علی اکبر صالحی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در مصاحبه ای با یورو نیوز تظاهرات اعتراض آمیز در کشورش را ناشی از دسیسه های کشورهای خارجی می داند.
در زمانی که شورش و انقلاب بسیاری از کشورهای منطقه را فرا گرفته، موضع سخت و سازش ناپذیر جمهوری اسلامی در برابر مردم معترض خود به خوبی قابل مشاهده است.
در مصر، در تونس، در لیبی موجی از انقلاب و اعتراض به راه افتاده. نظر شما در مورد رویدادهای جهان عرب چیست؟
ما معتقدیم که اینها جنبش های خودجوش مردمی است که از دیکتاتوری، خودکامگی، و تکبر دولت های خود خسته شده اند. به همین دلیل، مردم در تلاش اند تا منزلت و قدرت واقعی خود را به دست آورند.
رییس جمهور احمدی نژاد سرکوب های لیبی را محکوم کرده است. آیا این یک موضع رسمی است؟
بله، ما استفاده از زور و خشونت علیه جنبش های خودجوش مردمی در هر کشوری را محکوم می کنیم. بنابراین، فکر می کنم خشونتی که دولت لیبی علیه مردم خود به کار گرفته، کاملاً غیرقابل توجیه است.
اطلاعاتی وجود دارد که نشان می دهد جمهوری اسلامی نیز نیروهای مخالف و مردم تظاهرکننده را سرکوب می کند…
بله، ولی بین آنها یک تفاوت بارز و اساسی وجود دارد. مثلاً شما می توانید تظاهراتی داشته باشید که از سوی دیگران کنترل می شود.
چه کسی چه کسی را تحت کنترل گرفته است؟
فکر می کنم که اروپایی ها، احتمالاً دولت های غربی، این مقایسه را که هیچ ارتباطی با هم ندارند انجام می دهند. زیرا به عنوان مثال، اگر بخواهید از اعتراض و تظاهرات صحبت کنید، چند ماه پیش نیز در فرانسه و دیگر نقاط جهان تظاهراتی انجام شده است.
ولی هیچ ارتباطی میان آنچه که در فرانسه روی داده با آنچه که در جهان عرب یا تهران روی می دهد وجود ندارد. آیا منظور شما این است که دسیسه و توطئه ای از سوی اروپا در جریان است؟
نه، منظورم این است که چند تظاهرات انجام شده در تهران درواقع مهره چینی بوده است.
ولی در ایران الگوهای مخالفان دستگیر شده اند…
خیر، ما چنین کاری نکردیم. این دو آقا که شما اشاره کردید در منزل خود هستند و کاملاً عادی درحال زندگی اند.
ولی در اخبار آمده است که آنها دستگیر شده اند و نمی توانند از تهران خارج شوند…
خیر، این چیزی است که من امروز در اخبار شنیدم، ولی این طور نیست. ما این مسأله را رد می کنیم.
آنها در حصر خانگی قرار دارند و روز دوشنبه…
آنها منزل خود هستند. در خانه خود هستند. همان طور که گفتم هر کشوری قوانین خود را دارد.
ولی..
در هر کشوری قانونمندی حاکم است. حتی در کشورهای اروپایی هم اگر کسی برخلاف قانون عمل کند، قانون را نقض کرده. هیچ کس نمی تواند به میل خود قانون را عوض کند.
در مورد مهدی کروبی و میرحسین موسوی در اخبار آمده است که آنها را به یک مکان نامعلوم برده اند.
همان طور که گفتم من در این رابطه اطلاعاتی ندارم. تا آنجا که من می دانم، آنها در منزل خود هستند. آنها همیشه آزاد بودهاند که خانواده و بستگان شان را ملاقات کنند، بنابراین ممکن است به میل و تصمیم خود در حال حاضر در خانه شان نباشند.
البته هیچ کس حتی خانواده شان هم نمی داند آنها کجا هستند…
همان طور که گفتم در تهران تنها همین تظاهرکنندگانی شرکت کرده بودند که بازیچه بودند.
روزنامه نگاران و خبرنگاران نمی توانند به سادگی در تهران و دیگر شهرهای ایران فعالیت کنند.
خیر، من با این موضوع موافق نیستم.
ولی در مورد…
شاید مواردی بوده است که مردم قوانین را نقض کرده اند و محدودیت هایی به وجود آمده باشد، ولی این سیاست کشور ما نیست. رسانه ها آزادند. می خواهم بگویم که ما آزادترین رسانه ها را در خاورمیانه داریم.
ولی چرا به عنوان مثال توئیتر، اینترنت، فیس بوک و ارتباطات میان خانواده ها در تهران قطع شده است؟
درست است. حتی در غرب نیز اگر اعتراضاتی وجود داشته باشد و شما بخواهید این اعتراضات را کنترل کنید چه کار می کنید؟ چند ماه پیش در انگلستان زمانی که دانشجویان تظاهرات می کردند، آیا نیروهای امنیتی و پلیس با شیرینی و غذا از دانشجویان پذیرایی کردند؟ منظورم این است که پلیس مسؤول است تظاهرات هایی را که از قانون خارج است کنترل کند.
[…]
پاسخ شما به این اتهامات که ایران به دنبال گسترش سلاح های اتمی است چیست؟
ما کاملاً این موضوع را تکذیب می کنیم. رهبر ما که از یک مقام مذهبی برخوردار است، فتوایی مذهبی و حکومتی صادر کرده که دراختیار داشتن، تولید کردن یا استفاده از سلاح اتمی برخلاف اصول مذهب ماست.
چرا ایران با آژانس اتمی همکاری نمی کند؟
ما کاملاً با آژانس اتمی همکاری می کنیم. در گزارش اخیر آژانس نیز آمده است که بازرسان به صورت شبانه روزی حضور دارند و دوربین هایشان کار می کند. ما تأسیسات هسته ای خود را به روی ناظران خارجی از سراسر جهان باز کردیم.
ولی در نطنز این طور نیست… در نطنز هیچ دوربینی نصب نشده…
می توانید بیایید و دوربین ها را ببینید. و در یورو نیوز نشان دهید.
منبع: یورو نیوز، ۳ مارس