فقط کوبا با قطعنامه علیه ایران مخالفت کرد

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» باخت بزرگ برای دیپلماسی هسته ای تهران

طعنامه جدید شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران، با همراهی چین و روسیه صادر شد و کشورهای عضو از ایران خواستند تا با آژانس همکاری کند.

در این قطعنامه آمده است که ایران قطعنامه‌های پیشین سازمان ملل را نادیده گرفته و نقض کرده و نسبت به فعالیت های ایران در سایت پارچین ابراز نگرانی شده است. کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که آزمایش‌های نظامی مرتبط با تسلیحات هسته‌ای در پارچین انجام داده است.

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس، در واکنش به این قطعنامه گفته است که این بیانیه براساس اطلاعاتی است که سیا و موساد تهیه کرده‌اند و تاکنون بارها غلط بودن آن‌ها اثبات شده است.

قطعنامه جدید نسبت به فعالیت‌های غنی‌سازی ایران، نگرانی جدی ابراز کرده و از جمهوری اسلامی خواسته شده است که با آژانس همکاری کند. پیش از برگزاری این نشست شورای حکام، در محافل دیپلماتیک گفته می‌شد که اطلاعات جدیدی در اختیار آژانس قرار گرفته است که بنا بر آن ایران به توانایی‌های جدیدی در ساخت سلاح هسته‌ای رسیده است. ایران اتهام تلاش برای ساخت سلاح هسته‌ای را همواره رد کرده و می‌گوید برنامه اتمی صلح‌آمیزی دارد.

از میان ۳۵ کشور عضو شورای حکام، تنها کوبا به این قطعنامه رای مخالف داده و سه کشور مصر، تونس و اکوادور نیز به آن رای ممتنع داده‌اند.

پیش از آغاز نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، یوکیو آمانو، مدیر کل این نهاد خواستار آن شده بود که جمهوری اسلامی هر چه زودتر امکان دسترسی بازرسان این نهاد به تاسیسات پارچین را فراهم کند. جمهوری‌اسلامی پیش از این و در پاسخ به درخواست‌های آژانس گفته بود که پارچین یک تاسیسات نظامی است و بازرسی آن امکان ندارد.

جمهوری اسلامی اما این اتهام را رد کرده و گفته است که پارچین منطقه‌ای نظامی است و بازرسی از آن در چارچوب توافق‌های دوجانبه با آژانس نیست. علی اصغر سلطانیه، نماینده جمهوری اسلامی در آژانس در این زمینه گفته است: “باید ملاحظات امنیت ملی ایران در درخواست های مطرح شده در نظر گرفته شود تا چارچوبی بدست آید که همه طرفها وظیفه و محدوده خود را بدانند”.

سلطانیه در واکنش به نمایش تصاویر مربوط به پارچین افزوده است که “استناد صرف به یک سری تصاویر از بالا یا تصاویر ماهواره ای، برای فعالیت حرفه ای آژانس روش قابل قبولی نیست”؛ به گفته وی “فعالیتهایی که ادعا می شود در حریم این نقاط شناسایی شده اند، هیچ ارتباطی با تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی ندارند”.

خردادماه گذشته، آمانو اعلام کرده بود که آژانس گزارش‌ها و تصاویری ماهواره‌ای در اختیار دارد که نشان می‌دهد در پارچین فعالیت‌هایی از جمله شستشوی ساختمان‌ها، خاکبرداری و تخریب ساختمان‌ها در جریان بوده است.

کشورهای غربی، جمهوری اسلامی را متهم کرده‌اند که در تاسیسات پارچین آزمایش‌های تسلیحاتی هسته‌ای انجام داده و برای اینکه ماهواره‌ها قادر به تصویربرداری از این تاسیسات نباشند، آن را استتار کرده است. پیش از این نیز اعلام شده بود که جمهوری اسلامی پاکسازی این منطقه را شروع کرده و اکنون در مراحل پایانی است.

آژانس در تازه‌ترین گزارش خود که روز نهم شهریور منتشر شد ضمن تأکید بر “دو برابر شدن تعداد سانتریفوژهای تأسیسات فردو”، بار دیگر اعلام کرد که شواهد نشان می‌دهد “جمهوری اسلامی در منطقه نظامی پارچین عملیات پاکسازی” انجام داده‌است.

جمهوری اسلامی در واکنش به گزارش تازه آژانس خواستار مشاهده اسنادی شده‌است که “مبنای نگرانی‌های آژانس هستند”، اما آژانس اتمی می‌گوید نمی تواند این اسناد را به دلیل محرمانه بودن در اختیار ایران قرار بگیرد.

پیش از این اعلام شده بود که نشست اخیر شورای حکام ممکن است مقدمه‌ای برای صدور پنجمین قطعنامه شورای امنیت علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی باشد. شورای امنیت سازمان ملل تاکنون چهار قطعنامه تحریمی علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به تصویب رسانده‌است و قدرت‌های غربی هم‌اینک گزارش تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد برنامه هسته‌ای را دلیلی برای افزودن بر این تحریم‌ها می‌دانند.