فریبا صراف
براساس نظرسنجی های خبرگزاری فارس، رئیس جمهور محبوب اکثریت مردم ایران، احمدی نژاد است. منابع خبری مورد وثوق مردم، نشریات اصولگرایان هستند و 3/39مردم هم “هیچ نگرانی”بابت پرونده هسته ای ندارند.
در این نظرسنجی ها که به سفارش این خبرگزاری و توسط یکی از “مراکز معتبر” صورت گرفته، ازمردم پیرامون “نزدیک بودن ایدههای اشخاص مشهور جناحها با ایدههای آنان” سئوال شده که جواب ها چنین بوده است: “در مورد محمد خاتمی، 5⁄31 درصد پاسخگویان عقیده داشتند که ایدههای آنها تا حد زیاد و خیلی زیاد با خط فکری خاتمی نزدیک است. 2⁄40 درصد جامعه نمونه نیز گفتهاند ایدههای رئیس جمهور سابق به اندازه کم و خیلی کم با نظراتشان همسو است و 3⁄28 درصد هم نظری بینابین داشتهاند.”
اما “7⁄51 درصد افراد، تطبیق این ایدهها با نظرات محمود احمدی نژاد را در مقیاسی زیاد و خیلی زیاد دانسته و 7⁄24 درصد هم تا حدی ایدههای احمدینژاد را با خود نزدیک میبیند و 9⁄12 درصد جامعه آماری، این نزدیکی را در حد کم و 6⁄10 درصد در حد خیلی کم دانسته اند”.
3⁄28 درصد افراد شرکت کننده “ نظرات و ایدههای هاشمی رفسنجانی را تا اندازه زیاد و خیلی زیاد با خط فکری خود نزدیک” دانسته اند، در حالیکه “3⁄41 درصد گفتهاند به میزان کم و خیلی کم چنین برداشتی دارند.”
بر اساس این نظرسنجی ها “5⁄21 درصد” مردم گفتهاند ایده های سردار قالیباف تا اندازه زیاد و خیلی زیاد با نظراتشان هماهنگ است در حالیکه6/37 درصد مردم با نظرات غلامعلی حداد عادل، رئیسمجلس همسویی داشته اند.
بنابر این، بر اساس نظرسنجی خبرگزاری فارس “میانگین نزدیکی ایدههای مردم با پنج چهره شاخص سیاسی کشور به ترتیب احمدینژاد با 38/3، حدادعادل با 99/2، خاتمی با 85/2، هاشمی رفسنجانی با76/2 و قالیباف با 58⁄2 از مجموع 5 نمره” است.
بررسی “جایگاه رسانهها نزد افکار عمومی” در میان جامعه آماری خبرگزاری فارس هم نتایج جالبی داشته است: “نظر همین افراد در خصوص نوع حزب و ارگان روزنامهای که برای اخذ اطلاعات و اخبار مورد استفاده قرار میدهند مشخص میسازد که 86⁄80 درصد پاسخگویان، روزنامههای متعلق به اصولگرایان را برای اخذ اطلاعات مورد مطالعه قرار داده، 63⁄12 درصد از روزنامههای بی طرف و 5⁄6 درصد نیز از روزنامههای منتسب به جریان دوم خرداد بهره میبرند. بقیه نیز به جراید استانی و محلی اکتفا میکنند.”
به این ترتیب ده روزنامه سراسری که به ترتیب بیشترین مرجعیت خبری را برای مردم دارند عبارتند از: “جام جم با2/26 درصد، همشهری با 5⁄20 درصد، کیهان با 9/18، اطلاعات با 18 درصد، ایران با 2.14 درصد، خراسان با4/7 درصد، جمهوری اسلامی با 6⁄5 درصد، قدس با 6⁄5 درصد، خبر با6/5 درصد و شرق و جوان با6/4 درصد.”
در حالیکه: “8⁄89 درصد مردم، ماهواره را به عنوان منبع کسب اطلاعات سیاسی نمیدانند و تنها 2⁄10 درصد جامعه آماری از ماهواره در جهت اخذ اخبار سیاسی استفاده میکنند.”
اما نتایج آمارگیری این “موسسه معتبر نظرسنجی” که کار را به سفارش خبرگزاری فارس انجام داده، دربرگیرنده نکات آموزنده دیگری نیز در مورد مردم ایران است. این موسسه درباره پرونده هسته ای هم از مردم سئوالاتی پرسیده که نتیجه چنین است: “5⁄36 درصد معتقدند تاثیر وضعیت پرونده هسته ای بر روی زندگی آنها زیاد و خیلی زیاد است. 3⁄39 درصد جمعین مورد سئوال، در این رابطه چندان نگرانی نداشته و تاثیر وضعیت این مساله را بر زندگی خود، کم و خیلی کم می دانند. 1⁄24 درصد نیز نسبت به این سوال نظر خاصی ندارند.” و لابد به دلیل همین آرامش خاطر است که: “8⁄54 درصد (پنجاه و چهار و هشت دهم)مردم اعتقاد دارند نحوه عملکرد تیم مذاکره کننده هستهای دولت کاملا مناسب و مناسب است.”
مردم ایران اما نظریات دیگری نیز دارند که تنها خبرگزاری فارس و موسسه معتبری که کار نظرسنجی آن را انجام داده، می توانسته آن را چنین فرمول بندی کند: “درباره ارزیابی مردم از اقدامات اخیر نیروی انتظامی در برخورد با بدحجابی، 7⁄59 درصد جامعه آماری معتقد بودند که عملکرد نیروی انتظامی در این زمینه مناسب و کاملا مناسب است…. در مبحث برخورد با اراذل و اوباش نیز 5⁄71 درصد مردم، عملکرد نیروی انتظامی در این بخش را مناسب و کاملا مناسب توصیف کرده و تنها 7⁄11 درصد از این عملکرد اظهار نارضایتی دارند. 7⁄16 درصد هم این نحوه عملکرد را متوسط خواندهاند.”
و از آنجا که این نظرسنجی ها ادامه دارد، بعید نیست در گزارش بعدی، 100 در صد مردم ایران، عملکرد خبرگزاری فارس را “بسیار مناسب” و”مناسب” ارزیابی کنند.