به دنبال تبلیغات رسانه های وابسته به دولت در مورد دستگیری یک گروه تروریستی عامل انفجار در حسینیه شیراز که همزمان با اعلام خبر دستگیری هفت نفر از رهبران جامعه بهایی منتشر می شود، یک کارشناس امنیتی به روز گفت اطلاعات منتشر شده توسط دولت و سایت های نزدیک به دولت ضد و نقیص و مخدوش است و به یادآورنده دوران وزارت علی فلاحیان و سال هائی است که سعید امامی قائم مقام آن وزارت خانه بود.
این کارشناس امنیتی عقیده دارد بعد از حادثه انفجار، با یافته نشدن علائم و نشانه هائی درباره ربط این حادثه با بهائیان، گروه های تندرو و از جمله کانون رهپویان وصال [از مراکز اصلی ضدبهائیت شیراز] که خواستار نسبت دادن این انفجار به بهائیان و گرفتن مجوز قلع و قمع آنان بود به خشم آمده و شروع به فعالیت کردند.
به گفته وی، ابتدای هفته گذشته انفجاری در هتل جهان تهران که گفته شد یک نفر هم در آن کشته شده، باعث شد تا منابع نزدیک به دولت گروه های سلطنت طلب را به عنوان عاملان حادثه معرفی کنند و بعد وزیران اطلاعات و کشور در شیراز با رهبر جمهوری اسلامی ملاقات کرده و در مورد انفجار شیراز گفتگو کردند و ظاهرا در همان جلسه بوده که تصمیم به اطلاع رسانی در مورد این حادثه به شکل جدید آن گرفته شده است.
این کارشناس یادآوری می کند که آیت الله خامنه ای در مورد اکثر حوادثی که در کشور رخ داده – و بسیاری از آنان بعدها آشکار شده که کار گروه های داخلی بوده – رویکرد نسبت دادن حوادث به خارجی ها را پسندیده و گاه از همان روزهای اول اول به دفاع از این رویکرد پرداخته است. مشهورترین این واکنش ها در مورد قتل های زنجیره ای بوده که در پی آن، رهبری پیش از به نتیجه رسیدن تحقیقات اولیه، در جلسات علنی و غیرعلنی به دفاع از نظریه وابستگی عاملان قتل ها به سرویس های جاسوسی بیگانه پرداخت.
دستگیری رهبران بهائی، اول هفته و یک ماه بعد از انفجار در حسینیه رهپویان وصال شیراز اعلام گردید. در همین زمان وزارت اطلاعات طی اطلاعیه ای آن انفجار را به یک “گروه تروریستی” ناشناخته نسبت داد در حالی که هفته پیش مصطفی پورمحمدی در آخرین روزهای خضور خود در وزارت کشور انفجار شیراز را کار گروهی از سلطنت طلبان اعلام کرده بود که “مورد حمایت سرویس های اطلاعاتی امریکا” بوده اند.
همزمان سایت اینترنتی تندروی قدس دیلی نیز اتهاماتی را به رهبران بهائیان نسبت داد و مدعی شد “در یک عملیات گسترده که بزرگترین عملیات فیزیکی بر ضد فرقه ضاله بهائیت در ایران محسوب میشود، ماموران وزارت اطلاعات 6 تن از 7 رهبران این فرقه را به عنوان مظنونان جدید حادثه تروریستی شیراز شناسایی و دستگیر کردند.”
این در حالی است که بهائیان با اشاره به بازداشت 7 تن از رهبران خود در شیراز از احتمال تکرار اعدام ها و سرکوب بهائیان در سال های اول پس از انقلاب، ابراز نگرانی کرده اند.
ادعای جدید وزارت اطلاعات
35 روز پیش در انفجار حسینه رهپویان شیراز 14 نفر کشته و بیش از 200 نفر مجروح شدند که اصرار رهپویان وصال برای شهید خواندن آن ها بی نتیجه ماند، روز شنبه وزارت اطلاعات اعلام داشته: “سرویس اطلاعاتی این کشور(امریکا) با هدایت و حمایت همه جانبه آموزشی، مالی و تسلیحاتی از یک شبکه تروریستی، سعی در اقدامات ضد بشری از جمله مواد شیمیایی، مواد منفجره و ماده خطرناک و سمی سیانور برای تولید گاز سیانور مجهز کرده بودند، مستقیماً توسط مأموران آمریکایی به داخل خاک ایران هدایت و راهنمایی شده و در یکی از سلسله طرحهای خود حادثه تروریستی انفجار در حسینیه سیدالشهدای شیراز را انجام میدهد.“
وزارت اطلاعات در ادامه اطلاعیه خود مدعی شده که ماموران این وزارتخانه “با بدست آوردن اولین سرنخها از این گروهک تروریستی و با همکاری نیروی انتظامی با اقدمات پیچیده و گسترده اطلاعاتی به تعقیب اعضای آن پرداختند و در حالی که این گروه قصد داشت در ادامه اقدامات تروریستی خود طرحهای برنامهریزی شده در آمریکا نظیر انفجار در نمایشگاه کتاب تهران و برخی مراکز علمی، آموزشی و مذهبی و همچنین هدف قراردادن مردم و ایجاد ناامنی در مکانهای پرتردد و پرجمعیت شهرهای مختلف کشور را انجام دهد، سربازان گمنام امام زمان با اجرای عملیات دقیق اطلاعاتی در تاریخ هجدهم اردیبهشت سال جاری عناصر این شبکه تروریستی را در استانهای فارس، خوزستان، گیلان، آذربایجان غربی و تهران شناسایی و دستگیر نمایند.“
وزارت اطلاعات همچنین اعلام کرده که در عملیات دستگیری یکی از اعضای این گروه کشته شده و سایر اعضای آن نیز بازداشت شده اند.
این وزارتخانه در اطلاعیه خود بخشی از آنچه “اعترافات بدست آمده از اعترافات مهمین” نامیده را نیز منتشر و اعلام کرده که “مأموران آمریکایی، مأموریت اصلی گروه متلاشی شده در ایجاد رعب و وحشت در میان مردم شهرهای ایران تعیین کرده بودند که اقدامات تروریستی علیه کنسولگری روسیه در گیلان و انفجار در خطوط نفتی جنوب کشور نیز جزو اهداف خرابکارانه این گروه بوده است و به همین دلیل مراکز آمریکایی برای این شبکه برنامههای آموزشی غواصی جهت شناسایی لولههای نفتی زیردریا در خلیج فارس تدارک دیده بودند.“
خبرگزاری فارس و ایرنا به نقل از این اطلاعیه وزارت اطلاعات نوشته اند که “نقشه، فیلم، عکس و کروکی اماکن و مراکز مهم و حساس شهرهای مختلف برای عملیات تروریستی”، “تعداد زیادی اسلحه و چاشنیهای انفجاری”، مقادیر قابل توجهی مواد شیمیایی با قدرت انفجاری بالا”، “مقدار هشت کیلوگرم سیانور قابل تبدیل به گاز مخرب و کشنده و همچنین تعداد ماسکهای ضدگاز شیمیایی” از جمله تجهیزاتی است که از افراد بازداشت شده کشف شده است.
منتقدان رویکرد دستگاه های امنیتی جمهوری اسلامی، معتقدند که این دستگاه، بعد از هر حادثه ترور و یا انفجاری، گزارش های غیردقیقی منتشر کرده و کوشش می کنند که فضای رعب آوری به وجود آورده و از آن در جهت عملیات روانی و تبلیغات داخلی بهره برداری کنند. بر اساس این سیاست مردم همواره باید باور کنند که جهان مشغول توطئه علیه ایران و مقدسات مردم است. در اطلاعیه دیروز وزارت اطلاعات هم تاکید شده که گروه های تجهیز شده در آمریکا “تمایلات ضد دینی” داشته اند.
انکار بمب گذاری
فردای انفجار در حسینه رهپویان وصال، حجت الاسلام انجوی نژاد که مدیریت این حسینیه را بر عهده داشت انفجار را ناشی از بمب گذاری علام داشت اما عباس محتاج معاون امنیتی وزارت کشور گفت “انفجار شیراز ناشی از بمبگذاری نبوده است” و تاکید کرده بود که “انفجار شیراز قطعا حادثه اتفاقی است”. “نتیجه نهایی تحقیقات” هم که در 26 فروردین در اختیار خبرگزاری ها قرار گرفت تاکید داشت “آخرین نتیجه بررسی های کارشناسی حاکیست انفجار شنبه شب حسینه سیدالشهدا در شیراز بر اثر مجاورت مواد نمایشی نظامی بوده و هرگونه اقدام تروریستی با منشاء داخلی و خارجی در این زمینه منتفی است”.
خبرگزاری مهر در سومین روز پس از انفجار حسینیه رهویان وصال به نقل از یک مقام آگاه اعلام کرد “جمع بندی بررسی ها و تحقیقات گروههای متعدد کارشناسی نشان می دهد که علت اصلی انفجار در محل هیات رهپویان وصال شیراز تعداد محدودی مواد و تجهیزات نمایشی نظامی مستهلک بوده که برای مدتی در انبار حسینیه سید الشهدا برای استفاده های نمایشگاهی نگهداری شده است” و “نتیجه تحقیقات و آزمایش های انجام شده، نگهداری برای زمان طولانی، مجاورت این مواد و فعل و انفعالات احتمالی آنها در کنار یکدیگر را تائید می کند. به نحوی که با منفجر شدن یکی از این مواد در ابتدا، سایر مواد مجاور نیز منفجر شده اند”.
پس از اعلام این اخبار برخی از مقامات کشوری خواستار محاکمه و برخورد با عاملان نگهداری مواد منفجره در محل حسینیه و در نتیجه انفجار آن شدند.
اعلام دستگیر عاملان انفجار
اما بر اساس اخباری که در ستون های ویژه چند روزنامه منتشر شد در 18 اردیبهشت وزرای کشور و اطلاعات که برای تشکیل جلسه هیات دولت در حضور رهبر جمهوری اسلامی به شیراز سفر کرده بودند، از عمدی بودن انفجار شیراز خبر داده و از دستگیری عاملان آن خبر دادند.
مصطفی پور محمدی وزیر کشور در همان روز طی دیداری با مجروحان و خانواده های کشته شدگان، انفجار شیراز را به سلطنت طلبان نسبت داد و خبرگزاری فارس به نقل از وی گزارش داد “این حادثه خراﺏکارانه هست و توطئه دشمنان ملت بزرگ ایران و نفریـﻦشدﻩهای الهی به اسم سلطنـﺖطلبی است. به حمایت کشورهایی که داعیـﻪی حقوق بشر و داعیـﻪی دفاع از ملـﺖها و ضد تروریسم، مرکزشان در آن کشورها است، در آن کشورها به آنها رادیو مـﻰدهند، تلویزیون دادﻩاند، و از هماﻥجا آﻥها را پشتیبانی مـﻰکنند”.
وی درعن حال گفت که “ما هیچ سرنخی از استان فارس و شیراز به دست نیاوردیم. از استانهای دیگر به دست آوردیم و در ماجرای یک انفجار دیگری که مـیخواست اتفاق بیفتد عوامل این حادثه شناسایی شد و به مدد روح بلند این شهدا، از حادثهای دیگر جلوگیری شد”.
همزمان محسنی اژه ای وزیر اطلاعات نیز درپاویون فرودگاه شیراز به خبرگزاری ها گفت “انفجار شیراز بمب گذاری بوده و برخی عوامل اصلی این فاجعه دستگیر شده اند” وی همچنین از دستگیر عامل اصلی انفجار در مازندران خبر داد و به خبرگزاری های مهر و ایرنا گفت “در این جریان بر اساس اقدامات صورت گرفته پنج تا شش نفر دستگیر شدند و عامل اصلی که سر پل ارتباط با خارج از کشور محسوب می شود عصر امروز در مازندران دستگیر شده است”.
به فاصله چند روز سایت های نزدیک به دولت و از جمله رجا نیوز که از آن به ارگان غیر رسمی دولت نامبرده می شود، در خبری با عنوان “جزئیات بیشتر از عوامل انفجار تروریستی شیراز” را منتشر و اعلام کرد “عوامل انفجار تروریستی شیراز از سوی سلطنت طلبان مرتبط با سرویس های امنیتی امریکا و انگلیس هدایت می شدند.به گزارش رجانیوز، این گروهک تروریستی متشکل از 6 نفر و 2 نفر رابط محلی در شیراز بوده که از طریق اینترنت با سایت سلطنت طلبان مستقر در آلمان ارتباط گرفته و آموزش های لازم را برای بمبگذاری دریافت کرده بودند”.
در خبر رجا نیوز همچنین تاکید شده بود که “پس از انجام انفجار در حسینیه سیدالشهداء شیراز با فاصله زمانی کوتاهی خبر انفجار بر روی خروجی خبرگزاری اسوشیتدپرس (AP) قرار می گیرد. همچنین عوامل انفجار فوراً رابط گروه در آلمان به نام فربد را از عملیات تروریستی خود آگاه می کنند”. این سایت وابسته به دولت همچنین گزارش داده بود که “فربد از سلطنت طلبان گروهک راه آزادی است که پس از این انفجار وعده می دهد در صورتی که انفجارهای بعدی هم بازتاب های گسترده، علنی و عمومی داشته باشند، در ازای هر انفجار تا 100 میلیون تومان حق مزدوری پرداخت خواهد شد”. رجا نیوز همچنین مدعی شده بود که “این سلطنت طلب سال 80 به ایران سفر کرده بود که توسط وزارت اطلاعات بازداشت شد اما با پیگیری های یک تیم امنیتی نزدیک به ریاست جمهوری وقت آزاد گردید”.
نگرانی از بازداشت رهبران بهایی
با وجود اخبار مختلفی که تاکنون خصوص انفجار شیراز منتشر شده طی روزهای اخیر، دستگیری همزمان 7 تن از رهبران جامعه بهائیان ایران نیز بر دامنه گمانه زنی ها در این خصوص افزوده است.
جمال الدین خانجانی، وحید تیز فهم، مهوش ثابت، بهروز توکلی، سعید رضایی، فریبا کمال آبادی، و عفیف نعیمی 7 نفری هستند که بنابر اخبار منتشر شده 6 تن از آنان روز 25 اردیبهشت طی عملیات های جداگانه در تهران بازداشت شده اند و یک نفر نیز پیشتر در مشهد بازداشت شده بود.
در حالی که مقام های رسمی تاکنون هیچ اشاره ای به ارتباط این دستگیرها و دستگیر شدگان انفجار شیراز نداشته اند اما برخی رسانه های نزدیک به دولت و از جمله سایت قدس دیلی دستگیری رهبران بهائیان را در ارتباط با انفغجار شیراز اعلام کرده است.
این سایت در خبری با عنوان “فوری: دستگیری گسترده رهبران بهائی به اتهام دخالت در بمبگزاری شیراز” ادعا کرد که “در یک عملیات گسترده که بزرگترین عملیات فیزیکی بر ضد فرقه بهائیت در ایران محسوب میشود، ماموران وزارت اطلاعات 6 تن از 7 رهبران این فرقه را به عنوان مظنونان جدید حادثه تروریستی شیراز شناسایی و دستگیر کردند”.
به ادعای سایت قدس دیلی مهوش ثابت “نفر هفتم این هیات 7 نفره، قبلا در مشهد و به اتهام دیگری بازداشت شده بود و برخی از این افراد قصد خروج از کشور را داشتند”.
این سایت غیر رسمی اما نزدیک به دولت همچنین مدعی شد که “کانون رهپویان وصال که مورد این حمله تروریستی قرار گرفته است، در پی راه اندازی وب سایت ویژه بر ضد عقاید این فرقه و پخش سی دی افشاگرانه ای از روابط و وابستگیهای سیاسی این فرقه، بارها توسط لابی های بهائی در داخل و خارج از کشور تهدید به حذف شده بود”.
سایت قدس دیلی همچنین ادعا کرده بود که “سران و اعضای این فرقه ارتباطات گسترده ای با سازمان های اطلاعاتی غربی بویژه انگلیس، آمریکا و رژیم صهیونیستی دارند”. این سایت همچنین خبر داده که “احتمال دستگیری برخی دیگر از سران محلی این فرقه در شهرهای دیگر از جمله شیراز زیاد است”.
همزمان “سرویس خبری مرکز جهانی بهائی” نیز با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد “در عملیاتی مشابه دستگیریهای مرگبار سالهای دهه ۱۹۸۰، شش تن از رهبران جامعه بهائی در ایران بازداشت شدند”. این سایت همچنین با اشاره بهه این که “شش تن از رهبران جامعه بهائیان ایران دیروز در عملیات هماهنگ شدهای دستگیر و به زندان مشهور اوین منتقل شدند” تاکید کرده است که “این دستگیریها به طرز نگران کنندهای یادآور دوره مشابهی در سالهای ۱۹۸۰ است که تعداد کثیری از رهبران جامعه بهائی به طور جمعی بازداشت و مآلاً به قتل رسیدند”.
بنابر اعلام سرویس خبری مرکز جهانی بهائیت خانم بانی دوگال، نماینده ارشد جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل متحد، نیز گفته است “ما شدیدا به بازداشتهای خواهران و برادران بهائی خودمان در ایران معترضیم. تنها جرم این افراد اعتقاد آنها به آئین بهائی است”.
وی همچنین گفته است “حملات به خانههای این بهائیان سرشناس به طور کاملاً هماهنگ انجام شده است و نشان دهنده یک تلاش در سطح بالا برای آسیب رساندن دو باره به جامعه بهائی ایران و مرعوب ساختن اعضای آن است”.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران نیز همزمان با ناتشار بیانیه ای از مقامات قضایی ایران خواست که با توجه به قوانین داخلی و بین المللی، در باره بازداشت شش نفر از اعضای رهبری جامعه بهائیان در روز ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۸۷ و انتقال آنها به زندان اوین، توضیح دهد.
جامعه بهائیان در ایران، که با نام یاران فعالیت میکنند، ۷ عضو رهبری دارد که ۶ نفر از آنها دیروز بازداشت شدند و نفر هفتم که در ۱۵ اسفند ماه ۱۳۸۶ در مشهد بازداشت شده بود، همچنان زندانی است. تاکنون هیچ اتهامی علیه این افراد اعلام نشده است.
بنابر اعلام این کمپین همه این افراد بازداشت شده همواره بطور فردی احضار، بازجویی و بازداشت شده اند، اما این اولین باری است که همه آنها بصورت گروهی دستگیر می شوند و به این ترتیب تمام اعضای رهبری جامعه بهائیان ایران در بازداشت هستند.
این کمپین با اشاره به نگرانی از این بازداشت ها و این که دستگیری بدون اتهام تمامی اعضای رهبری جامعه بهائیان ایران با خشونت علیه بهائیان و محاکمه های غیر قانونی آنها در ایران همراه شود، تاکید کرده “محاکمه اقلیت های مذهبی، نه ثبات داخلی و نه امنیت بین المللی، هیجکدام را برای ایران به ارمغان نخواهد آورد”.