گزارش

نویسنده

فستیوال ادینبورگ با داوری سمیرا مخلمباف

چهار فیلم، حضور پررنگ ایرانی ها

امین ماهر

فستیوال ادینبرگ که یکی از بیست فستیوال مهم  فیلم در جهان است است، از 29 خرداد شصت و هفتمین دوره خود را با توجه ویژه ای به بخش های مختلف سینمای ایران آغاز کرد. در حالی که سمیرا مخملباف نیز در میان داوران این فستیوال به معنای توجه به سینمای ایران بود.

اولین فیلم ایرانی به نمایش در آمده  در بخش مسابقه این فستیوال  لرزاننده چربی است به مدت زمان هشتاد و چهار دقیقه به کارگردانی محمد شیروانی این فیلم  فضای نامتعارف و ضد قصه دارد که در آن  به رابطه  پیچیده پدر و پسری  می پردازد و سعی دارد با در نظر گرفتن فرمها و فضایی ابستره  و ضد قصه به ساختارمتفاوتی  دست یابد.

صحنه ای از لرزاننده چربی، ساخته محمد شیروانی

 .

فیلم ایرانی دیگر بخش مسابقه فستیوال ادینبورگ، تابور به مدت زمان هشتاد و چهار دقیقه، به کارگردانی وکیل وکیلی فر بود. این فیلم هم با دست یابی به یک فضای متفاوت تلاش دارد مخاطب را به زاویه های متفاوتی در موقعیتهای متفاوت دعوت کند و قصه ای متفاوت را باز گو کند.

 فیلم از تهران تا لندن به مدت زمان چهل و پنج دقیقه به کارگردانی مانیا اکبری در بخش سینماگران جهان نمایش داده شد، این فیلم  همچون دیگر کارهای این کارگردان آمیخته ای  از  تخیل  و واقعیت اتفاق افتاده در زندگی اوست. دنباله  فیلمهای گذشته اوست که ارتباط بین سینما و واقعیت را گره می زند تا مرزی که مخاطب دچار سوال اساسی شود که مفهوم واقعیت و حادثه در سینما و زندگی چیست و ارتباط بین انها چطور می تواند  مفهوم تازه ای  می سازد ؟ همراه با فیلم از تهران تا لندن، فیلم مستندی به نام رقص مانیا به نمایش گذاشته شد در  بیست دقیقه با نام  رقص مانیا  که  رویا اکبری آن را ساخته و  مروری است بر تجربیات ساختار شکنانه  مانیا اکبری در هنرهای  تجسمی و سینما

فیلم مستند صحنه های سربی به مدت زمان هفتاد دقیقه به کارگردانی سید رضا رضوی در بخش مستند به نمایش گذاشته شد. این فیلم مستند سرگذشت  مردی است که آرزو داشته  فیلمبردار شود اما با یک احساس گناه پنهان شده آپارتچی می ماند ،‌ فیلم به لحظات پر معنای انسانی با رویا هایش و مفهوم تغییر و زمان در ساختار زندگی شخصی می پردازد که سعی دارد خاطره ای را در ذهنش پاک کند.

صحنه ای از فیلم از تهران تا لندن، ساخته مانیا اکبری

 

از تنوع حضور سینمای ایران و داوری ایرانی می توان دید  این فستیوال همچنان حمایت گر سینمای متفاوت و جستجوگر نگاههای جدید است و  انتخاب ها مستقل و متفاوت  از هیاهوهای بازار سینمایی است و حضور مارک کازن و منتقدین حمایتگر سینمای موولف و متفاوت خود، خود بهترین نشانه اصرار فستیوال ادینبورگ برای حفظ نگاه مستقل آن است.

 علاوه بر حضور چهار فیلم و یک داور از ایران،  فیلم مستندی به نام ده  از آلمان به مدت زمان شصت و پنج دقیقه  به کارگردانی تلماچ واسینجر به بخشهایی از ایران پرداخته بود .  فیلم مستند دیگری به نام یک بازی برای آزادی به مدت زمان هفتاد و شش دقیقه به کارگردانی نیکو اپل  که به مفهوم ازادی پرداخته بود که بخشی از این فیلم در مورد ایران است  . فستیوال بین اللمللی ادینبرگ تا نهم تیر ماه ادامه دارد.