مارک باودن
اگرچه این جمهوری اسلامی بود که تقریبا ً سی سال قبل با آدم ربایی و گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی با ایالات متحده قطع رابطه کرد، اما این محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران بود که در این قضیه نقش طرف مظلوم را ایفا کرد. با این حال، او پیشنهادهای اوباما را (برای انجام مذاکره) رد نکرده است.
احمدی نژاد هفتۀ گذشته در سخنرانی در جمع راهپیمایان به مناسبت سی امین سالگرد پیدایش انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد، “ملت ایران آماده است در فضایی عادلانه مبنی بر احترام متقابل (با آمریکا) مذاکره کند.” باید صبر کرد دید اوباما چگونه این شروط مبهم را برآورده خواهد کرد.
جان لیمبرت سفیر اسبق آمریکا، کارشناس مسائل ایران و یکی از گروگانهای آمریکایی در ایران می گوید، “تصور می کنم ایرانی ها دارند وقت کشی می کنند. آنها نمی دانند چه کار کنند. آنها دارند دنبال یک راهی می گردند تا از این فرصت به نفع خود استفاده کنند، اما تصور می کنم انتخاب اوباما واقعا ً آنها را درب و داغون کرده است.“
این یک واقعیت تلخ است که امور مهم یک کشور اغلب بواسطۀ احساسات منعکس شده در کتاب های مصور تعیین می شوند. لفظ رسمی ایران دربارۀ آمریکا یعنی “شیطان بزرگ” نسبت به روزهای اول انقلاب تغییر چندانی نکرده است، روزهایی که احمدی نژاد و سایر دانشجویان افراطی و متعصب از تسخیر “لانۀ جاسوسی” آمریکا به عنوان اهرم فرقۀ دینی خود برای رسیدن به قدرت استفاده کردند. به عقیدۀ آنها، ما همواره “جهانخوار” و منبع تمامی شرارت ها و ظلم و ستم هستیم.
احمدی نژاد سال گذشته با اطمینان خاطر پیش بینی کرد که آمریکایی ها هرگز یک سیاه پوست را بعنوان رئیس جمهور انتخاب نخواهند کرد. این در حالی است که نظرسنجی ها از برتری اوباما بر مک کین حکایت داشت. بنابراین، شکی وجود ندارد که به قدرت رسیدن اوباما ضربۀ بزرگی برای تبلیغات رسمی ایران بوده است.
تاکنون بنظر می رسد رئیس جمهور جدید ما آماده بوده است از فرصت تاریخی خود استفاده کند. او در طول مبارزۀ انتخاباتی خود با شور و هیجان آغاز گفتگو با آخوندها را خواستار شد و از زمانی که رئیس جمهور شده، این خواستۀ خود را تکرار کرده است. اوباما هفتۀ گذشته در اولین کنفرانس خبری خود خاطر نشان کرد، “در ماههای آتی ما بدنبال ایجاد فرصت هایی خواهیم بود که بتوانیم پشت میز مذاکره بنشینیم، فرصت هایی که به ما امکان خواهد داد سیاست خود را در جهتی تازه پیش ببریم.“
اما شاید زمان مناسب اکنون باشد. اقتصاد ایران در وضعیتی بدتر از اقتصاد آمریکا قرار دارد. کاهش بهای نفت، تورم و بیکاری، زندگی را برای مردم ایران دشوارتر و رژیم این کشور را بی اعتبارتر کرده است. دنیای خارج نیز احمدی نژاد را فردی خطرناک و بی منطق می داند. بنابراین، در صورتی که شورای نگهبان به کاندیداهای اصلاح طلب اجازۀ شرکت در انتخابات ماه ژوئن را بدهد، ممکن است به همین زودی احمدی نژاد و حامیانش برای تداوم حیات سیاسی خود وارد عرصۀ مبارزه شوند.
تاکنون اقدامات اوباما هوشمندانه و محتاطانه بوده اند. هفتۀ گذشته او تلاش های تازۀ آمریکا و روسیه را برای کاهش زرادخانه های اتمی خود با تلاش های صورت گرفته در جهت مهار برنامه هسته ای ایران پیوند زد. اقدامی که در صورت موفقیت، ژست قهرمانانه و مورد علاقۀ ایران را از بین خواهد برد، ژست ایستادگی یک کشور مقدس و آمادۀ نبرد در مقابل شیطان بزرگ. پاکسازی جهان از وجود سلاح های اتمی مأموریتی است فراتر از ملت ها، نظام های سیاسی و مذاهب. اگر ایران خود را از این مذاکرات کنار بکشد و یا از سازش سر باز زند، نه تنها خود را در مقابل آمریکا بلکه در مقابل امیدهای بشری قرار داده است.
منبع: فیلادلفیا اینکوآیرر، 15 فوریه