مقامات جمهوری اسلامی روز جمعه ۱۴ نوامبر اعلام کردند که پیشرفت هایی درخصوص طراحی یک سیستم جدید انجام شده که هدف آن نظارت بر سایت های اینترنتی و محتویات قابل دسترس آنها در ایران می باشد. محمود واعظی، وزیر ارتباطات، دراین خصوص گفت: “اولین فاز فیلترینگ هوشمند اینترنت تا یک ماه دیگر آماده خواهد شد. دومین فاز تا ۳ ماه و سومین فاز تا ۶ ماه آینده به اتمام خواهد رسید.”
به نوشته خبرگزاری رویترز، وزیر ارتباطات همچنین خاطرنشان کرد: ما قراردادهایی با ۳ دانشگاه و مؤسسه تحقیقاتی برای توسعه فیلترینگ هوشمند امضاء کرده ایم. این فیلترینگ صرفاً از بارگذاری سایت های غیراخلاقی و منحط جلوگیری خواهد کرد.”
این پروژه در اوایل سال ۲۰۱۳ آغاز شد. گفته می شد که این سیستم برای فیلتر کردن محتویات برخی شبکه های اجتماعی است و به طور کامل سایت ها را فیلتر نخواهد کرد. نزدیک به دو سال است که ایران در راستای دسترسی گزینشی و کنترل شده به شبکه های اجتماعی فعالیت می کند.
روحانی می خواهد سانسور را کاهش دهد
مقامات جمهوری اسلامی از زمان تظاهرات گسترده معترضان به انتخاب مجدد محمود احمدی نژاد در ژوئن ۲۰۰۹، به طور مرتب دسترسی به شبکه های اجتماعی، به ویژه توئیتر و فیس بوک را، فیلتر کرده اند. دیگر سایت هایی که به عنوان سایت های غیراسلامی یا زیانمند برای حکومت شناخته می شوند نیز در معرض فیلتر قرار دارند.
ولی رییس جمهور میانه رو، حسن روحانی، که در ژوئن ۲۰۱۳انتخاب شد، خواستار کاهش سانسور در اینترنت است. این درحالی است که تعداد کاربران اینترنتی در ایران بیش از ۳۰ میلیون نفر [از ۷۷ میلیون نفر جمعیت] برآورد می شود که اکثرشان از برنامه هایی برای دور زدن سانسورها استفاده می کنند. و این دقیقاً برخلاف سیاست خواسته شده ازسوی کمیته مسؤول بر نظارت محتویات اینترنتی است که ازسوی عبدالصمد خرم آبادی هدایت می شود.
اینستاگرام و واتس آپ، قربانیان بعدی کمیته سانسور
اظهارات آقای واعظی در تاریخ ۱۴ نوامبر دو روز پس از یادآوری این کمیته بیان شد. این کمیته دو ماه زمان به وزارت ارتباطات داده تا نظارت بر محتویات اینترنتی را در شبکه توزیع عکس “اینستاگرام” [در مالکیت فیس بوک] اجرایی کند.
در ماه سپتامبر، دستگاه قضایی نیز یک ماه فرصت به دولت داد تا شبکه های ارتباطاتی وایبر، تانگو و واتس آپ را ممنوع کند. با این حال، این شبکه ها همچنان در دسترس اند: رییس جمهور ایران در گذشته از خواست خود دایر بر سانسور نکردن واتس آپ خبر داده بود. روز چهارشنبه ۱۲ نوامبر، محمود واعظی نیز بار دیگر این خواسته رییس جمهور را تکرار کرد.
منبع: لوموند، ۱۴ نوامبر