به رغم گذشت دوهفته از بازداشت یک روحانی سنی که مدیریت سایت اینترنتی “سنی آنلاین” ارگان رسمی مدرسه اهل سنت دارلعلوم زاهدان را برعهده دارد، مسئولان قضائی تاکنون از اعلام علت بازداشت وی امتناع کرده اند. بازداشت مدیر سایت سنی آنلاین چندروز پس از فیلتر شدن این سایت صورت گرفت.
مولوی احمد نارویی صبح روز شنبه 19 مرداد به دادگاه ویژه روحانیت در مشهد احضار شده بود که پس از مراجعه به دادگاه و ”پس از بازجویی مختصر”، به بازداشتگاه ویژه روحانیت انتقال یافت.
سایت رسمی مدرسه دارالعلوم زاهدان ضمن انتشار خبر بازداشت مولوی احمد نارویی از وی با عنوان “معاونت اداری دارالعلوم زاهدان، استاد حدیث این حوزه و مدیر پایگاه اطلاع رسانی اهلسنت، سنیآنلاین” نام برده است.
این سایت طی روزهای اخیر طی یک نظر سنجی در خصوص دلیل برخورد با آن انجام داد که براساس آن، بیش از 61 درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی “تبعیض مذهبی” را موجب فیلتر شدن این سایت دانستند، 23.7 درصد “بیان حقایق” را عامل فیلتر سایت اعلام کردند و تنها 15 درصد “اشتباه این سایت” را دلیل اصلی برخورد اخیر ذکر کردند.
پیش از این، سایت نوروز ارگان رسمی حزب مشارکت نیز بازداشت مولوی احمد نارویی را تائید و وی را پس از مولوی عبدالحمید دومین روحانی پرنفوذ در میان اهل سنت سیستان و بلوچستان معرفی کرده بود. نوروز، بازداشت معاون مولوی عبدالحمید و مدیر سایت سنی آنلاین را نشان افزایش فشار بر اهل سنت ارزیابی کرده است.
تاکنون دادگاه ویژه روحانیت دلیل خاصی برای بازداشت این عالم اهل سنت ذکر نکرده است.
به نوشته سنی آنلاین مسئولان شرکت مخابرات در خصوص دلایل فیلتر این سایت به مدرسه اهل سنت دارالعلوم اظهار داشته اند: “بنا بر اعلام کمیته تعیین مصادیق پایگاههای غیر مجاز اینترنتی وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی این سایت از مصادیق سایتهای غیر مجاز شناخته شده است”، اما دلیل مشخصی را برای صدور چنین دستوری را اعلام نکرده اند.
مدرسه علمیه اهل سنت دارالعلوم زاهدان در این خصوص اعلام کرد: “با توجه به اینکه سایت سنی آنلاین پایگاه رسمی دارالعلوم زاهدان مرکز دینی-فرهنگی اهلسنت بوده و رفتار و عمل آن در چارچوب قانون اساسی میباشد که اهلسنت را در نشر وتبلیغ احکام دینی آزادی داده است، بنابراین فیلتر کردن سایت سنی آنلاین عملی خلاف قانون است و به مقامات قضایی شکایت خواهد شد.“
مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان و مدیر مدرسه مذهبی دارالعوم نیز با انتقاد از بازداشت این روحانی اهل سنت گفت: “یادداشتهای بسیاری در خصوص بازداشت مولانا احمد به دست ما رسیده است. ایشان یکی از شخصیتهای برجسته و از فعالان وحدت و خیرخواه شیعه و سنی هستند و خوشبختانه اتهامی متوجه ایشان نیست.”
امام جمعه اهلسنت زاهدان تاکید کرد: “اگر کسی خلاف قانون عمل کند و جرمی مرتکب شود، باید مجازات بشود، اما انتظار ما این است که وقتی علمای ما جرمی مرتکب نشدهاند، نباید به دادگاه احضار شوند و باید حرمت آنها حفظ شود. حرمت همه مسلمانان در جامعه اسلامی باید محفوظ باشد و ما باید با نظر وسیع و اعتماد مسایل را تجزیه وتحلیل کنیم.”
اعتراض به تبعیض مذهبی
اهل سنت در ایران که جمعیتی بیش از 15 میلیون نفر را تشکیل می شوند با محدودیت های مذهبی مواجه هستند.
به عنوان نمونه، تاکنون به اهل سنت اجازه ساخت مسجدی اختصاصی در پایتخت ایران داده نشده است. همچنین، نماز جمعه اهل سنت تهران که در سال های گذشته در یک مدرسه پاکستانی در تهران برگزار می شد، از زمان روی کار آمدن دولت احمدی نژاد متوقف شده و ماموران امنیتی از برگزاری نماز جمعه اهل سنت در پارک نیز جلوگیری کرده اند. حتی در مناطق سنی نشین نیز طی ماه های اخیر چندین مسجد اهل سنت پلمپ شده یا روحانیان سنی بازداشت و تحت فشار قرار گرفته اند.
علاوه براین شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه ای با عنوان “اساسنامه شورای دولتی برنامهریزی مدارس علوم دینی اهلسنت” را در 8 آبان 86 تصویب رسانده که اهل سنت آن را دخالت در امور مدارس مذهبی خود دانسته و اند اعتراضات بسیاری از روحانیان و حتی نمایندگان سنی مجلس را در پی داشته است. مولوی عبدالحمید امام جمعه زاهدان خواستار لغو این مصوبه شده و اعلام کرده است که امور مذهبی خط قرمز اهل سنت است. در همین ارتباط، نمایندگان سنی مجلس چندی قبل طی نامه ای به احمدی نژاد که ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی را نیز بر عهده دارد، اعتراض کرده و نوشتند: “پس از تصویب این مصوبه که میبایست با حضور علمای اهلسنت و خبرگان آنها و یا حداقل با همفکری و مهم اندیشی نمایندگان اهلسنت در مجلس انجام میشد اعتراضات بسیاری از سوی علما و مسئولان مدارس دینی کتباً و شفاهاً به نمایندگان اعلام شده است که ما لازم دیدیم مطابق سوگندی که یاد کردهایم اعتراض خودمان رادر این باره اعلام داریم و خواستار لغو و یا تجدید نظر درباره این مصوبه که درعمل قابل اجرا نیست باشیم.“
مولوی عبدالحمید اخیرا در خطبه های نماز جمعه مسجد مکی زاهدان نسبت به اقدامات دولتی علیه اهل سنت اعتراض کرد و گفت: “متاسفانه مسایل و مشکلاتی برای اهلسنت پیش آمده است که به نگرانیها و آشفتگیهای مردم دامن زده است. که این مسایل با شناختی که ما از درایت و اندیشه مسئولان و مقام معظم رهبری داریم، برای ما باور کردنی نیستند.”
وی با اظهار تاسف از تعطیلی، ایجاد محدودیت و تهدید به تعطیلی برای برخی نمازهای جمعه و نمازخانههای اهل سنت گفت: “تحمل نکردن نماز در جامعه اسلامی نشانه بدبختی ماست. اگر در دانشگاهها، مراکز آموزشی و نظامی، مراکز فرهنگی و دیگر ادارات و اماکن نماز یا مراسم دینی و مذهبی یکدیگر را تحمل نکنیم به این معناست که کوته بینی و تنگ نظری در این جامعه حکمفرماست.“
مولوی عبدالحمید با اشاره به اینکه در قانون اساسی تصریح شده است که پیروان مذاهب مختلف اسلامی در انجام مراسم مذهبی طبق فقه خودشان آزادند و در تعلیم و تربیت نیز آزادی و رسمیت دارند، تاکید کرد: “تعلیم و تربیت مذهبی باید آزادانه باشد،وحوزههای علمیه شیعه و سنی نباید در امور یکدیگر دخالت کنند.“
امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین تاکید کرد: “من به عنوان یک خیرخواه نظام و مملکت و اسلام و مسلمین همه را به درایت و تفکر دعوت میکنم و انتظار ما از مسئولین این است که در مسایل مذهبی که از حساسیت خاصی برخوردار است، دقت بیشتری کنند.“
وی با انتقاد از عدم دسترسی به رهبر جمهوری اسلامی برای بیان مسایل و مشکلات اهل سنت آن را یکی از مشکلات اهل سنت دانست و گفت که از آیت الله خامنه ای انتظار دارد تا مسایل اهلسنت را شخصاً بررسی کند.
برخوردهای دامنه دار
شماری از روحانیان سنی و یا فعالان فرهنگی و اجتماعی اهل سنت طی ماه های اخیر در استان های گلستان،کردستان،و سیستان و بلوچستان تحت فشار یا بازداشت قرار گرفته اند.
در یکی از خبرسازترین موارد این فشارها، روز 14 مرداد، یعقوب مهرنهاد مدیرانجمن غیر دولتی”جوانان صدای عدالت”، سرپرست روزنامه مردمسالاری در زاهدان و وبلاگ نویس، با گذشت 15 ماه از بازداشت خود، بدون محاکمه علنی و برخورداری از وکیل، در زندان زاهدان تحت عنوان”محارب” اعدام شد.
چهارشنبه 21 فروردین نیز مولوی عبدالقدوس ملازهی و مولوی محمد یوسف سهرابی دو روحانی اهل سنت 4 ماه پس از بازداشت، در زندان زاهدان اعدام شدند.
ابراهیم نکونام، رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان، ساعتی پس ازاعدام این دو روحانی طی اطلاعیه ای که خبرگزاری ایسنا منتشرکرد ،از روحانیان اعدام شده اهل سنت به عنوان”مخلان امنیت اجتماعی که قصد ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی را داشتند” نام برد.