرفتهام، اگر من امضای خود را پس گرفتم اعلام کنید اگر هم پس نگرفتم پس دفاع از حقوق نماینده کجاست؟
وی در حالی که به شدت عصبانی شده بود با استناد به مواد 23 و 17 آئیننامه داخلی مجلس اظهار داشت: بند 11 برای کدام قسمت مجلس است، ماده 23 برای کجای مجلس است؟ ماده 17 که قسم خوردهاید از شان و جایگاه و اقتدار مجلس و نمایندگان دفاع کنید پس کجای مجلس است؟
پس از این اظهارات کلهر، باهنر پاسخی به وی نداد و دستور بعدی مجلس را پیگیری کرد.
لابی برای انصراف نمایندگان
در حالی که دو نماینده مجلس از حضور افرادی برای انصراف نمایندگان در مجلس برای استیضاح میرکاظمی خبردادند، پریروز سایت عصر ایران هم فاش کرد که اخیرا خود میرکاظمی (وزیر بازرگانی) تماس هایی با هیات رییسه مجلس برقرار کرده و به دنبال این تماس ها ابوترابی فرد نایب رییس دوم مجلس ماموریت یافته ضمن رایزنی با امضا کنندگان، زمینه انصراف آنان از استیضاح را فراهم کند. این در حالی است که یکی از طراحان استیضاح وزیر بازرگانی به عصر ایران گفته است: میرکاظمی از طرق مختلف تلاش کرده با ما جلسه اختصاصی برگزار کند تا شاید امضاهای خود را پس بگیریم اما ما به هیچ وجه قصد انصراف از استیضاح را نداریم.
با اینکه ساعاتی بعد روابط عمومی وزارت بازرگانی اعلام کرد: “وزیر بازرگانی برای روشن شدن حقایق و سخن گفتن بیپرده با مردم، در صحن علنی مجلس حاضر شده، مطالب لازم را بیان خواهد کرد” و هر گونه “بیان تهدید و تطمیع” نمایندگان در جهت بازپسگیری امضاء استیضاح وزیر بازرگانی را تکذیب کرد، اما الیاس نادران یکی دیگر از امضا کنندگان استیضاح میرکاظمی با اشاره به “برخی” و از جمله هیات رییسه، گفت: “ابوترابی درخواست های زیادی داشته که من امضای خود را پس بگیرم اما چنین کاری نکردم و نخواهم کرد چون اگر به استیضاح اعتقاد نداشتم از اول آنرا امضا نمی کردم.”
معاونان و تعدادی از فرستادگان میرکاظمی در چند روز گذشته با حضور در مجلس ضمن لابی با نمایندگان در گفت و گو با خبرنگاران نیز درباره جو مجلس نسبت به استیضاح میرکاظمی پرس وجو کردند.
در این میان خبرگزاری فارس که به منابع امنیتی ـ نظامی نزدیک است به نقل از “محمد خوشچهره” عضو فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم و از چهره های منتقد دولت نوشت: “مشکلات اقتصادی کشور در مسائل مختلفی ریشه دارد که با استیضاح وزیر بازرگانی در روزهای پایانی عمر مجلس هفتم حل نخواهد شد. به رغم این موضوع استیضاح میرکاظمی را انحرافی می دانم چرا که معتقدم مشکلات اقتصادی کشور، تورم و بیکاری موجود به مدیریت کلان اقتصادی حاکم بر دولت باز می گردد و پرداختن به وزیر آن هم در آخرین روزهای مجلس منطق سیاسی و پارلمانی ندارد.“
در این میان برخی نیز از تشکیک در میزان امضاهای استیضاح کنندگان گفتند؛ از این جمله ایرج ندیمی نماینده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بود که گفت: “استیضاح وزیر بازرگانی با 24 امضا به هیات رییسه تحویل داده شد اما به دنبال رایزنی با استیضاح کنندگان، تعدادی از آنان امضاهای خود را پس گرفته و در حال حاضر تعداد این امضاها به حدود 13 امضا رسیده است. بنابراین احتمال دارد در یکی دو روز آینده اساسا کل بحث استیضاح منتفی شود.”
پس از این بود که به نوشته فارس، مرتضی تمدن در پیش بینی این استیضاح گفت: با توجه به شناختی که من از مجلس هفتم دارم بسیار بعید است که استیضاح میرکاظمی در صورت مطرح شدن رای بیاورد و فضای مجلس را فضای استیضاح وزیر نمی بینم.
تعویق استیضاح
به این ترتیب در آخرین ساعات سه شنبه، نمایندگان استیضاح کننده با وزیر بازرگانی جلسه ای برگزار وسؤالات و محورهای استیضاح را با وی مطرح کردند که پاسخهای وزیر بازرگانی در بسیاری از موارد قانعکننده نبود. به این ترتیب به گفته الیاس نادران “استیضاح وزیر بازرگانی” قطعی است و احتمالا به جای چهارشنبه “یک هفته دیگر” برگزار می شود. در توضیح دلیل تعویق این استیضاح الیاس نادران ساعت یازده همان شب به فارس گفت: “به دلیل اشتباه هیئت رئیسه مجلس در چاپ اسامی کل استیضاحکنندگان و از آنجا که تعدادی از افراد امضای خود را پس گرفتند، قرار شد تا متن استیضاح با تعداد بیشتری از امضاها فردا مجدداً تقدیم هیئت رئیسه مجلس شود و پس از آن نیز در جلسه فردا اعلام وصول خواهد شد. استیضاح مسعود میرکاظمی وزیر بازرگانی با یک هفته تأخیر انجام خواهد شد و این استیضاح تا قبل از پایان عمر مجلس هفتم در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.“
هر چند برخی ناظران این تاخیر را یک موفقیت برای لابی کنندگان انصراف نمایندگان از استیضاح می دانند اما الیاس نادران کماکان معتقد است: “استیضاح وزیر بازرگانی فرصتی است تا مشخص شود مسئول بیثباتی در سیاستهای تجاری و اقتصادی و منشاء نابسامانیها دربازار، چه کسانی بودند.“
وی همچنین در پاسخ به این سؤال که “همین حرفها را آقای دانش جعفری وزیر سابق اقتصاد و دارایی در مراسم تودیع خودش بیان کرد و فکر میکنید بیان مشکلات تا چه اندازهای در مکانیزم تصمیمگیرهای اقتصادی مؤثر باشد؟” گفته است: ”ما به وظیفهمان عمل میکنیم. حرفهای آقای دانشجعفری را سال 84 ما به صورت خصوصی به دولت گفتیم.“