یگان ویژه؛ نیرویی برای سرکوب مردم

نویسنده
آرش معتمد

» تعریف وظیفه نوپو از زبان فرمانده ناجا

سرداراحمدی مقدم، فرمانده ناجا، دیروز ضمن سخنانی در توضیح فعالیت های این نیرو،با نام بردن از یگان ویژه به عنوان «نیرویی که برای سرکوب مردم است»گفت این نیروها برای محافظت از زائران کربلا به این مناطق اعزام شده اند

وی که در همایشی به مناسبت هفته پژوهش در دانشگاه علوم انتظامی امین، سخن می گفت، با اشاره به اینکه “پلیس فتنه ۸۸ را از شش ماه قبل پیش بینی کرده بود”افزود: “کسانی که حضور ذهن داشته باشند می توانند مانورها و عملیات ما را به خاطر بیاورند که در آن زمان برگزار شد.”

 این اولین بارست که یک مقام نظامی جمهوری اسلامی  ازیگان ویژه به عنوان نیرویی برای سرکوب مردم یاد می کند. این سخن البته در پایگاه خبری پلیس، بدین صورت آمده “این یگان تنها برای سرکوب فتنه گران نیست” و در  متن ضبط شده گوگل: “این یگان تنها برای سرکوب کردن نیست”. احمدی مقدم پیش از این گفته بود “یگان ویژه مامور سرکوب نیست بلکه یک واحد مردمی، حزب الهی و ولایت مدار در میدان برای حل مسئله است. “

این نیروکه براساس تعاریف رسمی “وظیفه کنترل اجتماعات، برخورد با اغتشاشات و تجمعات غیرقانونی، مشارکت در عملیات های ویژه ـ گروگان گیری، بمب گذاری… ـ اعزام نیرو و امداد رسانی به دیگر واحد های پلیس کشور…” را برعهده دارد مرکب از چند واحدست که عمده ترین آنها عبارتند از: واحد مردان یگان ویژه، واحد زنان یگان ویژه، واحد اسب سواران، واحد چتر بازی، واحد رهایی، واحد دریایی و واحد خلع سلاح…

این نیروها که در حمله به کوی دانشگاه تهران و حوادث پس از انتخابات ۸۸ نقشی اصلی ایفا کرده اند، از “واحد های حساس ناجا” هستند که در مراکز تمامی استان های کشور فعال اند و به گفته فرماندهان آن در عملیات مختلف “بدون اسلحه” وارد می شوند و به گفته مسئول تربیت بدنی این نیرو تنها سلاح اعضای آن “باتوم و اسلحه های پینت بال” است.  این نیرو که از آن با عنوان “نوپو”[نیروهای ویژه پاسداران ولایت] یاد می شود، در سال ۱۳۷۰ توسط سردار حسینی پایه گذاری شده و اعضای آن  ”نیروهای فوق تخصصی و ویژه ای هستند که با توجه به ملاک ها و معیارهایی خاص” انتخاب می شوند که مهم ترین آنها “التزام و پای بندی عمیق به اعتقادات مذهبی و ولایت فقیه” است.

نوپو در دوره های مختلف طی مانورهایی “نمایش اقتدار” داده که مانورهای پیش از انتخابات ۸۸ که احمدی مقدم به آنها اشاره دارد از این جمله است. ماموریت های این نیرو که اخیرا برخی یگان های آن  برای “تامین امنیت و خدمت رسانی بهتر به زائران اربعین حسینی” در پایانه های مرزی شلمچه، چزابه و مهران مستقر شده اند، به تدریج افزایش یافته و در آخرین مورد یگان ویژه “رزمی شهری” و “امداد و نجات” آن نیز فعال شده اند.

این نیرو که ماموریت اصلی آن کنترل اغتشاشات است در جریان سرکوب اعتراضات مردمی به انتخابات مخدوش سال ۸۸ نقشی اساسی داشت. با این حال سردار کرمی، از فرماندهان این نیرو گفته بود: “از سال ۸۸ متوجه شدیم که باید خود را به تجهیزات خاصی مانند موانع سد کننده، انواع گازها و وسایل الکترونیکی مجهز کنیم”.

پیش از این سردار احمدی مقدم گفته بود: “اگر سوریه یگان ویژه داشت، نیازی به حضور ارتش نبود.”