شان ریموند
این اتهام به ایران زده شده که برای کشتن سربازان انگلیسی پول پرداخت می کند. اتهامی که در گزارش یک افسر انگلیسی، که در یکی از خطرناکترین مقاطع از مناقشات بصره خدمت کرده است، مطرح شده . این گزارش که هرگز در اختیار عموم قرار نگرفته، برای اولین بار بالاترین سطح از مداخلات ایران در مناقشات عراق را به نمایش می گذارد.
گزارش نشان می دهد که جیش المهدی- موسوم به سپاه مهدی - یکی از خشن ترین گروه های ستیزه جوی فعال در عراق- پول دریافتی از ایران را صرف استخدام و پرداخت ماهیانه 300 دلار به مردان جوانی کرده که به سربازان انگلیسی حمله می کنند. این یافته ها به عالی ترین مقامات ارتش تحویل داده شده است.
این اطلاعات درحالی به بیرون رسوخ کرده که تنش میان ایران و جامعه جهانی رو به افزایش گذاشته است. تهران به خواست جهانی برای پاسخگویی به اتهامات مربوط به انجام تحقیقات نظامی از سوی این کشور در توسعه تسلیحات هسته ای اعتنایی نمی کند.
گزارش «زندگی زیر آتش در ساختمان قدیمی دولتی»، به بیان جزییات اقدامات سربازان انگلیسی تحت فرماندهی سرگرد کریستوفر جوب، از هنگ دوم لنک شایر، در فاصله زمانی نوامبر 2006 تا مارس 2007 می پردازد.
سرگرد جوب در این گزارش از 350 حمله به پایگاهش دریک دوره پنج ماهه پرده برمی دارد. ساختمان قدیمی دولتی در قلب بصره، بیشترین حملات به انگلیسی ها را به خود اختصاص داده است.
این افسر می گوید در جستجو برای یافتن افراد پشت پرده این حملات، شبکه ای از خبرچین ها را سازماندهی کرده که اطلاعات جزیی از اقدامات ستیزه جویان و تامین کنندگان مالی آنها را تأمین می کردند.
به گفته این مقام نظامی، گزارش مربوط به دخالت ایران از شبکه ای شامل 25 منبع بدست آمده که مشتمل بر یک ژنرال سابق ارتش عراق، تجار شناخته شده، شیوخ محلی و رهبران شوراهای محلی بودند.
او در گزارش آورده: « ما از طریق برخی ازرهبران رابط کلیدی (رابط های محلی) دریافتیم که منشأ بسیاری از این مشکلات مساله بیکاری در بصره است.»
«جیش المهدی که از سوی ایران حمایت مالی می شود، ماهانه 300 دلار به جوانان بیکار در منطقه پرداخت کرده تا به نیروهای بین المللی حمله کنند. ضمناً ما مطلع شده ایم که این سپاه با اعتیاد نیزرابطه دارد و جوانانی که با این سازمان ارتباط دارند معتاد می شوند.»
از نوامبر 2006 تا مه 2007، تعداد 27 تن از نیروهای نظامی در جنوب عراق کشته و ده ها نفر به طور جدی زخمی شده اند. این مقطع زمانی است که سرگرد جوب در گزارش خود به آن پرداخته است.
یک افسر ارشد انگلیسی که به تازگی از جنوب عراق مراجعت کرده است می گوید حضور «گروه های مالی ایرانی» در بصره برای ارتش بریتانیا و وزارت خارجه انگلیس به خوبی شناخته شده هستند، هر چند آنها رسماً این موضوع را انکار می کردند.
او گفت: «آنها در کار تسلیح سپاه مهدی هستند تا ابزار لازم برای ضربه زدن به ما را در اختیار آنها بگذارند.»
پاتریک مرسر، نماینده محافظه کار پارلمان و فرمانده سابق پیاده نظام گفت: «این گزارش کاملاً روشن می کند ایران به طور مستقیم به حمایت مالی شورشی ها مشغول است.»
او اضافه کرد: «دولت باید به دلیل کشته شدگان انگلیسی رو در روی ایران بایستد؛ هر اقدام دیگری باج دادن است.»
یک سخنگوی وزارت دفاع گفت: «شواهدی از نفوذ کینه توزانه ایران در عراق، شامل تامین تجهیزات و تسلیحات برای ستیزه جویان در برابر نیروهای انگلیسی، وجود دارد.»
«این مداخله کاملاً غیرقابل قبول است و برای تخطئه تلاش های دولت عراق و نیروی ائتلاف صورت می گیرد.»
منبع: تلگراف – 24 مه