دو ماه پس از تاکید رهبر جمهوری اسلامی برای بازنگری پیرامون سبک زندگی و انتقاد نسبت به آنچه وی “ذلت تقلید از غرب” خواند، روحانیون و چهره های رادیکال نزدیک به آیت الله خامنه ای با ارایه مصداق هایی از انحراف سبک زندگی جامعه ایرانی، بر لزوم بازگشت به شیوه زندگی اسلامی مانور می دهند.
علیرضا پناهیان که یک روز پیش از عاشورا سخنران حسینیه “امام خمینی” و مراسم عزاداری رهبر جمهوری اسلامی بود، در دانشگاه تهران و در جمع دانشجویان این دانشگاه اعلام کرد که پوشیدن کت و شلوار باعث می شود ظاهرا انسان ها شبیه کفار شود.
این روحانی عضو هیات علمی دانشگاه هنر تهران که پیش از این به دلیل ترویج خرافات ممنوع التصویر شده بود، پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ با موضع گیری علیه اعتراض های مردم به جمع مقبولین بیت پیوست و از آن زمان تاکنون اظهارات جنجالی متفاوتی در منبرهای خود بیان کرده است.
وی که درباره سبک زندگی مورد اشاره رهبر جمهوری اسلامی سخن می گفت اظهار کرد: “روایت داریم که زیاد خوابیدن از زیاد نوشیدن تولید می شود، همچنین زیاد نوشیدن نیز نتیجه زیاد خوردن است. این امور نفس شما را سنگین می کند؛ بنابراین نمی توانید عبادت کنید. قساوت قلب شما نیز بیشتر می شود؛ بنابراین، قدرت تفکر را از شما می گیرد. تاثیر اعمال بر افکار و اعتقادات را مشاهده می کنید؟”
به گفته پناهیان “بچه فطرتا از اول ادب و سبک زندگی می خواهد. شما واقعا ببینید صهیونیست ها چقدر رذل هستند و در اوج پستی به بدترین شکل ممکن انسان ها را می کشند؛ اما در اوج رذالت دستگاهی به نام هالیوود دارند؛ هالیوود نیز می خواهد انسان ها نابود شوند. صهیونیست ها اصلا به انسان می گویند حیوان دو پا.”
این روحانی نزدیک به حکومت با مثال زدن از دانشگاه های آمریکا افزوده است: “آنها برای دیگران سبک زندگی درست می کنند؛ مثلا میگویند جوان ها در دانشگاه باید مختلط باشند؛ در حالی که در خود آمریکا بین دانشجویان دختر و پسر در اتوبوس پرده میکشند و میگویند مگر ما حیوانیم که مختلط زندگی کنیم؟”
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره کت و شلوار چنین نظر داده: “خدا سعی کرده غیرت دینی را با حلال و حرام حفظ کند؛ مثلا حرام است شکل ظاهری و چهره شبیه به کفار شود. شباهت به کفار معنا پیدا میکند آن زمانی که کت و شلوار در ایران باب شد. علمایی قوی نداشتیم وگرنه در آن زمان کت وشلوار حرام قطعی بود.”
“سبک زندگی” ازجدیدترین تئوری های آیت الله خامنه ای است؛وی در این ارتباط گفته بود: “متأسفانه ما در این بخش، پیشرفت چشمگیری نداشته و مثل علم و صنعت و نظائر آن پیشرفت نکرده ایم.”
وی با تاکید بر پرهیز کامل از تقلید از سبک و سلوک زندگی در تمدن غربی گفته بود که “براساس بررسی و تحقیق تأکید می کنیم که تقلید از غرب، هیچ ملتی را به جایی نمی رساند.”
رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به استراتژی های کشورهای غرب ادعا کرده بود که “آنها در پروژه هایی تعریف شده، و با استفاده از جامعه شناسان، روانشناسان و مورخان، نقاط ضعف ملتها به ویژه ملتهای اسلامی را بررسی می کنند و با شناخت راههای تسلط بر آنها، ساخت فیلمهای خاصی را به فیلم سازان سفارش می دهند که در این زمینه همه مسئولان و مردم باید از فرهنگ اصیل خود و کشور، مراقبت کنند.”
تاکید آیت الله خامنه ای و روحانیون طرفدار او در خصوص اسلامی شدن سبک زندگی ایرانی در حالی است که جمهوری اسلامی با استفاده از ارگان های نظامی و شبه نظامی مدت هاست با استفاده از روش های قهری و سلبی مشغول مقابله با “مظاهر غربی” در جامعه است.
جمع آوری ماهواره
در همین راستا نیروی انتظامی جمهوری اسلامی مدت هاست بر محدودیت استفاده از ماهواره افزوده و از سال گذشته از طریق عملیات کماندویی راپل و هجوم به خانه ها، به مقابله با ماهواره و دارندگان آن پرداخته است تا جایی که معاون پارلمانی ناجا در این مورد گفته: “همانطور که ما به عنوان ضابط قضایی مکلفیم با یک معتاد خطرناک کنار خیابان یا با یک زن خیابانی برخورد کنیم، مکلفیم دیشهای ماهوارهها را نیز جمعآوری کنیم.”
چندی پیش مرکز افکارسنجی صدا و سیما اعلام کرد تعداد خانوادههایی که پای برنامههای ماهوارهای مینشینند ۶۴ درصد خانوارهای ایرانی است. به بیان دیگر، این مرکز، تعداد بینندگان ماهواره را بیش از ۴۵ میلیون برآورد کرده بود.
پارازیت
جمهوری اسلامی همزمان با طرح جمع آوری ماهوارهها، از سال ۸۸ تاکنون و پس از اعتراضهای مردمی به انتخابات مخدوش ۸۸، اقدام به ارسال پارازیت بر ماهوارهها و اخلال در پخش برنامه شبکههای مختلف می کند؛اقدامی که باعث هشدار نمایندگان مجلس در خصوص افزایش ۷۰ درصدی آمار مبتلایان به سرطانهای مختلف شده اما همچنان مشخص نیست که کدام نهاد مسوولیت ارسال این پارازیتها به قصد مقابله با تهاجم غرب و براندازی جمهوری اسلامی را بر عهده دارد.
مبارزه با بدحجابی
جمهوری اسلامی در ادامه تثبیت و عملیاتی کردن سبک زندگی اسلامی از سال ۸۶ تعداد گشتهای ارشاد در میادین و خیابانهای مختلف ایران را افزایش داده و اقدام به دستگیری یا تذکر به زنان و مردانی کرده است که از نظر ماموران نیروی انتظامی “بد حجاب” هستند. برهمین اساس فرمانده های نیروی انتظامی از آمار صدها هزار تذکر به زنان و مردان بدحجاب و صرف میلیاردها تومان بودجه برای ادامه این طرح خبر میدهند. در همین زمینه اسماعیل احمدی مقدم فرمانده ناجا با اشاره به اوضاع بد برخی از بیمارستانها در تهران از نظر پوشش پرستاران تصریح کرده است: “در این زمینه ۶۰ بیمارستان تذکرات لازم را دریافت کرده و وضعیت آنها اصلاح شد.”
در همین حال مدتی است مسوولان و مقامات بلند پایه در تحلیل های خود از لزوم بازنگری و نگاه نرم در این خصوص سخن می گویند. وب سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی که روح الله حسینیان از نمایندگان رادیکال حامی دولت در مجلس ریاست آن را برعهده دارد در مقاله ای با عنوان “غرب و حربه تغییر لایف استایل در ایران” ادعا می کند که “غرب بخصوص پس از فتنه ۸۸ متوجه این نکته شده است که سبک زندگی ایرانیان پایداری بر جمهوری اسلامی را به همراه دارد. مردمی که در سبک زندگی مسلمانند و از پوشش تا رفتار در منزلشان بر اساس سبک زندگی روایی و فقهی است و به آسانی دست از اسلام بر نمی دارند برای تغییر ایدئولوژی نیاز به تغییر در سبک زندگیشان داریم.”
در ادامه این مقاله آمده که “سبک زندگی همراه با دوست دختر یا پسر ترویج می شود، اپیدمی می شود و بعد ناگهان نظام می خواهد عکس العمل نشان دهد و آنگاه تبدیل به شورش می شود.”