مصاحبه روز با هدایت آقایی
با هدایت آقایی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در مورد مواضع این حزب در انتخابات گفت و گو کرده ایم. به گفته وی هر چند برخی از چهره های موثر حزب کارگزاران با حضور خاتمی مخالفند، اما “حزب کارگزاران از محمد خاتمی حمایت می کند.“ این مصاحبه در پی می آید.
موضع حزب کارگزاران درباره انتخابات چیست؟
ما یک موضع رسمی داریم و یک موضع اشخاص. این مساله در همه احزاب و سازمان ها وجود دارد. آنچه که نظر سازمان است، نظری است که اعلام عمومی می شود و اکثریت اعضای سازمان هم روی آن نظر دارند. در مورد انتخابات هم ما در حزب کارگزاران قبلا مواضع خود را اعلام کرده ایم.
موضع فعلی شما درباره انتخابات چیست؟
ما به طوررسمی اعلام کرده ایم که در صورت حضور آقای خاتمی، کارگزاران از ایشان حمایت خواهند کرد.
بله ولی بعضی از اعضای کارگزاران اعلام کرده اند که مصوبه این بوده که شما از کاندیدای واحد اصلاح طلبان حمایت می کنید و الان که چند کاندیدا وجود دارد، نمی توانید از آقای خاتمی حمایت کنید.
مصوبه ما همین بود که گفتم. البته ما در جهت ایجاد ائتلاف بین اصلاح طلبان قدم بر می داریم ولی اصلاح طلبان دو دسته هستند و یکی هم گروه هایی که در مجلس هشتم شکل گرفته اند که درآن جا مشکلی نداریم و همه از آقای خاتمی حمایت می کنند. اما اگر جبهه اصلاحات را شورای هماهنگی به اضافه حزب اعتمادملی و دیگر احزاب در نظر بگیریم، شاید عملی نباشد که همه از یک کاندیدا حمایت کنند. ما فکر می کنیم کف خواسته های ما آقای خاتمی بود که به آن رسیده ایم. همه 22 گروه عضو شورای هماهنگی اصلاح طلبان هم از آقای خاتمی حمایت می کنند.
ولی در کارگزاران حضور محمد خاتمی چند مخالف جدی، مثل دبیرکل یا مسول سیاسی حزب دارد.
بله در کارگزاران چند نفری هستند ـ 2 یا 3 نفر ـ که موضعی برخلاف نظر حزب دارند و با حضور آقای خاتمی مخالفند.
دلیل این مخالفت ها اعلام شده است؟
یکی از این افراد به این دلیل مخالف است که از نظر او حضور آقای خاتمی باعث انسجام جناح مقابل می شود. یکی دیگر از آقایان دلخوری شخصی دارد و تحلیلش این است که آقای خاتمی اقتدار و ریسک پذیری آن را ندارد که رییس جمهور باشد.
با این شرایط و مخالفت دبیرکل و مسول سیاسی، تکلیف کارگزاران در انتخابات چیست؟
ما سه ماه پیش اعلام کرده ایم که اگر آقای خاتمی وارد انتخابات شوند، از ایشان حمایت خواهیم کرد. این مصوبه همچنان به قوت خود باقی است.
ولی قبول دارید اینکه دو نفر از اعضای موثر حزب به نظر حزب احترام نگذارند و برخلاف نظر حزب، به دنبال کاندیداهای دیگر باشند، صورت خوشی ندارد؟
این مساله حتما صورت خوشی نخواهد داشت. ولی وضعیت جبهه اصلاحات هم وضعیت خوبی نیست. وقتی چند شخصیت تاثیرگذار رو به روی هم قرار دارند، طبیعتا در بدنه هم این اتفاق می افتد. یعنی وقتی چند پارگی در راس وجود دارد، این اتفاق در بدنه هم می افتد.
شما تلاشی برای حل این مشکل داشته اید؟
بسیار زیاد، صحبت های زیادی داشتیم و جلسات متعددی هم تشکیل دادیم.
یعنی جلسات بی فایده بود؟
ما کارهای زیادی برای رسیدن به تفاهم انجام دادیم، اما هیچ کدام به نتیجه نرسید. اصلا شما می دانید که مبتکر بسیاری از طرح ها و کارگروه های ائتلاف خود کارگزاران بوده است.
مثلا کدام طرح ها؟
طرح دولت وحدت ملی را ما پیگیری کردیم که به نتیجه نرسید، علی رغم توافقاتی که هر دو طرف کرده بودند به بن بست رسید. طرح شورای حکمیت را کارگزاران پیشنهاد داده بود و تقریبا به تفاهم رسیده بودیم، ولی به دلیل اختلاف برداشت در مورد تاریخ اعلام کاندیداتوری به بن بست رسید. یعنی کارگزاران تقریبا مبتکر تمام طرح هایی است که در جبهه اصلاحات مطرح است.
ولی به نظر می رسد این بار کوزه گر در کوزه افتاده.
ما متاسفانه هم در داخل خودمان و هم در جبهه اصلاحات این مشکل را داریم که فکر می کنم به دلیل توسعه نیافتگی و نداشتن تجربه دموکراسی است.
برداشت من از حرف های شما این است که تاکنون به نتیجه نرسیده اید.
بله. ما تلاش های خودمان را کردیم، ولی نتیجه مطلوبی نگرفتیم.
این وضع برای حزب ایجاد مشکل نخواهد کرد؟ شما چه واکنشی در برابر این قضیه خواهیدداشت؟
بدنه حزب تابع نظریه اکثریت است. موضع ما هم مشخص است. دلیلی ندارد دچار مشکل بشویم. یعنی به لحاظ سازمانی مشکلی نداریم، ولی به لحاظ فردی واقعا جای تاسف است که بعضی از افراد ما که نفوذ رای دارند و تاثیرگذار هم هستند، جمع بندی دیگری داشته باشند.
از آقای هاشمی به عنوان پدر معنوی کارگزاران نام می برند. شما جلسه ای با ایشان در این باره داشته اید؟
ما به طور تشکیلاتی جلسه ای نداشتیم، ولی به طور انفرادی جلساتی بوده و نظراتشان کسب شده.
نظر ایشان درباره انتخابات چیست؟
آن طورکه من متوجه شدم، آقای هاشمی تاکید دارند اصلاح طلبان یک پارچه باشند و نظرشان روی آقای خاتمی مثبت است.