البرز محمودی
با اینکه در هفته های اخیر رسانه های نزدیک به دولت سعی دارند محبوبیت محمود احمدی نژاد را بیشتر از پیش نشان دهند اما تازه ترین نظرسنجی که از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ایران انجام شده، نشان می دهد نه تنها احمدی نژاد دچار کاهش شدید محبوبیت و مقبولیت شده بلکه بسیاری از شرکت کنندگان در این نظر سنجی اعتقادی به موفقیت دولت وی نیز ندارند.
سایت خبری البرز روز گذشته خبرداد که بر اساس یک نظرسنجی انجام شده به وسیله مرکز پژوهشهای مجلس، محمود احمدینژاد در پایینترین سطح مقبولیت از نظر افکار عمومی قرار دارد.
این سایت وابسته به جناح راست بدون ذکر منبع برای خبر خود، اعلام کرده است: براساس نظرسنجی دیگری که به طور مشترک از سوی وزارت اطلاعات و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی انجام شده است ۷۰ درصد از مردم ایران حاضرند در صورتی که سیدمحمد خاتمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود به وی رای دهند و تنها ۱۳ درصد از مردم حاضرند دوباره به احمدی نژاد رای دهند.
این خبر در حالی منتشر شده است که هنوز سایت رسمی مرکز پژوهش های مجلس نتایج نظرسنجی را علنی نکرده است. با این حال دیروز سایت خبری “تریبون” نیز با نقل این خبر، یادآور شده است: این نظرسنجی که در تهران و شهرهای بزرگ انجام شده است نشان میدهد که رییس جمهور ایران به شدت با بحران محبوبیت میان مردم شهرهای مورد بررسی این نظرسنجی مواجه است. بر اساس نتایج بهدست آمده از این نظر سنجی 64 درصد پاسخدهندگان به این پرسش که به نظر شما دولت احمدینژاد چقدر دولت موفقی بوده اعلام کردهاند موفقیت دولت نهم زیر متوسط بوده است. بیش از 50 درصد پاسخدهندگان هم دولت او را “ناموفق” و “بسیار ناموفق” دانسته اند.
همچنین سایت خبری پارسینه نیز در مورد نظر سنجی مرکز پژوهش های مجلس نوشته است: در بخش دیگری از این نظرسنجی 78 درصد پاسخدهندگان نظارت مجلس هفتم بر دولت را “ضعیف” و “بسیار ضعیف” توصیف کردهاند. همچنین 83 درصد پاسخدهندگان این نظر سنجی در پاسخ به این پرسش که آیا در دوره بعد انتخابات ریاست جمهوری به محمود احمدینژاد رای خواهید داد؟ پاسخ منفی داده و اعلام کردهاند که به رئیس جمهور فعلی ایران دوباره رای نخواهند داد. در این نظرسنجی بیش از 40 هزار نفر از مردم طبقات مختلف اجتماعی با سطح تحصیلی زیر دیپلم تا دکترا شرکت داشتهاند.
بحران نظرسنجی
اعلام این نظر سنجی هرچند می تواند برای طیف نیروهای اصولگرا حاوی پیام هایی باشد، اما در میان طرفداران وی حکایت دیگر دارد چراکه در سه سال اخیر رسانه های نزدیک به دولت همواره نظر سنجی ها را “اشتباه” دانسته و از افزایش روز افزون محبوبیت محمود احمدی نژاد گفته اند.
نام محمود احمدی نژاد اولین بار در نظرسنجی های منتهی به انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم حضور یافت و در همان مقطع بود که علاوه بر نظر سنجی های رسمی از سوی ارگان های نیمه دولتی، سایت خبری “بازتاب” در فاصله کوتاهی به انتخابات از افزایش محبوبیت احمدی نژاد خبر داد.
اما نظر سنجی بازتاب همیشه نشانگر محبوبیت احمدی نژاد نبود؛ دو سال پس از فعالیت دولت نهم، این سایت خبری همزمان با دومین سال انتخاب احمدی نژاد “نظرسنجی بزرگ” خود را برگزار کرد که براساس نتایج آن در دهم تیر 86 مشخص شد که محبوبیت احمدی نژاد کاهش یافته است.
براساس آن نظر سنجی از میان کسانی که به احمدی نژاد در سوم تیر 84 رای داده بودند، تنها 5⁄37 درصد حاضر بودند دوباره به او رای دهند و این نشان از کاهش محبوبیت احمدی نژاد می داد. هرچند بازتاب پس از این نظر سنجی اعلام کرد حاضر است نتایج آن را در اختیار دفتر رییس جمهوری قرار دهد اما فعالیت های بازتاب در ماه های بعد با برخورد قوه قضاییه تعطیل شد.
در مرداد سال گذشته، تنها یک ماه از نظر سنجی بازتاب، اینبار رادیو جوان یک نظر سنجی برگزار کرد که البته هرگز نتایج آن مشخص نشد. همان مقطع سایت خبری آفتاب خبر داد نتیجه نظرسنجی رادیو جوان درخصوص میزان محبوبیت دکتر احمدینژاد، مسکوت خواهد ماند. رادیو جوان در سالگرد روی کار آمدن دولت نهم، نظرسنجی را مبنی بر میزان محبوبیت رئیسجمهوری طراحی کرده بود که با واکنش تندی از جانب دولتمردان و نمایندگان حامی دولت مواجه شد.
همانطور که آفتاب نوشت فشار بر مدیران رادیو آنقدر افزایش یافت تا اینکه شش ماه بعد بالاخره مدیر رادیو جوان نیز برکنار شد.
انکار نتایج
تا کنون نتایج نظر سنجی هرگاه به افزایش محبوبیت احمدی نژاد اشاره داشته، از سوی اصولگرایان حامی دولت مورد استقبال قرار گرفته و هر گاه نتایج خلاف انتظار آنها بوده، انکار شده است. تنها چند هفته بعد از برگزاری نظر سنجی سایت بازتاب و آفتاب در تابستان 1386، این مرتضی نبوی بود که در گفتگو با روزنامه آفتاب یزد در مورد میزان محبوبیت رئیس جمهور بعد از گذشت دوسال، گفت: “ارزیابی من این است که محبوبیت احمدی نژاد کمتر نشده بلکه ایشان در حقیقت با تلاش شبانه روزی خودش توانسته صداقتش را به مردم ثابت کند و به آنها ثابت کند که می خواهد مشکلات مردم حل شود و این نیت خودش را توانسته منتقل کند. “
این گونه پاسخ فقط به نظر سنجی پیشین مربوط نیست چنانکه در روزهای اخیر و همزمان با نظر سنجی انجام شده در برخی نهادهای نیمه دولتی و البته مرکز پژوهش های مجلس، رسانه های نزدیک به دولت سعی دارند نتایج این نظر سنجی را زیر سوال ببرند. در این مورد دو هفته پیش روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت گزارشی را منعکس کرد و با مطرح کردن این مساله که “اصلاح طلبان از محبوبیت احمدی نژاد می ترسند” بر افزایش محبوبیت احمدی نژاد تاکید کرد.
حمیدرضا ترقی از اعضای سرشناس موتلفه اسلامی در این گزارش به “تحلیل غیر واقع بینانه اصلاح طلبان” در مقابل محبوبیت روز افزون احمدی نژاد اشاره کرد. همان طور که دبیر کل جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان نیز در اظهارات جداگانه ای بر محبوبیت رییس جمهور اصرار ورزید.
در این میان حتی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران نیز گفتگوهایی از برخی چهره های نزدیک به اصلاح طلبان را منعکس کرد که منکر کاهش محبوبیت احمدی نژاد بود. این خبرگزاری به نقل از یک عضو شاخه جوانان حزب مشارکت نوشت: “محبوبیت احمدی نژاد درایران، تصاعدی افزایش می یابد”.