امیلی بلاسکو
شیرین عبادی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، خواستار گفتگوی “مستقیم و آشکار” میان رؤسای جمهور ایران و ایالت متحده به عنوان تنها راه حل برای “مشکلات و بی اعتمادی ها”ی دو کشور شد.
این وکیل و مدافع حقوق بشر و حقوق زنان این خواسته را طی یک کنفرانس مطبوعاتی در مجموعه فرهنگی “کاسا انسندیدا” [خانه شعله ور] در مادرید مطرح نمود. عبادی فردای آن روز کنفرانسی با موضوع “خشونت، حقوق بشر و اسلام” را آغاز و به این نکته که “بقیه قرن بیست و یکم را باید شاهد جهان دیگری باشیم” پرداخت.
عبادی در مورد انتخاب باراک اوباما به عنوان رییس جمهور جدید ایالات متحده اظهار خوش بینی کرد و خرسندی خود را نسبت به تصمیم وی برای خروج نیروهای امریکایی از عراق و سیاست خارجی مبتنی بر گفتگو با تمامی کشورها ابراز داشت. این فعال حقوق بشر در این خصوص گفت: “این یک تحول حقیقی است و تنها به سخن ختم نمی شود.“
او توضیح داد که سوء تفاهم و عدم رابطه میان ایران و ایالات متحده به گذشته های دور یعنی ۵۰ سال پیش بازمی گردد؛ زمانی که “سازمان سیا مانعی برای تغییر حکومت در ایران شد و مجدداً حکومت شاه را بر مردم تحمیل کرد”. به گفته عبادی، “این مسأله تأثیری جدی بر اعتماد به نفس مردم داشت”. و البته فروش اسلحه توسط ایالات متحده به دولت ایران [قبل از انقلاب] و اینکه طی ۸ سال جنگ با عراق هیچ حمایتی از ایران به عمل نیاورد نیز شرایط را وخیم تر کرد.
عبادی خاطرنشان کرد: “ولی اکنون لحظه ای فرا رسیده که باید گذشته را کنار گذاشت؛ اختلافات ایران و امریکا باید با یک گفتگوی مستقیم حل و فصل شوند: بین رؤسای جمهور، بین پارلمان ها و بین جامعه های مدنی دو کشور.“
انتخابات ایران
عبادی در پاسخ به سؤالی در مورد انتخابات ریاست جمهوری که در اواسط ماه ژوئن در ایران برگزار خواهد شد اظهار تأسف کرد که مردم برای انتخاب آزاد نیستند و هر کاندیدا باید از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت شود. شرکت در انتخابات برای نامزدهایی که مطابق احکام اسلامی عمل نمی کنند ممنوع است.
با این حال، عبادی خاطرنشان می کند که “دموکراسی را نمی توان تحمیل کرد و به مانند کادو هم نیست که یک کشور به کشور دیگر تقدیم کند یا با پرتاب بمب های خوشه ای آن را برقرار نماید”. تنها از طریق اجرای اصلاحات در خود کشور است که می توان به دموکراسی دست یافت. او می گوید: “برای رسیدن به این اصلاحات باید صبور باشیم، زیرا اصلاحات کند پیش می روند: تحولات یک روزه مستلزم انقلاب کردن است و دوره انقلاب ها دیگر گذشته.“
او درخصوص اذیت و آزارهایی که بر مدافعان حقوق بشر روا می شود یا تعطیل شدن دفاتر وکلا و همچنین کانون مدافعان حقوق بشر که او ریاست آن را برعهده دارد بسیار خونسرد ظاهر شد. برنده صلح نوبل تأکید کرد: “دفتر ما را بسته اند، ولی دهان ما را نمی توانند ببندند. ما به کار خود ادامه می دهیم.” او در ادامه می افزاید: “مسؤولیت یک فعال حقوق بشر زمانی آغاز می گردد که مشکلات پیدا می شوند نه زمانی که همه چیز بر وفق مراد است.“
عبادی در پایان به کنفرانسی که قرار بود روز بعد برگزار شود اشاره کرد و اظهار داشت که من مسلمان هستم، ولی برای همه مذاهب و ادیان احترام قائلم. او گفت: “من نه اصولگرا هستم و نه افراطی.” از نظر این فعال حقوق بشر، اصول آن است که تمامی دولت ها به طور کامل از دین مستقل باشند و اینکه افراط گرایی به اسلام محدود نمی شود.
او در پایان گفت: “آیا هیچ کاتولیک اصولگرا یا یهودی اصولگرایی وجود ندارد؟ آیا کسانی که فکر می کنند وظیفه ایجاد دموکراسی در جهان را دارند اصولگرا نیستند؟”
منبع: آ ب ث، ۱۶ فوریه