حامی سرسخت لایحه چند همسری

نویسنده
مازیار رادمنش

» درباره حمیدرضا حاجی بابایی

روز یکشنبه 17 آبان ماه، محمود احمدی نژاد سه وزیر پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کرد. در نامه محمود احمدی نژاد به مجلس آمده است: “در اجرای اصول 77 و 134 قانون اساسی جناب آقای حمیدرضا حاجی ‌بابایی به عنوان وزیر آموزش و پرورش،‌ آقای صادق محصولی به عنوان وزیر رفاه و تامین اجتماعی و آقای مجید نامجو به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو جهت اخذ اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌شوند.” نمایندگان مجلس با شنیدن نام‌ حاجی‌ بابایی با فریاد 4-4 موافقت خود و هنگام اعلام نام صادق محصولی با فریاد 2-2 مخالفت خود را با پیشنهاد احمدی نژاد نشان دادند. محمدحسن ابوترابی فرد که ریاست جلسه علنی روز یکشنبه را برعهده داشت از برگزاری جلسه رای اعتماد این وزرا در یکشنبه هفته آینده، ۲۴ آبان خبر داد.

ساعتی بعد، نامه استعفای محمدرضا میرتاج الدینی، عضو هیئت رئیسه مجلس و نماینده تبریز که از طرف محمود احمدی نژاد برای تصدی معاون پارلمانی دولت دعوت شده در مجلس قرائت شد. به این ترتیب 4 عضو جدید دولت دهم را تکمیل خواهند کرد. از این میان 2 نفر از نمایندگان مجلس و دو نفر دیگر از مجموعه دولت به مجلس معرفی شده اند. در ادامه، مهدی سنایی رئیس فراکسیون اقتدار ملی مجلس از برگزاری جلسه روز سه ‌شنبه 19 آبان ماه این فراکسیون برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی خبر داد. با این همه اکثر نمایندگان اصولگرا، چون ولی اسماعیلی، حمید رسایی و زارعی تاکید کرده اند که سه وزیر پیشنهادی رای خواهند آورد و در این میان حاجی بابایی بالاترین رای را از نمایندگان کسب خواهد کرد.
یادآور می شود که مجلس شورای در شهریورماه از میان 21 وزیر تنها به فاطمه آجرلو، گزینه پیشنهادی احمدی ‌نژاد برای وزارت رفاه، سوسن کشاورز، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و محمد علی‌آبادی، وزیر پیشنهادی نیرو رای اعتماد نداد. علت رای آوری اکثر وزرای پیشنهادی، صدور حکم حکومتی و شفاهی رهبری نظام مبنی بر کمک مجلس برای شکل گیری دولتی یکدست و هماهنگ با رئیس جمهور کودتا بود. بر اساس قانون اساسی، رئیس جمهور تنها سه ماه فرصت دارد تا برای وزارتخانه‌ های باقیمانده وزیر معرفی کند. چندی بعد و در نیمه شهریور احمدی‌نژاد، فاطمه آلیا و علی ذبیحی را به عنوان وزرای پیشنهادی خود برای وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و رفاه به مجلس معرفی کرد.

معرفی دوباره یک وزیر زن برای وزارتخانه آموزش و پرورش به سرعت با موج شدیدی از مخالفت ها روبرو شد. همچنین گفته شد تعدادی از مدیران وزارت رفاه و شرکت های اجتماعی وابسته تهدید کرده اند که در صورت وزارت ذبیحی استعفا خواهند داد. از سوی دیگر در محافل سیاسی شایعه بود که احمدی نژاد قرار است محصولی را به عنوان وزیر نیرو معرفی کند. با موضع گیری نمایندگان مجلس محمود احمدی ‌نژاد چند روز پس از معرفی فاطمه آلیا و علی ذبیحی به مجلس، نامه خود را به دلیل تعطیلات تابستانی مجلس پس گرفت تا فرصت بیشتری برای انتخاب کابینه اش داشته باشد.  

حمیدرضا حاجی بابایی کیست؟
حمیدرضا حاجی بابایی سال 1338 در روستای مریانج همدان و در خانواده ای مذهبی متولد شد. خانواده اش از سیرکاران مریانج بودند. اصلیت شان متعلق به همان روستاست. خانواده بابایی از نظر مالی فقیر بودند و از سوی دیگر تعداد خواهر و برادران وی نیز زیاد بودند. دوران کودکی و نوجوانی اش در سختی و به کار و درس در همدان سپری شد. در دوران نوجوانی به کارهای مذهبی از جمله شرکت در مجالس تفسیر قرآن و نهج البلاغه روی آورد و همچنین در مراسم های مذهبی فعالیت داشت. از نظر درسی متوسط بود و سرانجام در 18 سالگی توانست از مدرسه شریعتی دیپلم علوم تجربی را اخذ کند.

در آن زمان خانواده هایی که از نظر مالی در مضیقه بودند و فرزندانی درسخوان داشتند، را به تربیت معلم هدایت می کردند تا هم درس بخوانند، هم کمک خرج خانواده باشند و از سوی دیگر مشکل سربازی آنها در سالهای بعد حل شده باشد. حاجی بابایی به مجرد پایان تحصیلات به دانشسرای همدان رفت. همان دوره با یکی از دختران اقوامش در روستای مریانج ازدواج کرد. چنانکه خاستگاه اجتماعی اش و معمول آن روزگار بود به فوج انقلابیون پیوست، اما نقش موثری بیش از همه افراد دور و برش نداشت. فضای تربیت معلم بود که فعالیت دانشجویان علیه حکومت را بررسی می کرد و در صورت تخطی آنها را اخراج می کرد، چنانکه امروز نیز این رویه در تربیت معلم پیگیری می شود. دو سال بعد و در سال 58، فوق دیپلم تجربی ( دبیری) را از دانشسرای راهنمایی تحصیلی همدان گرفت.
هرچند انقلاب شده بود و او خود را برای کمیته ها ثبت نام کرده بود، اما مشغله معیشت و درس موجب می شد تا او از چنین فعالیت هایی دور بماند. با این همه عضویتش در بسیج و کمیته بعدها موجب پیشرفت وی شد. به مجرد اتمام تحصیل به رزن  اعزام شد تا به عنوان دبیر مقطع راهنمایی مشغول به کار شود. یک سال بعد به مدیریت مدرسه ای در رزن را عهده دار شد که تا سال 60 ادامه داشت.
او سپس به مدت دو ماه معاون آموزش و پرورش شهرستان اسدآباد و سپس تا سال 62 ریاست آموزش و پرورش این شهر را برعهده گرفت.

حاجی بابایی از سال 62 تا 64، ریاست آموزش و پرورش شهرستان کبودرآهنگ را عهده دار شد. سال 64 الهیات و معارف اسلامی را به عنوان رشته خود انتخاب کرد و به تهران آمد تا در دانشگاه تهران کارشناسی الهیات بخواند. او از این سال تدریس در مدارس کرج را آغاز کرد. سال 67 کارشناسی دبیری الهیات و معارف اسلامی را از دانشگاه تهران اخذ کرد و سپس به همدان بازگشت. او ابتدا دبیر دبیرستان های شهرستان همدان شد و دروس قرآن و دینی را در این مقطع تدریس کرد.
سال 70 برای او سال موفقیت بود. دوبار بدون کنکور وارد دانشگاه شد؛ اینبار کارشناسی ارشد الهیات گرایش علوم قرآنی و حدیث در دانشگاه آزاد واحد کرج. همان زمان ریاست آموزش و پرورش شهرستان همدان را نیز برعهده گرفت. پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد و در سال 72، در مراکز تربیت معلم در مقطع کاردانی و دوره عالی ضمن خدمت فرهنگیان ( کارشناسی) و دانشگاه آزاد به تدریس مشغول شد. این دوره تا سال 74 طول کشید.
او که با محافل سیاسی مرکز بیش از پیش آشنا شده بود، خود را به عنوان نامزد نمایندگی مجلس از شهرستان همدان معرفی کرد. حاجی بابایی توانست به عنوان نماینده مردم شهر همدان وارد مجلس پنجم شود. گویا اختلافات با همسرش از همینجا شروع می شود. موقعیت جدید و فرهنگ همسرش، همسری که در همدان ماند و جای خود را در تهران به دختری جوان داد. حاجی بابایی سپس وارد دوره دکترای الهیات و معارف اسلامی گرایش علوم قرآنی و حدیث دوره عالی تحقیقات دانشگاه آزاد تهران شد. حاجی بابایی در عرض یکسال مدرک دکترای خود را این دانشگاه اخذ کرد. او همزمان به تدریس در مراکز تربیت معلم و دوره عالی ضمن خدمت فرهنگیان و دانشگاه آزاد مشغول بود و در همین سال یعنی 74-75 به عنوان مدرس نمونه کشوری برگزیده شد. با اخذ دکترا در حالی که لباس نمایندگی را نیز بر تن داشت به عضویت هیئت علمی دانشگاه بوعلی همدان در آمد، با این حال هیچ گاه در آن دانشگاه تدریس نکرد.

حاجی بابایی در مجلس پنجم، به عنوان ریاست فراکسیوون فرهنگیان مجلس برگزیده شد. منصبی که تاکنون نیز آن را عهده دار است. وی در همان دوره به عنوان نائب رئیس کمیسیون محاسبات و بودجه و امور مالی مجلس ( کارپردازی) برگزیده شد. در انتخابات سال 76 از ناطق نوری حمایت می کرد و میدان دار انتخابات در همدان بود. با این وجود گفته می شود در آن دوره بیش از 80 درصد شهر همدان به محمد خاتمی رای دادند.
او در سال 78 دوباره در انتخابات دوره ششم مجلس شرکت کرد و دوباره به عنوان نماینده مردم همدان برگزیده شد. او در این دوره عضو کمیسیون تلفیق و کمیسیون تلفیق برنامه 4 توسعه بود. در مجلس ششم اصولگرایان در اقلیت بودند، اما با تمهید کروبی و مساعدت نمایندگان اصلاح طلب به عضویت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در آمد، عضویتی که هنوز نیز ادامه دارد. در ماجرای اعتصاب و اعتراض نمایندگان موضعی در حمایت از رهبری نظام گرفت و اغلب نامه های اعتراضی نمایندگان را امضا نمی کرد. او به راحتی و با رد صلاحیت گسترده نمایندگان توانست به عنوان نماینده دوره هفتم وارد مجلس شود و این بار در هیئت رئیسه نیز قرار گیرد.

او در این مجلس از احمدی نژاد بسیار حمایت کرد و همراه با حداد عادل و باهنر موجبات انفعال مجلس در قبال دولت را به وجود آورد. در دوره هشتم نیز او به عنوان نماینده مجلس انتخاب شد و بازهم در هیئت رئیسه قرار گرفت. به این ترتیب او از سال 74 تا 88 ردای نمایندگی بر تن داشته و با سابقه ای پیش از 14 سال گذشته قرار است بزرگترین وزارتخانه کشور را هدایت کند. به اعتقاد نمایندگان به دلیل سابقه اش در مجلس او خواهد توانست بیش از 200 رای بیاورد. سابقه ای که نمایندگان اصولگرا در ارتباط با امور فرهنگی می دانند و در مجلس منظور از فرهنگ همان آموزش است. در حالی که وی بیش از 12 سال است که در کمیسیون امنیت ملی و هیئت رئیس مجلس و یا کمیسیون تلفیق عضو بوده است. او در مجلس هشتم نیز از احمدی نژاد حمایت کرد و مدام از نمایندگان درخواست می کرد که برای مقابله با دشمنان با احمدی نژاد مخالفت نکنند. گفته می شود که وی قرار است که سخنگویی هیئت دولت را نیز برعهده گیرد.
حاجی بابایی متاهل است و دو همسر دارد، شاید به همین دلیل در حمایت از ماده ای در لایحه خانواده دولت مبنی بر تسهیل چندهمسری، سخن سرایی می کرد. وی دو کتاب به نام های “رشد از دیدگاه قرآن و روانشناسان” و “نقد و بررسی تاریخ تفسیر قرآن به قرآن” را در شرف چاپ دارد. حاجی بابایی در میان مردم شهر خود شهرت خوبی ندارد و اغلب همدانی ها ادعا می کنند که به وی رای نداده اند. همچنین در مجلس شنیده شد که در ازای حمایت حاجی بابایی از استانداری برادر رحیمی معاون احمدی نژاد، در استان همدان، وی از سوی رحیمی به عنوان وزیر آموزش و پرورش به احمدی نژاد توصیه شده است. حمیدرضا حاجی بابایی قرار است وزارت آموزش و پرورش عهده دار شود.