اولیویا کاترانجیان
ارمنستان، کشوری که چند دهه طبق قوانین اتحاد جماهیر شوروی در هایش را بسته بود و بلافاصله بعد از آن درگیر جنگ با آذربایجان شد، قاعدتا نباید جذاب ترین مقصد برای توریست ها باشد اما برای کسانی که در جمهوری اسلامی ایران زنگی می کنند، بهشت روی زمین است.
اواخر بهار و در آغاز تابستان که هوا خوب است و میوه های خوشمزه می رسند و برنامه های خارج از خانه شروع می شود، توریست های ایرانی به ارمنستان سرازیر می شوند.
یکی از رهبران جامعه ارامنه ایران می گوید که بیش از 80 درصد ارمنی های ایران که تعدادشان به 500 هزار نفر می رسد، دستکم سالی یک بار به ارمنستان می روند.
توریست ها می توانند از یک بطری شراب انار یا مشروب خانگی در کنار بشقاب ششلیک و پلو شان لذت ببرند یا یک برش لهماجون که یک جور پیتزای گوشت ارمنی است در کافه کنار خیابان بخورید.
واهونیک غوگاسیان راهنمای تور و ساکن ایروان می گوید: “ایرانی ها به دنبال بهانه ای هستند تا کشورشان را ترک کنند و طعم آزادی را تجربه کنند. این به تعطیلات خاصی مربوط نیست. آنها از هر فرصتی استفاده می کنند تا از کشور بیرون بیایند و خوش بگذرانند”.
ممکن است ارمنستان یک کشور توریستی محسوب نشود اما از سایر کشور های منطقه ارزان تر و قابل دسترس تر است. ایرانیان احساس می کنند که در کشورهای دیگر مورد استقبال قرار نمی گیرند، اما می توانند بدون ویزا وارد ارمنستان شوند یا با سوار شدن اتوبوس براحتی از مرز عبور کنند.
از آنجایی که ارمنستان یکی از معدود کشور های مسیحی نشین در منطقه است، ایرانی ها می توانند مشروبات الکلی بنوشند و آزادانه لباس بپوشند و زنان روسری هایشان را بر دارند و مردان ایرانی از دیدن زنان ارمنی با کفش پاشنه بلند و دامن کوتاه لذت ببرند.
ایران، وفادارترین همسایه از چهار همسایه ارمنستان است. ایران انرژی و الکتریسته ارمنستان را تامین می کند و دو کشور بر روی پروژه هایی کار می کنند که باعث توسعه اقتصادی ارمنستان می شود.
با وجود روابط دوستانه دو کشور و این نکته که ایرانی ها پول هایشان را در جریان تعطیلات شان در ارمنستان خرج می کنند و با این کار به اقتصاد این کشور کمک می کنند، هجوم توریست های ایرانی چندان مورد استقبال ارمنستان قرار نمی گیرد.
کوچک بودن پایتخت ارمنستان و تک قومی بودن جامعه ارمنستان باعث می شود که حضور ایرانیان در همه جا به چشم بخورد. براحتی می توان ایرانی ها را در میان جمعیت باز شناخت، بخصوص وقتی که مست باشند. گاهی از اوقات آنها برای مردم مزاحمت ایجاد می کنند. اما اگر آنان مست می کنند، عامل اش کنیاک ارمنی و مشروب خوردن در بارهای آنهاست که به اقتصادشان کمک می کند.
ایرانی ها همچنین در تابستان که فصل کنسرت های گروه های موسیقی ممنوع در ایران است هم به ارمنستان می روند. در نوروز، خواننده مشهور ایرانی- ارمنی، اندی، در ایروان کنسرت داد. این خواننده 52 ساله به زبان های ارمنی، فارسی، انگلیسی و عربی ترانه خواند. از بعد از انقلاب اسلامی در ایران، موسیقی اندی در ایران ممنوع شد.
یک توریست ایرانی می گوید: “موضوع موسیقی در ایران پیچیده است. برخی از خواننده های پاپ اجازه خواندن در ایران را ندارند و به همین دلیل ما برای شرکت در کنسرت آنها به ارمنستان می آییم: مثل اندی و داریوش. زنان در ایران اجازه خواندن ندارند مگر اینکه برای خودشان بخوانند اما هیچ مردی بجز شوهرشان نباید صدایشان را بشنود”.
منبع: لس آنجلس تایمز 16 مه