آزار جنسی در فرودگاه جده و الگوی نسل جوان ایرانی

بهروز صمدبیگی
بهروز صمدبیگی

» توهین و شایعه به راه است، سفر عمره هم ادامه دارد

اخبار مربوط به آزار جنسی دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده همچنان ضد و نقیض است و ورود عالی‌ترین مقامات این کشور هم از ابهام ماجرا کم نکرده است. وزیر ارشاد که از سوی رییس‌جمهوری اسلامی مامور رسیدگی به این موضوع است از احتمال اعدام عاملان تعرض جنسی صحبت کرده و همزمان نماینده قم در مجلس گفته تجاوزی رخ نداده و موضوع “بیشتر آزار و اذیت و بی‌حرمتی بوده است”. همچنین رئیس سازمان حج و زیارت خواستار پرداخت رسانه‌ها به بعد “مقاومت” این دو نوجوان شده و آنها را “الگوی نسل جوان ما” دانسته است.

فضای مجازی هم در این روزها پرالتهاب است و کاربران ایرانی بسیاری مطالبی علیه عربستان و یا به طور کلی عرب‌ها منتشر کرده و یا خواستار توقف سفر حج شده‌اند. بازار شایعات و جعلیات هم حسابی داغ شده است.

 

از قاسم سلیمانی تا عمو حسنعلی

از همان روز نخست که خبر تجاوز به دو ایرانی زائر در فرودگاه جده در خبرها منتشر شد، افکار عمومی بلافاصله متاثر شد و واکنش نشان داد. مسابقه فوتبال پرسپولیس ایران و النصر تهران هم بر آتش اختلافات دمید و شایعاتی مثل پوشیدن لباس کماندویی توسط تیم عربستانی و شادی پس از گل جنجالی بازیکن پرسپولیس هم ماجرا را به سطح رسانه‌های ورزشی برد؛ رسانه‌هایی که بی‌محابا با سر بریدن تیتر ‌ساختند و از تحقیر عرب‌ها ‌نوشتند. در فضای مجازی هم واکنش‌های شدید و توهین‌آمیز بسیاری به عرب‌ها دیده می‌شد که گاهی بسیار هم پرطرفدار بود.

 بعد از گذشت چند روز دوباره موضوع “تجاوز” برجسته شد و در یک هماهنگی کم‌نظیر، این بار مقامات مختلفی از طیف اصولگرا و به ویژه حامیان محمود احمدی‌نژاد با اقشار مختلفی از مردم هم‌نظر و خواستار برخورد با عربستان شده اند. به این ترتیب این بار برخلاف دفعات قبل که چهره‌هایی ثابت و از قشرهایی مثل بسیجیان و طلاب در اعتراض مقابل سفارت‌های خارجی حاضر می‌شدند، تنوع معترضان قابل توجه بود. حتی پای سردار قاسم سلیمانی، قهرمان این روزهای برخی طیف‌ها هم به میان آمد که به خیال این معترضان می‌تواند عرب‌های متجاوز را بر سر جایشان بنشاند.

اما بازار شایعات و جعلیات هم حسابی داغ است و بسیاری سعی می‌کنند تا بازار دشمنی از رونق نیفتد. ابتدا تصویری از ناصر شمرانی بازیکن الهلال عربستان دست به دست می‌شد که پس از به ثمر رساندن یک گل، با دست ادای تلفن زدن را درمی‌آورد درحالی که زیر پیراهنش نوشته شده الو ۱۵. روایت جعلی ضمیمه بر این عکس می‌گفت که او با این حرکت خواستار یک نوجوان ۱۵ ساله ایرانی برای تجاوز شده است! درحالی که اشاره او به یک برنامه تلویزیونی پرطرفدار به نام “الو ۱۵” است که یکی از شخصیت‌های سریال را از نظر چهره با شمرانی مقایسه می‌کنند.

و یا در موردی دیگر، نام فردی به نام “عمو حسنعلی” بر سر زبان‌ها افتاده که به ادعای یک وبسایت محلی مدارک حج خود را پاره کرده اما اداره حج و زیارت کهگیلویه و بویراحمد وجود چنین فردی را تکذیب کرده است. سایت عصر دنا که منبع این شایعه پرطرفدار بوده،‌ نوشته است: “حسنعلی کریمی، پیرمرد ۵۰ساله یاسوجی که در روستایی دور افتاده از توابع سی‌سخت زندگی می‌کند و مدت‌هاست در نوبت حج و سفر به خانه خدا قرار دارد بعد از شنیدن خبر تجاوز ماموران عربستانی به دو جوان ایرانی مقابل اداره حج و زیارت یاسوج اقدام به پاره کردن تمامی مدارک اعزام خود کرد. این پیرمرد صادقانه می گوید با اجبار فرزندانم به همراه همسرم قصد زیارت به خانه خدا را داشتیم در حالی هیچ علاقه‌ای به این سفر ندارم. چهار طرف خانه من کعبه وجود دارد. من دوست داشتم پولم را صرف زندگی این بنده خدا‌ها کنم. من دوست دارم عمو حسنعلی اینها بمانم نه حاج حسنعلی!”

اما مدیرکل اداره حج و زیارت کهگیلویه و بویراحمد به خبرگزاری آنا گفته است: “تمام لیست‌های سازمان حج و زیارت چک شده‌ و چنین فردی در هیچ کاروانی ثبت‌نام نکرده است. حتی از سامانه‌های بانک‌های ملی و ملت در سراسر کشور استعلام گرفته شد و چنین شخصی اساسا ثبت‌نامی برای حج نداشته و متاسفانه برخی رسانه‌ها با این خبر اهداف خاصی را دنبال می‌کنند.”

این مقام محلی در عین حال انصراف عده زیادی از متقاضیان سفر به حج را تایید کرده است.

 

 

عربستان “کارشکنی” می‌کند

برخی نمایندگان مجلس و دو مرجع تقلید خواستار توقف سفرهای حج عمره شده‌اند؛خواستی که به نظر می‌رسد افکار عمومی هم از آن استقبال می کند اما حسن روحانی ترجیح داده موضوع را از طریق دیپلماتیک پیگیری کند و از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته گزارش کاملی در این زمینه تهیه کند.

یک روز پس از این ماموریت، علی جنتی، وزیر ارشاد عنوان کرد که سفیر جمهوری اسلامی چند بار با مقامات عربستان دیدار داشته و عربستان قول داده اشد مجازات را برای عاملان تعرض جنسی به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده در نظر بگیرد و “تا حد اعدام هم پیش خواهد رفت”.

علاء‌الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم خواستار اعدام ماموران خاطی عربستانی است.

اما در عین حال، احمد میرآبادی، نماینده قم به اظهارات خانواده این دو نوجوان استناد کرده و گفته تجاوزی درکار نبوده بلکه “بیشتر آزار و اذیت و بی‌حرمتی بوده است”. پیش از این یک وبسایت حامی احمدی‌نژاد هم که در پوشش مخالفت‌های این روزها بسیار فعال است با پدر یکی از این دو نوجوان مصاحبه کرده و نوشته بود بر طبق اسناد موجود، تجاوز صورت گرفته است. در قوانین اسلامی تجاوز مشخصات و مختصاتی دارد که برای اطلاع از چند و چون آن می‌توانید به گفتوگوی روزآنلاین با دو حقوقدان و بررسی حقوقی این ماجرا مراجعه کنید.

از سوی دیگر و پیش از اینکه ایران برای تعلیق پروازهای زیارتی اقدام کند، عربستان در روزهای اخیر از صدور ویزا برای برخی زائران ایرانی خودداری کرده است. حتی روز بیستم فروردین ماه یک هواپیمای ایران ایر از عربستان به ایران بازگشت داده شد و اجازه فرود پیدا نکرد. بنا به اظهارات مقامات جمهوری اسلامی علت این تصمیم در ظاهر تکنیکی و به خاطر مخالفت با ورود هواپیماهایی با عمر بالای ۲۵ سال بوده اما اتفاقات اخیر در سخت‌گیری نسبت به اجرای این سیاست قدیمی موثر بوده است.

به گفته مدیر کل روابط عمومی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، همین هواپیما در ۶ ماه گذشته صدها پرواز به جده داشته است.

با این حال، سعید اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت روز یکشنبه و پس از حضور در مجلس عنوان کرد که صادر نشدن اجازه فرود به هواپیمای ایرانی برای یک هواپیمای پاکستانی هم رخ داده و با هماهنگی‌های صورت گرفته این مشکل حاصل از این “کارشکنی” برطرف شده است.

همین مقام مسوول خواستار الگو قرار گرفتن دو نوجوان ایرانی مورد آزار قرار گرفته هم شد و توضیح داد: “دو نوجوان زائر عزیز ما با هوشیاری و مقاومت مقابل اهداف شوم و پلید دو پلیس مجرم عربستانی مقاومت کردند به اعتقاد بنده برای خانواده‌های این عزیزان باید این وجه موضوع بسیار برجسته شود و این روح مقاومت باید با تقدیر از این دو نوجوان والاتر شود تا به عنوان الگوی نسل جوان ما قلمداد شود.”