طی هفته ای که گذشت: در روز کارگر، قریب صد فعال کارگری بازداشت شدند، در روز معلم چندین معلم بازداشت شدند و “در این روز کتک خوردند”. در روز جهانی آزادی مطبوعات، شمار روزنامه نگاران زندانی در ایران به 14 رسید. دلارا دارابی اعدام شد. سه نفر دیگر هم به دار آویخته شدند. یک نهاد آمریکایی جمهوری اسلامی را در فهرست 12 ناقض آزادیهای مذهبی در جهان جای داد. 22 جوان در جریان یک پارتی بازداشت شدند و یک دانشجو هم خودکشی کرد.
برغم اعتراضات گسترده داخلی و خارجی، دلارا دارابی روز جمعه به شکل غیر منتظره ای، بدون اطلاع وکیل و خانواده اش در زندان رشت به دار آویخته شد. اعدام وی که اتهامش ارتکاب قتل در سن 17 سالگی بود موجی از اعتراضات را بدنبال داشت اما قوه قضاییه از اعدام وی و قانونی بودن آن دفاع کرد. اتحادیه اروپا اعدام دلارا دارابی را “شدیدا” مورد انتقاد قرار داد و در بیانیه ای هشدار داد: “چنین تخلفاتی از حقوق بشر، زمینه تفاهم و اعتماد دو جانبه بین ایران و اتحادیه اروپا را کم می کند”.
عفو بین الملل هم “به شدت” به این اقدام دستگاه قضایی اعتراض کرد. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران هم در بیانیه ای نوشت “اعدام دلارا دارابی توهین به ارزش های حقوق بشر و جسارت نقض الزامات ایران دررعایت معیارها و پیمان های بین المللی حقوق بشراست”.
باز هم در رشت، روزنامه های داخلی از احتمال سنگسار قریب الوقوع یک مرد خبر دادند. در همین حال در اردبیل هم یک زندانی اعدام شد در اصفهان هم یک متهم به دار آویخته شد. جوان 25 ساله ای هم در زندان اوین اعدام گردید.
در چنین اوضاعی فدراسیون بین المللی جوامع حقوق بشر در بیانیه مفصلی به وضعیت اعدامها در ایران پرداخت. در بخشی از این بیانیه آمده: “ایران مجازات مرگ در قوانین خود را همچنان حفظ کرده و در حال حاضر از نظر تعداد اعدامها در جهان، پس از چین در رتبه دوم و از لحاظ تعداد سرانه اعدام در رتبه اول قرار دارد”.
اما در روز کارگر در ایران، قریب یکصد تن از فعالان کارگری و اجتماعی در جریان تجمعی در پارک لاله تهران از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی بازداشت شدند. بازداشت این افراد همراه با با بروز خشونت نیز بود و عده ای از فعالان مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. در بین بازداشت شدگان شماری از فعالان سرشناس کارگری، چهار عضو کمپین یک میلیون امضا و چند روزنامه نگار هم قرار داشتند. همزمان در سنندج هم پنج فعال کارگری بازداشت شدند.
فعالین ایرانی دفاع از حقوق بشر در اروپا و آمریکای شمالی هم به مناسبت روز کارگر در اطلاعیه ای اعلام کردند: “سال گذشته ۵۱۲ کارگر ایرانی، در هنگام کار جان خود را از دست دادهاند. همچنین در سال گذشته ۵۲ کارگر بازداشت شدهاند و ۲۹ کارگر به دادگاه یا نهادهای امنیتی احضار شدهاند”.
بازجویی از هشت کارگر، صدور ۱۹ حکم قضایی و برگزاری ۱۱ دادگاه برای فعالان کارگری از دیگر بخشهای این گزارش است.
اما در روز معلم چه گذشت؟
به گزارش دویچه وله “روز دوشنبه چهاردهم اردیبهشت سومین روز هفته بزرگداشت معلم در ایران، جمعی از معلمان استان تهران برای بیان خواستهای خود مقابل ساختمان آموزش و پرورش در میدان فردوسی تجمع کردند. این تجمع با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی به زد و خورد کشیده شد و پنج تن از معلمان از جمله رسول بداقی عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان بازداشت شدند”.
علی اکبر باغانی دبیر کل کانون صنفی معلمان هم گفت: “معلمان در هفته معلم، کتک خوردند”.
و می رسیم به روز جهانی آزادی مطبوعات. انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران اعلام کرد: “تذکر، توقیف نشریه، بازداشت افراد، لغو مجوز انتشار، پرداخت جریمهنقدی، برکناری مدیر مسئول یا اتهامهای امنیتی و سیاسی، نمونههایی از اعمال فشار بر روزنامهنگاران ایرانی هستند”.
موسسه مطالعات رسانه ای “فریدوم هاوس” هم اعلام کرد: “از جنبه برخورداری از آزاد بودن مطبوعات، ایران در بین ۱۹۵ کشور جهان، امسال به همراه چین و روآندا در رتبه ۱۸۱ قرار دارد”.
بیانیه فعالین ایرانی دفاع از حقوق بشر در اروپا و آمریکای شمالی هم موارد نقض حقوق خبرنگاران و فشار بر مطبوعات را به این شیوه بیان کرد: “مرگ مشکوک یک روزنامهنگار در زندان، ضرب و شتم سه روزنامهنگار در خارج از زندان، ۲۴ مورد توقیف و لغو امتیاز نشریات، بازداشت ۳۳ روزنامهنگار و وبلاگنویس، صدور ۶۲۷ میلیون تومان قرار وثیقه برای روزنامهنگاران و محاکمه ۳۳ روزنامهنگار و مدیر مسئول”. همچنین”صدور حکم در دادگاهها برای ۳۹ نفر، توقیف ۵۳ نشریه دانشجویی و ۶۲ مورد محکومیت دولت ایران توسط نهادهای بینالمللی حقوق بشری” هم از موارد ذکر شده در این بیانیه بود.
در همین روز، گونتر نوکه مسئول حقوق بشر پارلمان آلمان خواستار آزادی وب نگاران و روزنامه نگاران زندانی در ایران شد. پارلمان اروپا هم خواستار آزادی “بی قید و شرط” رکسانا صابری شد و گزارشگران بدون مرز هم اعلام کرد 14 روزنامه نگار و وب نگار از جمله سه زن در ایران دربندند.
آنطرفتر یک نهاد دولتی در آمریکا جمهوری اسلامی را به نقض شدید ازادیهای مذهبی شهروندان ایرانی متهم کرد و دولت ایران را در کنار ۱۲ دولت دیگر، در ردیف دولت هایی قرار داد که آزادی های دینی شهروندانشان را به طور گسترده نقض می کنند.
همزمان با همه اینها، موارد دیگری از بازداشت و احضار و محکومیت هم بود.
خبرنامه امیر کبیر گزارش داد: “محمد صیادی، دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشجویان همدان براساس دومین پرونده کمیته انضباطی به محرومیت از امکانات رفاهی و دانشجویی دانشگاه بوعلی سینا محکوم شد”.
همچنین منابع دانشجویی در این هفته از بازداشت پدر و مادر یک فعال دانشجویی به نام رضا یونسی خبر دادند؛ پلیس تهران هم از بازداشت 22 جوان در جریان یک پارتی خبر داد.
بعلاوه، دادگاه انقلاب، یک فعال سیاسی به نام محمد مقیسه ی را به هشت سال زندان محکوم کرد.
”بامدادخبر” هم گزارش داد: “یکی از دانشجویان ساکن خوابگاه طرشت دانشگاه علامه طباطبایی اقدام به خودکشی کرد، و پس از دوازده ساعت در بیمارستان لقمان درگذشت”.
و بالاخره، اسماعیل سلمانپور، نریمان مصطفوی، حسین ترکاشوند، کوروش دانشیار و یاسر ترکمن پنج دانشجوی عضو انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر در آخرین روزهای هفته با تامین وثیقههای ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیون تومانی آزاد شدند.
در چنین هفته ای آیت الله شاهرودی در بلاروس “با انتقاد و اعتراض به استفاده ابزاری از حقوق بشر” اظهار داشت: “مدعیان دروغین حقوق بشر با ژست دفاع از ملت ها با عملکرد دوگانه، حقوق انسانها و ملت ها را پایمال می کنند”.