رسانههای داخلی ایران از مراسمی خبر دادهاند که در آن رئیس دفتر سیدعلی خامنهای، تعدادی از بناهای اهدایی رهبر جمهوری اسلامی به مناطق محروم را افتتاح کرده است. خبرگزاری فارس طی گزارشی در این مورد نوشت: “صبح امروز مراسم افتتاح همزمان ۴۰ مدرسه برکت در دبیرستان ۱۲ کلاسه دخترانه برکت واقع در روستای سولقان تهران برگزار شد. در این مراسم ۴۰ مدرسه، ۱۴۰ مسجد و ۸۱۸ پروژه زیربنایی به طور همزمان در بیش از ۲۰ استان کشور افتتاح شد.” این خبرگزاری اضافه کرده: “مدارس برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) (اهدایی مقام معظم رهبری) است.”
همچنین خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارشی دیگر خبر داد که “ بهره برداری از ۹۹۸ هدیه مقام معظم رهبری به مناطق محروم آغاز شد”. بر اساس این گزارش آیتالله محمدی گلپایگانی، رییس دفتر رهبر جمهوری اسلامی به هنگام افتتاح پروژهها گفته: “بنیاد برکت با تمام وجود فرمان مقام معظم رهبری را اجابت و اجرا می کند.”
محمد مخبر رییس “ستاد اجرایی فرمان حضرت امام راحل” هم گفته است که “اموالی که دست ما است از آن مردم فقیر و مضطر است و اجازه نداریم خارج از محدوه ای که به نفع مردم است کاری انجام دهیم.”
خبرگزاری مهر نیز طی گزارشی در همین زمینه نوشته: “هدیه مقام معظم رهبری به مناطق محروم کشور که توسط بنیاد برکت تحقق یافته است امروز همزمان در سراسر کشور افتتاح رسمی شد.”
این خبرگزاری ها توضیح نداده اند که اساسا اموال بنیاد برکت یا ستاد اجرایی، چه ارتباطی با رهبر جمهوری اسلامی دارد که اقدامات آن را هدیه وی نامیدهاند. جالب انکه محمد مخبر رییس ستاد اجرایی مزبور که ظاهرا بنیاد برکت نیز بخشی از آن محسوب میشود، تاکید کرده که این اموال متعلق به “مردم فقیر و مضطر” است.
در همین زمینه، آیتالله علمالهدی از زاویهای دیگر سخن گفته و تاکید کرده است: “عطر برکات مقام معظم رهبری را از طرح بنیاد برکت می توان استشمام کرد و احداث این مدرسه توسط بنبیاد برکت در حاشیه شهر مشهد موید این امر است.”
بنیاد برکت، موسسهای است که از آذرماه سال ۱۳۸۶ و با دستور آیتالله خامنه ای تاسیس شد. این بنیاد زیر نظر “ستاد اجرایی فرمان امام” قرار دارد و مدیر آن نیز توسط رئیس همین ستاد تعیین میشود.
شاهین شایانآرانی که اولین رئیس این بنیاد بود، در گفتگویی که در سال 1389 منتشر شد، درباره سابقه این بنیاد گفته بود: “در آذرماه سال ۸۶، طبق دستور مقام معظم رهبری مؤسسهای در راستای اهداف ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) به منظور رفع محرومیت و توانمندسازی اقتصادی در مناطق محروم با اخذ الگوهای جدید اقتصادی شروع به کار کرد.”
او اضافه کرده بود: “از مجموع طرحهای ۴۴۲ میلیارد تومانی بنیاد، سهم بنیاد برکت و پروژههای اقتصادی ۷۴ میلیارد تومان و سهم شرکا ۱۰۵ میلیارد تومان است که البته پیشبینی میشود این عدد تا چهار سال دیگر به بالای دو هزار میلیارد تومان برسد.”
او درباره شریکان اقتصادی این بنیاد هم گفته بود: “ما اصلاً بخش دولتی را در پروژهها وارد نمیکنیم. البته برخی از شرکای ما خارجی هم هستند. هر سرمایهگذار و کارآفرین میتواند با مراجعه به سایت بنیاد برکت از شرایط ویژه و تسهیلات خدمات این مؤسسه بهرهمند شود.”
او همچنین جملهای کلیدی هم از رهبر جمهوری اسلامی نقل کرده بود: “من در ذهنم حل مشکلات محرومین بوده است. مثلاً مشکلات هزار روستا را کاملاً حل کنید. چقدر خوب است با پول «ما» هزار نقطه آباد شود، یا هزار مدرسه در کشور ساخته شود. این دستگاه را برای این کار آماده کنید.”
به این ترتیب در حالی که با “پول ما” قرار شده بود اقدامات اقتصادی جدیدی صورت گیرد، فعالیت بنیاد برکت گسترش چشمگیری یافت و به مرور به یکی از بنگاههای بزرگ در سایه اقتصاد ایران تبدیل شد و خبر کمی از فعالیتهای آن منتشر میشد.
با اینهمه، از سال گذشته فعالیتهای تبلیغی این بنیاد شدت گرفت و برای اولین بار سایتی خبری هم تاسیس کرد. در آذرماه گذشته و با انتخاب عارف نوروزی به عنوان مدیرعامل بنیاد برکت، این نهاد دیگر کاملا از پشت صحنه خارج شد و به عنوان یکی از بنگاههای اقتصادی وابسته به رهبر جمهوری اسلامی در همه زمینهها فعالیت خود را گسترش داد.
دیروز مدیرعامل بنیاد برکت در یکی از برنامه های تلویزیونی که به مناسبت سالگرد تاسیس این نهاد و همچنیبن به دلیل افتتاح چند پروژه توسط آن شرکت کرده بود، گفت: “تاکنون این بنیاد در تاسیس ۱۶۵ بنگاه اقتصادی ۲۲۰۰ میلیارد تومان مشارکت کرده که نهایی سازی این طرح ها منجر به ایجاد ۱۲۵ هزار شغل در مناطق محروم کشور می شود.”
او همچنین از خدمات بیمهای و بانکی این بنیاد هم خبر داد و اضافه کرد: “اینگونه طرحها را براساس مدل مدیریتی جهادی و مبتنی بر مطالعات علمی خود عملیاتی کرده و تاکنون بهترین دستاوردها را در پی داشته است.”
گسترش فعالیتهای اقتصادی بنیاد برکت، موجب نزدیکی آن با فعالیتهای اقتصادی سپاه پاسداران هم شده و در تیرماه گذشته این نزدیکی بصورت رسمی هم اعلام شد. بر اساس اخبار منتشر شده توسط سایت رسمی این بنیاد در تیرماه گذشته جلسهای میان مدیرعامل این بنیاد و سردار سید ضیا ءالدین حزنی و مدیران قرارگاه قرب کوثر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شد و “ تفاهم نامه ای برای همکاری مشترک برای فعالیت در مناطق کمتر توسعه یافته کشور” مبادله گردید.