آزاده میررضی
همزمان با اوجگیری تبلیغات نظامی ایران به مناسبت هفته بسیج و روز نیروی دریایی که با انتشار اطلاعات و ادعاهای تازهای درباره امکانات و تجهیزات نظامی جمهوری اسلامی نیز همراه بوده است، محمود احمدینژاد در حاشیه بازدید از نمایشگاه مطبوعات، از برنامههای جدید ایران در زمینه توسعه تجهیزات موشکی خبر داد. این در حالی است که یک روز قبل، رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه به ایرنا گفته بود: هرچند دقیقه میتوانیم یک موشک سجیل پرتاب کنیم.
به گزارش سایتهای خبری، رئیس دولت نهم که ساعت هفت و نیم صبح دیروز (قبل از ساعت شروع به کار غرفهها) برای بازدید از پانزدهمین نمایشگاه مطبوعات وارد مصلای تهران شده بود، وقتی به غرفه نشریه صنایع هوایی رسید و صحبت از امکانات نظامی ایران شد، گفت: “خبر دارید که موشک جدید ایرانی در راه است؟ پس باید حواسها جمع باشد.“
احمدینژاد در حالی خبر از برنامههای جدید موشکی ایران داد که تنها چند روز قبل مقامات نظامی ایران از آزمایش یک موشک زمین به زمین به نام “سجیل” خبر داده بودند که از آن با عنوان “نسل جدید موشکهای زمین به زمین” یاد میکردند که برد آن از شهاب3 هم بیشتر است و به حدود 2000 کیلومتر میرسد.
البته برخی رسانههای غربی گزارش دادند که آزمایش این موشک ناموفق بوده و “سجیل” در مسیر حرکت دچار انفجار و نقص فنی شده است. اما در واکنش به این خبرها، کوثری نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس که پیش از نمایندگی از فرماندهان ارشد سپاه بوده است، به جمع خبرنگاران پارلمانی آمد و علت ادعای ناموفق بودن آزمایش موشکی ایران را “ناراحتی و نگرانی دشمنان” دانست.
دیروز هم سردار رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه پاسداران که هماکنون از سوی رهبر جمهوری اسلامی به عنوان دستیار و مشاور عالی نظامی منصوب شده، در گفتوگو با ایرنا اطلاعات جدیدی را درباره موشک “سجیل” مطرح کرد.
وی با اشاره به جامد بودن سوخت موشک سجیل، برخلاف شهاب3 که سوخت آن مایع است، خاطرنشان کرد که سوختگیری این موشک بسیار آسانتر و سریعتر از دیگر موشکهای زمین به زمین است، به طوری که “در زمان لزوم میتوان به صورت پی در پی اقدام به پرتاب موشک کرد، هر چند دقیقه میتوان یک موشک پرتاب کرد.“
همزمان با فرمانده پیشین سپاه، فرمانده نیروی دریایی ارتش هم در یک نشست خبری از ساخت و بهرهبرداری دو ناوچه موشکانداز به نامهای “کلات” و “درفش” و همچنین یک فروند زیردریایی سبک در داخل کشور خبر داد. فرماندهان نیروی دریایی ارتش چندی پیش هم از ساخت زیردریاییهای سبک از کلاس “غدیر”، زیردریایی نیمهسنگین “قائم” و نیز ناوچههای موشکانداز “پیکان” و “جوشن” خبر داده بودند.
تکذیب ادعای خروج ارتش از خلیج فارس
فرمانده نیروی دریایی ارتش همچنین اظهار داشت که دریای عمان، تنگه هرمز و خلیج فارس تحت کنترل نیروهای ایرانی است و هیچ کشوری امکان عبور از خط پدافندی نیروی دریایی ارتش را ندارد.
وی همچنین برخلاف ادعای برخی فرماندهان سپاه مبنی بر تقسیم وظایف بین ارتش و سپاه در خلیج فارس، به تکذیب این ادعاها پرداخت و از حضور همزمان ارتش و سپاه در دریای عمان و خلیج فارس خبر داد. این در حالی است که فرماندهان سپاه پیشتر از سپرده شدن کنترل نظامی خلیج فارس به سپاه پاسداران سخن گفته بودند و این موضوع آخرین بار در سخنان چهار روز پیش فرمانده بسیج هم تکرار شده بود.
فرمانده نیروی دریای ارتش همچنین در ادامه انتقادات دیگر فرماندهان ارتشی از “مستند دفاع مقدس” که چندی پیش از صداوسیما پخش شد، خواستار آن شد که به نقش ارتش در جنگ هشت ساله با عراق بیتوجهی نشود. در مستند مذکور، نقش سپاه و فرماندهان آن در پیروزیهای ایران در جنگ به نحو آشکاری بسیار پررنگتر از ارتش به نمایش گذاشته شده بود.