روز سه شنبه ۲۵ نوامبر، نمایندگان شرکت “مان دیزل”، سازنده موتور ناوهای جنگی، به دلیل امضای قرارداد با ایران در سال ۲۰۰۵ در برابر دادگاه شهر “بوبینی” در نزدیکی پاریس حضور یافتند. این قرارداد به هدف فروش تجهیزات جنگی به امضاء رسیده است.
به گفته وزارت دفاع فرانسه، “شرکت مان دیزل که درواقع نماینده فرانسوی بزرگ ترین تولید کننده موتورهای ناو در جهان است، متهم به پذیرش سفارشی در رابطه با صدور تجهیزات جنگی به مقصد ایران می باشد”. به گفته این وزارتخانه، این اقدام بدون هیچ گونه توافق قبلی با وزارت دفاع فرانسه انجام شده.
به گفته این شرکت که مقر آن در استان سن دنی است [در شمال پاریس]، اجزایی که از نظر وزارت دفاع زیر سؤال رفته اند [پره هلیکوپتر و میل گاردان هایی که در ملخ ناوهای جنگی کاربرد دارند] در تجهیزات “پیش پا افتاده” دسته بندی می شوند و قبل از فروش آنها نیازی به توافق وزارت دفاع نیست.
تجهیزات جنگی
دادستان بوبینی با قرار جریمه ای بین ۳۰ تا ۴۰ هزار یورو برای این شرکت و شش ماه زندان تعلیقی و ۴ تا ۶ هزار یورو برای “پیر بوسو”، رییس شرکت تا سال ۲۰۰۷، و قرار یک جریمه ۴۰۰۰ یورویی برای مدیر بازرگانی، در این خصوص اظهار داشت: “وزارت دفاع تنها نهادی است که می تواند بگوید آیا این تجهیزات جنگی هستند یا خیر.“
وزارت دفاع فرانسه در ژوئیه ۲۰۰۶ پس از انجام یک دسته بندی در زمینه تجهیزات جنگی، تحویل اولین محموله قرارداد ۱۶ میلیون یورویی که در سال ۲۰۰۵ منعقد شده بود را متوقف کرد. در این قرارداد تحویل ۴ موتور و دیگر تجهیزات مربوط به ناو منظور شده بود. این درحالی است که در این دسته بندی، تنها تجهیزات و اجزای جانبی لحاظ شده، نه موتور ناو.
استفان بونیفاسی، وکیل شرکت مان دیزل، از دادگاه خواسته است بر اساس آیین نامه های مطروحه [۲۰ نوامبر ۱۹۹۱] تصمیم گیری کند. او دراین رابطه می گوید: “وزارت دفاع نباید تجهیزات را گاهی جنگی و گاهی غیرجنگی طبقه بندی کند.”
او با اشاره به “اقدام خودسرانه” مسؤولان وزارت دفاع پس از انتخاب محمود احمدی نژاد در ژوئن ۲۰۰۵، با طعنه می افزاید: “میل گاردان های موتور ناو نیز مانند نردبان ها، دوش های حمام و پلکان های ناو، جزو تجهیزات خاص طبقه بندی می شوند.“
به گفته شرکت مان دیزل، وزارت دفاع از سال ۲۰۰۰ در جریان اولین مذاکرات قرار گرفته بود. این شرکت همچنین بین سال های ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۸ موتور و تجهیزات جانبی ۴۲ ناو را تأمین کرده است.
شرکت مان دیزل دارای ۵۶۰ کارمند در فرانسه است و در سال ۲۰۰۷ مبلغ ۲۰۰ میلیون یورو بازگشت مالی داشته.
منبع: نوول ابزرواتور، ۲۶ نوامبر
مترجم: علی جواهری