اگر حجاب شان خوب بود اذیت نمی شدند

بهروز صمدبیگی
بهروز صمدبیگی

» واکنش مسوولان به جنایت خمینی‌شهر

هنوز یک ماه از ادعای کاهش میزان جرم و جنایت و اینکه “ایران اسلامی هم اکنون از حیث امنیت نسبت به سایر کشورهای دنیا از شاخص‌های امنیتی بالایی برخوردار است” از سوی فرمانده نیروی انتظامی نگذشته که جنایتی کم‌سابقه در خمینی‌شهر اصفهان به وقوع پیوست؛ حمله اشرار به یک باغ شخصی هنگام برپایی مهمانی خانوادگی، ربودن بانوان و تجاوز به آن‌ها.  حالا با گذشت 10 روز از این جنایت، امام جمعه این شهر انگشت شماتت را به سوی آسیب‌دیدگان این تجاوزنشانه گرفته و رئیس پلیس این شهر هم گفته است: “اگر در این حادثه خانم‌ها حداقل حجاب را در این باغ رعایت کرده بودند، شاید مورد آزار و اذیت قرار نمی‌گرفتند.”

 

خودشان مقصر بودند

از روز چهارشنبه 25 خرداد ماه، بار دیگر  نیروی انتظامی جمهوری اسلامی  نیروهایش را در طرحی که برخورد با بدپوششی نام گرفته به خیابان‌ها می‌آورد و بار دیگر حجاب در صدر اخبار اجتماعی قرار می‌گیرد.تدارک این برخورد از مدت ها پیش دیده شده و درست در همین دوران عده ای از دیوارهای یک باغ شخصی در اصفهان بالا می روند و ضمن جدا کردن زنان از نزدیکان شان به آنها به طور گروهی تجاوز  می کنند..

حجت الاسلام رضایی، دادستان خمینی‌شهر، -این شهر کوچک و تاریخی در شمال غربی شهر اصفهان- در تشریح این تجاوز گروهی می‌گوید: “عصر روز سوم خرداد و مصادف با روز زن، دو زوج  و دو برادر بهمراه خواهرهایشان بهمراه جمعی از دوستان که جمعا 14 نفر بوده اند یعنی شامل 6 خانم و 8 آقا که میانگین سنی آنها 23 تا 29 سال بوده  به قصد برگزاری برنامه ای تفریحی و با گرفتن باغ یکی از دوستانشان عازم خمینی شهر می شوند و پس از ورود به باغ و برداشتن پوشش های اسلامی و با پوششی بسیار نادرست در فضایی که نامحرم در آن بوده است به رقص و پایکوبی می پردازند”.

  به گفته او سپس دو جوان حاضر در باغ مجاور 12 تن از دوستان خود را خبر کرده و جمع حاضر پس از “10 ساعت تماشا” و در حالی که تحت “هدایت شیطان” قرار داشتند، با سلاح سرد حمله‌ور شده و پس از ضرب و شتم آقایان حاضر در جشن، خانم‌ها را ربوده و در محلی در همان نزدیکی مورد “آزار و اذیت” قرارداده‌اند.

دادستان ضمن پرهیز از به کار بردن لفظ “تجاوز” و همچنین تکذیب باردار بودن یکی از زنان ربوده شده، به ریشه‌یابی این حادثه پرداخته و گفته است: “شک ندارم که برخی رفتارها در تحریک بزهکاران موثر و موجب بروز مخاطراتی خصوصا برای بانوان می شود اما ما باید بپذیریم که مردم در پشت دیوارهای بلند خانه هایشان نیازمند امنیت هستند و هیچگاه هم نباید از این مسئله کوتاه بیاییم، البته اگر فردی تخلف کرد و مزاحم دیگران شد و یا مرتکب فساد و ایجاد بساط لهو و لعب شد و مشهود بود که پلیس باید فورا با آن برخورد نماید و در صورت وجود شکایت و یا حتی گزارش نیز ما فورا به آن رسیدگی و قاطعانه با هر شکل از راه اندازی اینگونه محافل فساد برخورد خواهیم کرد اما این به هیچ عنوان نمی تواند دلیلی برای توجیه اقدامات افراد جنایتکار و متخلف باشد و قرار نیست که اگر فردی زمینه ای را فراهم کرد، دیگری از آن سواستفاده کرده و جنایتی زشت تر را انجام دهد”.

اماحجت‌الاسلام سالمی، امام جمعه خمینی‌شهر هم وقوع این حادثه را بی‌ارتباط با توطئه دشمنان نمی‌داند و معتقد است: “آنها که مورد تجاوز قرار گرفته‌اند، آدم‌های علیه‌السلامی نبوده‌اند و با شراب‌خواری و رقاصی یک عده ‌دیگر را تحریک کرده‌اند که باید در جای خودش به این جرایم هم رسیدگی شود.”

سایر مسوولان نیز به نوبه خود در ریشه‌یابی بروز این واقعه به مخرج مشترک “بدحجابی” و “تحریک” می‌رسند. از جمله محمدجواد ابطحی، نماینده خمینی‌شهر در مجلس عنوان می‌کند: “امنیت مردم در بسیاری موارد در دست خود مردم است  و آنها باید موازین شرعی و قانونی را رعایت کنند. اینگونه اتفاقات در تهران و شهرهای دیگر کشورنیز اتفاق افتاده است اما خمینی شهر به دلیل مذهبی بودن، حساسیت و غیرت دینی مردم بالا است و آنها نمی توانند این گونه حوادث و اتفاقاتی را در شهر تحمل کنند.”

سرهنگ حسین‌زاده، رییس پلیس آگاهی استان اصفهان هم در گفت‌وگویی با بیان اینکه “متاسفانه زنانی که در این باغ حضور داشتند از پوشش مناسبی برخوردار نبوده و حاضران در این میهمانی اقدام به شرب خمر کرده بودند.“  می گوید: “پلیس اعتقاد دارد بسیاری از بزه‌دیدگان خود موجب بروز پدید مجرمانه می‌شوند به طوری که اگر در این حادثه خانم‌ها حداقل حجاب را در این باغ رعایت کرده بودند، شاید مورد آزار و اذیت قرار نمی‌گرفتند.”

از سوی دیگر مجید ابهری، آسیب‌شناس و استاد دانشگاه که مشاور کمیسیون اجتماعی مجلس است، به بدحجابی آسیب‌دیگان اشاره‌ای نکرده اما پس از اعلام سابقه‌دار بودن چند تن از متجاوزان، آنان را با دشمنان نظام “هم کاسه” دانسته و گفته است: “بر اساس یکی از این پژوهش‌ها، 65 درصد از جرایم در جامعه توسط افرادی اتفاق می‌افتد که بیش از یک‌بار سابقه کیفری داشته‌اند که اصرار این افراد برای انجام رفتارهای غیرقانونی نشان دهنده این واقعیت است که نه تنها زندان موجب اصلاح و پیشگیری نیست بلکه جرایم دیگری نیز به بزه‌کاران آموخته و تجربیات مجرمانه آنان را افزایش می‌دهد. معتقدم این‌گونه افراد با دشمنان نظام هم‌کاسه هستند، چرا که انعکاس این حوادث در رسانه‌های بیگانه و ناامن جلوه‌دادن جامعه ایران یکی از اهداف اصلی این‌گونه حرکت‌ها است.”

 

امنیت، از ادعا تا عمل

حجاب و تلاش برای تحمیل پوشش اسلامی سابقه‌ای به قدمت جمهوری اسلامی دارد. احمدی نژاد اما در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال 84 گفت: “جوانان ما با هر لباس و مد مو که باشند، عزیزان ما و سرمایه های این مملکت هستند و باید با آنان با ملاطفت برخورد کرد.” با این حال هنوز یکسال از ریاست‌جمهوریش نگذشته بود که در اردیبهشت 85 گشت‌های ارشاد به منظور مقابله با بدحجابی در خیابان‌ها مستقر شدند و از آن پس با شدت و ضعف کار خود را دنبال می‌کنند. میرحسین موسوی در ایام تبلیغات انتخاباتی به این وضع اعتراض کرد و گفت: “اگر تورم 25 درصدی امروز به 50 درصد برسد، حتی اگر تمام خیابان‌ها را پر از ماشین‌های گشت کنید باز هم نمی‌توانید جلوی بداخلاقی‌ها را بگیرید.” البته احمدی‌نژاد چندی پس از پیروزی پرحرف و حدیثش در انتخابات ریاست‌جمهوری 88، بار دیگر در گفتگوی زنده تلویزیونی برخوردهای صورت گرفته با بدحجابی را مقبول و پسندیده ندانست؛ سخنی که با رفتارها و مواضع دولت و هوادارانش  سنخیتی نداشت و فرمانده نیروی انتظامی هم به صراحت گفت این برخوردها با هماهنگی احمدی نژاد و با اطلاع وی صورت می گیرد.  

حال این نارضایتی عمومی که حتی رییس دولت را ناگزیر به همراهی ـ حتی برای تبلیغات ریاست جمهوری می‌کند ـ استدلال تازه‌ای را پیش پای مجریان اعمال پوشش اسلامی گذارده است: اگر حجاب ندارید، توقع امنیت هم نداشته باشید! آن هم در کشوری که در پایتختش “60 درصد زنان و مردان پوشش شرعی را رعایت نمی‌کنند.و با استناد به بررسی‌های رسمی صورت گرفته از سوی سازمان ملی جوانان زنان جوان 18 تا 29 سال شهر تهران، احساس امنیت روانی و اجتماعی نمی‌کنند. با این حال رسانه‎های دولتی تاکید می‌کنند که “حجاب امنیت می‌آورد” و در تریبون‌ها عنوان می‌شود که “بی حجابی، امنیت را برهم می زند”. تا چند ماه دیگر هم وزارت کشور همایشی را با عنوان “عفاف و حجاب، امنیت فردی و اجتماعی” برگزار می‌کند تا احتمالا به تقویت همین نظریه بپردازد.

 اما دکتر سیدمحمود میرخلیلی، متخصص حقوق جزا و جرم‌شناسی در این مورد می‌گوید: “دلیل بالا بودن رقم سیاه بزهکاری یعنی جرایم کشف نشده در جرایم منافی عفت چیست؟ به جهت فرهنگی که حاکم بر جامعه ماست بسیاری از افرادی که مورد تجاوز قرار می‌گیرند به دلیل به خطر افتادن آبرو و فروپاشی خانواده‌هایشان طرح شکایت نمی‌کنند. برخلاف سایر جرایم که اسلام بسیار سخت‌گیرانه در ادله اثبات دعوا برخورد کرده بحث تجاوز به عنف هم تحت عنوان زنا و هم تحت عنوان افساد فی‌الارض می‌تواند ثابت شود، مجازات اعدام صادر کنند و برخورد جدی با آن صورت گیرد که آن در جای خودش بسیار لازم و ضروری است یعنی یک سیاست کیفری شدید و قاطع در جای خودش لازم است. منتهی آنچه که ضرورت بیشتر دارد پایین آوردن رقم سیاه است که خود آن دو دلیل دارد؛ یکی ضعف انتظامی ماست یعنی جرایمی کشف می‌شود، کسانی شکایت می‌کنند ولی هرگز مجرمان آن کشف نمی‌شوند که تحت عنوان رقم خاکستری هم در جرم‌شناسی از این مسئله یاد می‌شود و مهمتر از آن رقم سیاه است که ناشی از فرهنگ حاکم بر جامعه ماست که بر اساس آن افرادی که مورد تجاوز قرار می‌گیرند طرح شکایت نمی‌ کنند.”

او اضافه می‌کند: “کشورهای دیگر چون از جهت فرهنگی محدودیت‌های ما را ندارند آمار و رقم سیاهشان قطعا پایین‌تر است. با توجه به اینکه ارتباط جنسی در کشورهای غربی آزاد است ـ با وجود لطمات دیگری که از این رهگذر به این جوامع وارد شده ـ اگر هم موردی از تجاوز به عنف اتفاق می‌افتد قطعا ریشه در انتقام‌جویی‌های شخصی یا مواردی این چنینی دارد و عامل آن رفع نیازهای جنسی نیست.”

این موضع‌گیری‌ها و سکوت مسوولان رده بالاتر و رسانه‌های پرنفوذ اصولگرایان حتی مورد انتقاد هم طیفان آنان نیز قرار گرفته است.

مردم خمینی شهر پس از آگاهی از این حادثه تجمع اعتراضی برگزار کرده‌ و مسئولان خبر از دستگیری چند نفر از متجاوزان داده و گفته اند: اگر بقیه خاطیان به کشورهای خارج فرار کرده باشند برای دستگیری آنان از پلیس متروپل کمک خواهیم گرفت.