کاوه برزگر
با وجود جنجالی که اتهام بزرگ احمدی نژاد مبنی بر وجود مافیای سیگار، دست داشتن برخی مقامات بالا در آن و باجگیری میلیارد دلاری در آن برپا کرد، اکنون شورای اطلاعرسانی دولت و رسانههای شاخص محافظهکار همچون خبرگزاری فارس مدعی شده اند که منظور احمدی نژاد 5 میلیارد تومان بوده است، نه 5 میلیارد دلار!
خبرگزاری فارس در مطلبی با عنوان “انعکاس اشتباه رقم مربوط به واردات سیگار در سخنرانی رییس جمهوری در قم” به تصحیح رقم مورد ادعای احمدی نژاد پرداخته و نوشته است: “مبلغ منعکس شده در سخنرانی ریاست جمهوری در قم مبنی بر درخواست مبلغ 5 میلیارد دلاری برای واردات سیگار به اشتباه در پایگاه اطلاع رسانی دولت 5 میلیارد دلار منعکس شد، رقم صحیح 5 میلیارد تومان است.“
عقبنشینی از دلار به تومان
موضوع مافیای سیگار و فعالیتهای آن، یکی از چند اتهامی بود که در سخنرانی هیجانی احمدی نژاد در قم مطرح شد. او در سخنان خود در جمع مردم قم، به باجگیری “5 میلیارد دلاری” توسط مافیای سیگار اشاره کرد که اندکی بعد، سایت “رجا نیوز” حامی دولت نیز مصداق این اتهام را با اشاراتی آشکار، “محسن رضایی” دانست.
در مقابل، سایت “تابناک” نیز که نزدیک به محسن رضایی است، با انتقاد از این اتهامزنی، به این واقعیت اشاره کرد که میزان مجموع واردات سیگار ایران در هر سال، به زحمت از 360 میلیون دلار فراتر میرود.
خبرگزاری فارس میزان این واردات کمتر از این هم کمتر ذکر کرده و در گزارش خود در این باره آورده است: ”کل واردات سیگار کشور حداکثر 250میلیون دلار در سال می باشد. رقم منعکس شده از قول رییس جمهور به اشتباه 5 میلیارد دلار ذکر شده، رقم صحیح 5 میلیارد تومان است.”
سایت تابناک همچنین تیتر خبر و گزارش خود را حول این موضوع قرار داد که سخنان احمدی نژاد را باید نشانه ”جوسازی” دانست یا “بیاطلاعی” و توضیح داد که: “اگر فرد واردکننده سالم مورد اشاره احمدی نژاد از مجموع واردات ایران، با توجه به قیمت فروش سیگار خارجی در داخل و کسر هزینههای توزیع و حقوق گمرکی، حداکثر به درآمدی حدود صد میلیارد تومان در سال هم دسترسی پیدا کند؛ پنج میلیارد دلار باج طلبشده توسط این فرد، برابر با پنجاه سال درآمد اوست!“
این خبر را سایت فردا هم بلافاصله نقل کرد و در ادامه آن اضافه کرد که: “تا ساعت 2 نیمه شب سه شنبه سایت ریاست جمهوری همچنان عدد 5 میلیارد دلار را ذکر کرده است.” اما چند ساعتی که گذشت، پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری (president.ir) بدون هیچ توضیحی به ویرایش خبر روز قبل خود پرداخت و دلار ناقابل را به ریال تبدیل کرد.
اشاره انتقادی وزیر سابق اقتصاد به دروغ رئیسجمهور
موضوع مورد اتهام احمدی نژاد در سخنرانیاش در قم، به حدی غیر واقعی بود که دانشجعفری وزیر برکنار شده اقتصاد، در نطق مراسم تودیع خود، آن را نمونهای از ناآگاهیهای احمدی نژاد و روندهای غلط حاکم بر رفتار دولت نهم در قبال اقتصاد دانست.
وی در سخنان سهشنبه شب خود در مراسم تودیع، با انتقاد شدید از طرح ادعاهایی نظیر مافیای سیگار در سخنان احمدی نژاد در قم خاطرنشان کرد: “اولا هیچ یک از روسای گمرک، مالیات و یا دخانیات از مسایل مطروحه با خبر نبودند و ایرادات اشاره شده، جملگی قابل خدشه است. به طور مثال، همه میدانند که در حال حاضر واردات سیگار در کشور کاملا آزاد است و هیچ امتیاز انحصاری به کسی داده نشده است. 21 شرکت بزرگ و کوچک، بازار واردات رسمی سیگار ایران را در اختیار دارند و در سال 1386 حدود 300 میلیون یورو واردات داشتهاند. چطور ممکن است فردی برای گرفتن مجوز واردات سیگار که هیچ مانعی هم برای آن وجود ندارد، حاضر باشد 5 میلیارد حق حساب بدهد؟! این بحث منطقی به نظر نمیرسد!“
احمدی نژاد درباره ادعاهای وجود مافیا مدرک ارائه کند
اشتباه فاحش احمدی نژاد در حدود 1000 برابر کردن مبلغ باجگیری مورد ادعای خود، در حالی مطرح شده است که تاکنون هیچ مدرکی از سوی دولت و یا حتی سایتهای حامی آن در خصوص این ادعا منتشر نشده است. این در حالی است که پیش از این دو مقام قضایی، یعنی رئیس سازمان بازرسی کل کشور و رئیس سازمان ثبت اسناد کشور، خواستار ارائه مدرک درباره ادعاهای احمدی نژاد شده بودند و دیروز یک مقام دیگر قضایی هم به آنها پیوست.
صابری زفرقندی، سرپرست دادسرای قاچاق کالا و ارز، در پاسخ که خبرنگارانی از او درباره سخنان اخیر احمدی نژاد در قم میپرسیدند، گفت: “اگر در مورد دو باند قاچاق سیگاری که ایشان در صحبتهایشان اشاره کردهاند، مدارک و مستنداتی دارند، سریعا به دادسرای قاچاق کالا و ارز ارایه دهند تا ما در اسرع وقت به آن رسیدگی کنیم.“
وی همچنین با انتقاد از سخنان هیجانی و اتهامپراکنیهای احمدی نژاد، تصریح کرد: “هنوز ما به پروندههایی که مافیای قاچاق باشند برخورد نکردهایم و البته مفهوم مافیا خود جای بحث دارد که به چه چیزی مافیا گفته میشود، اما مطرح کردن این بحث در سطح عموم ممکن است منجر به بدبینی مردم نسبت به مراجع تصمیمگیری شود و این ذهنیت را برای مردم پیش میآورد که وقتی مافیایی به این بزرگی از سوی شخص دوم کشور مطرح میشود و میگوید در دستگاهها وجود دارد و ما در برابر آن تنها هستیم، این مساله پیش میآید که کدام مراجعی هستند که به این موضوعات رسیدگی نمیکنند.“