جمهوری اسلامی به شدت تحت فشار است

نویسنده

» تحلیل وینر تسایتونگ از تأثیر تحریم ها:

مطمئناً هر کشوری که متحمل تحریم می شود تلاش می کند تا تأثیر آن را بی اهمیت جلوه دهد، ولی واقعیت چیز دیگری است. ظاهراً ایران بسیار بیشتر از آنچه سران این کشور وانمود می کنند، متحمل فشار شده. هزینه مفرط زندگی شرایط را برای ۷۴ میلیون نفر جمعیت این کشور به شدت سخت کرده. از سال نوی ایرانی تاکنون قیمت ارزاق از قبیل برنج، نان، گوشت و میوه و سبزیجات در چندین نوبت افزایش یافته است.

محمود احمدی نژاد به ویژه در مرکز انتقادات قرار دارد. او در سال ۲۰۰۵ به عنوان “رابین هود ایران” و “قهرمان فقرا” منصب ریاست جمهوری را اشغال کرد تا به محرومان جامعه کمک کند. ۷ سال از آن زمان می گذرد، و باز هم همان شعارها یکی پس از دیگری مطرح می شود.

امام جمعه شیراز در خطبه نماز جمعه گفت: “مسأله مرگ و زندگی است. اگر دولت سریع جوابگو نباشد، فاجعه ای به بار خواهد آمد. بیش از ۵۰ درصد از هموطنان ما دیگر نمی توانند با حقوق ماهانه خود زندگی کنند. به همین دلیل من از مسؤولان می خواهم که هرچه سریع تر رسیدگی کنند.”

همکاران او در اصفهان و مشهد نیز به همین مسأله اشاره کردند: “مردم دیگر استطاعت خرید ارزاق عمومی را ندارند و روز به روز نگاه داشتن سر خارج از آب سخت تر می شود. ما به وضعیتی رسیده ایم که امکان انجام ساده ترین مسایل در زندگی وجود ندارد.”

نتیجه: برای اکثر مردم ایران موضوعات سیاسی و موقعیت ایران در عرصه بین المللی اهمیت ندارد، بلکه بهبود شرایط فعلی مهم است. روی یک بنر در حوالی بهارستان تهران نوشته شده: “ما می خواهیم زندگی کنیم. می خواهیم زنده بمانیم.” این جمله درواقع بازتاب وضعیت کشور است.

 

ازنظر رسمی مشکلی وجود ندارد

با اینکه وزارت اقتصاد و بازرگانی جمهوری اسلامی شرایط به وجود آمده ازسوی تحریم ها را ناچیز می داند، ولی کاملاً مشخص است که تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا به بطن اقتصاد ایران ضربه وارد کرده. مشکل اصلی در بخش بانکی است، زیرا بازرگانان ایرانی نمی توانند هزینه کالاهای خریداری شده از کشورهای خارجی را پرداخت کنند. همچنین مبادلات مالی ناشی از فروش نفت نیز روز به روز با مشکلات بیشتری مواجه می شود.

 

سیستم بانکی در لیست سیاه

درحال حاضر اکثر بانک های مهم ایرانی در لیست سیاه اتحادیه اروپا و ایالات متحده قرار دارند. تنها چند بانک کوچک متحمل تحریم نشده اند. حکومت تهران مدعی است که شرایط اقتصادی را تحت کنترل دارد. علی رغم فشارهای فزاینده علیه اقتصاد ایران، آیت الله خامنه ای همچنان به ترغیب مردم برای خرید کالاهای داخلی اصرار می ورزد.

جمهوری اسلامی قبل از مذاکرات آتی با گروه ۱+۵ در بغداد انتظار دارد کشورهای غربی به تحریم های خود پایان دهند. غلامعلی حداد عادل، یکی از مشاوران رهبر انقلاب، از این تحریم ها به عنوان “تحریم های غیرمنطقی” یاد می کند. او گفته “عدم تأثیر تحریم ها” اکنون برای خود کشورهای غربی نیز مسجل شده.

کشورهای غربی و اسراییل نسبت به ماهیت فعالیت های اتمی جمهوری اسلامی مظنون اند و حکومت تهران نیز همواره تأکید داشته که برنامه اتمی ایران از ماهیت صلح آمیز برخوردار است.

منبع: وینر تسایتونگ، ۳۰ آوریل