هشدار آمریکا به ایران: ما نمی رویم

نویسنده

جولین بورجر، یان ترینرو اوین مک اسکیل

رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا روز گذشته گفت که ایران گمان می کند که در مورد خاورمیانه روی دست آمریکا بلند شده است، اما آمریکا قصد دارد تا زمانی که پیروز میدان منطقه نباشد، درآنجا بماند.

آقای گیتس در سمت وزیر دفاع، و در اولین دیدارش ار مقر ناتو در بروکسل، پیام جسورانه اش را در زمانی اعلام کرد که بعد از دستگیری پنج ایرانی متهم به تحریک شورشیان عراقی و بعد از پیام جورج بوش که خواستار تعقیب و نابود کردن شبکه های ایرانی و سوری در عراق شده بود، تنش بین آمریکا و ایران بالا گرفته است.

روز گذشته به نظر می رسید که ایران می خواهد شاخه زیتون را تقدیم آمریکا کند. علی لاریجانی، یکی از مقامات ارشد ایرانی، حامل نامه ای از سوی رهبر ایران، آیت الله علی خامنه ای و رئیس جمهور، محمود احمدی نژاد، برای عبدالله، پادشاه عربستان، بود که در آن از عربستان خواسته شده بود که بین ایران و آمریکا، میانجی گری بکند. این نامه عصر همان روزی که کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا از عربستان دیدار می کرد، رسیده بود. به نقل از رویترز، یک مقام عربستانی که نخواست نامش فاش بشود، گفت که ایران از پادشاه عربستان خواسته است که نقش سفیر حسن نیت رابرای بهبود روابط ایران و آمریکا، بازی کند.

دولت بوش هر نوع رابطه دوجانبه با ایران را منوط بر تعلیق غنی سازی اورانیوم، که بخشی از برنامه های اتمی ایران است، می پذیرد. اما این شرطی بود که رهبران ایران، قبول نکردند.

آقای گیتس به روزنامه نگاران در بروکسل گفت:« ایرانی ها گمان می کنند که دست و پای ما در عراق بسته شده و ابتکار عمل در دست آنهاست و در موقعیتی هستند که از همه جهات به ما فشار بیاورند، آنها هیچ اقدام سازنده ای در عراق نکردند. ایران قصد داشت که از طریق حزب الله در لبنان تشنج ایجاد کند».

آقای گیتس گفت که بازسازی نیروهای آمریکا در منطقه خلیج فارس و فرستادن ناو هواپیمابر و موشک پاتریوت و همچنین اعزام 20 هزار سرباز به عراق، نشانه این است که آمریکا عقب نمی نشیند.

آقای گیتس در همان روزی که اولین نیروها در ادامه استراتژی جدید بوش در منطقه، وارد عراق شدند، گفت:« اعزام نیرو به خلیج فارس، نشاندهنده اهمیت این منطقه برای ایالات متحده آمریکا و عزم این کشور برای ادامه حضور قدرتمند و تا آینده ای طولانی در این منطقه است».

آقای گیتس احتمال گفتگو با ایران را در آینده، در صورتی که ایران رفتارش را تغییر بدهد را منتفی ندانست. او گفت:« زمانی که ایرانی ها آمادگی لازم برای ایفای نقش سازنده برای حل کردن برخی از مشکلات را بدست آوردند، ممکن است موقعیت مذاکره فراهم شود».

ایران خواستار آزادی پنج ایرانی دستگیر شده توسط ارتش آمریکا در اربیل شده است. ایران اصرار دارد که آنها دیپلمات هستند، اما نظامیان آمریکایی می گویند که آنها اعضای سپاه بدر، نیروی برگزیده سپاه پاسداران هستند که در حمله به نیروهای آمریکا و متحدانش دست دارند. این ادعا توسط طارق الهاشمی، معاون رئیس جمهور عراق گفته شد که هشدار داد که ایران دارد تبدیل به “ بازیگر اصلی” با “ نفوذ عمیق” در عراق می شود. آقای هاشمی، از سران سنی در عراق، در لندن به خبرنگاران گفت:« در هر کجای عراق که بروید، اثر انگشت ایرانی ها را می بینید. متاسفانه همسایه شرقی ما، تقش مخربی را بازی می کند». او خواستار ایستادگی بین المللی در برابرمداخله همسایه شرقی عراق در امور داخلی این کشور شد.

روز یکشنبه در یک برنامه تلویزیونی از جورج بوش پرسیدند که آیا کشتن سربازان آمریکایی توسط ایرانی ها، از لحاظ قانونی اقدام جنگی محسوب می شود؟ وی در پاسخ گفت:« من وکیل نیستم که بتوانم بگویم از لحاظ قانونی این یک اقدام جنگی است، اما بگذارید بگویم که این اقدام غیر قابل قبول است». او هشدار داد اگر آمریکا در عراق شکست بخورد، بحران مناطق وسیع تری را در بر می گیرد.

دولت بوش، ماه گذشته، درخواست گروه مطالعاتی عراق که توسط جیمز بیکر، وزیر خارجه سابق آمریکا، اداره می شود را مبنی بر گفتگو با ایران را نپذیرفت و در مقابل از زاویه تهاجمی وارد قضیه شد. دولت بوش همچنان اصرار می کند که هدفشان حمله به ایران نیست و قصدشان محدود کردن فعالیت های این کشور است.

بروس لینگن، کاردار سفارت آمریکا در زمان گروگانگیری در سفارت آمریکا در سال های 1981-1979، می گوید که از حکومت ایران خوشش نمی آید، اما آمریکا را تشویق به گفتگو می کند. آقای لینگن روز گذشته به گاردین گفت:« دستگیری ایرانی ها در اربیل یک واقعه کوچک بود. تصویر بزرگ این است که راهی برای شروع گفتگو ها پیدا کنیم. سازمان ملل جایی است که همیشه می شود ارتباط هایی را برقرار کرد. همیشه برای اقدام، موقعیتی وجود دارد. در حال حاضر ما فقط به دنبال خنثی سازی هستیم».

منبع: گاردین، 16 ژانویه