تنها چند روز پس از انتقاد ات سخنگوی وزارت امورخارجه از هالیوود، یک هیات بلندپایه هنری متشکل از اعضای آکادمی اسکار به صورتی غیرمنتظره به دعوت “خانه سینما” وارد ایران شد. آنچه سفرهیات هنری آمریکایی را جالب تر کرد موضع مخالف روزنامه کیهان و مشاور هنری محمود احمدی نژاد بود؛ آن هم در جالیکه این سفر بدون هماهنگی با مسئولین وزارت خارجه عملی نبود.
کارشناسان سیاسی که تحولات رابطه ایران با آمریکا را دنبال می کنند، این سفر رادرراستای اقدامات پشت پرده برای برقراری رابطه بین دو کشور ارزیابی کرده اند.
به گزارش ایرنا “ لسلی انگر ” مدیر ارتباطات آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک آمریکا( آکادمی برگزار کننده مراسم اسکار) در گفتگو با خبرگزاری فرانسه ضمن تایید حضور گروهی از اعضای سرشناس این آکادمی به تهران ، سفر این هیات هالیوودی را یک “ ابتکار عمل کاملا خصوصی برای تبادلات آموزشی ، فارغ از هرگونه برنامه سیاسی” توصیف کرده است. و این «ابتکار عمل کاملا خصوصی» توسط خانه سینما اجرایی شده است.به گفته مسئولین خانه سینما مدت اقامت اعضای این هیات در ایران 8 روز است و قرار است آنان دو سمینار تخصصی برای هنرمندان ایرانی برگزار کنند؛سمیناری که یکی از آنها دیروز برگزار شد.
اعضای هیات هشت نفره هالیوودی که پنجشنبه هفته گذشته وارد ایران شدند از جمله عبارتند از: سید گانیس، آنت بنینگ، فرانک پیرسون و تام پولاک.
آقای گانیس، از سال 2005 به این سو رئیس آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک است. خانم آنت بنینگ، 50 ساله هم بازیگر فیلم های مطرحی چون “زیبای آمریکایی” و “جیب برها” است که تاکنون سه بار نامزد دریافت جایزه اسکار شده است.
فرانک پیرسون، فیلمنامه نویس شهیر آمریکایی 83 سال دارد و فیلمنامه آثار جاودانی چون “بعد از ظهر سگی”( با بازی “ال پاچینو”) و “لوک دست خوش”( با بازی “پل نیومن”) را نگاشته است.
تام پولاک نیز رئیس یکی از برجسته ترین کمپانی های فیلمسازی ایالات متحده، “Universal Pictures”، است که بسیاری از آثار برجسته تاریخ سینمای آمریکا را تولید کرده است.
خانه سینما- مجموعه ای از نهادهای صنفی سینما- که میزبان این هیات آمریکایی است نهادی غیر دولتی محسوب می شود، اگرچه مدیرعامل آن محمدمهدی عسگرپور از چهره های نزدیک به دولت است.
مهمانان هالیوودی روز شنبه با اعضای هیات مدیره خانه سینما از جمله ناصر تقوایی، داریوش مهرجویی، مجید مجیدی، رخشان بنی اعتماد،فاطمه معتمد آریاو سید محمد بهشتی دیدار کردند.
به گزارش سایت سینمای ما به نقل از روزنامه های “اعتماد” و “فرهنگ آشتی”، نشست مطبوعاتی و رسانهای میهمانان خانه سینما برای هفته آینده 17 اسفند ماه در “تالاراجتماعات” خانه سینما تعیین شده و همچنین سفر به دو شهر اصفهان و شیراز و دیدار از مناطق تاریخی این شهرها هم در برنامه سفر این گروه قرار گرفته است.
در حالی که خانه سینما و اعضای آکادمی اسکار همزمان انگیزه این سفر را «کاملا غیر سیاسی» خوانده اند، کارشناسان سیاسی ، به ویژه با توجه به نقش برجسته مدیران دولتی وابسته به جناح راست در خانه سنیما،بر این باورند که این سفر نمی تواند با تکاپوهای اخیر تهران ـ واشنگتن برای برقراری رابطه دیپلماتیک که پس از روی کار آمدن باراک اوباما شدت گرفته است، بی ارتباط باشد.
از زمان به قدرت رسیدن باراک اوباما، در تاریخ ۲۰ ژانویه، این نخستین سفر گروهی از آمریکاییان به مقصد ایران به شمار میرود. پیش از این، در اواسط بهمن، تیم بدمینتون زنان آمریکا برای شرکت در تورنمنت جشنواره فجر رهسپار تهران شد، اما به آنها روادید ورود به ایران داده نشد و این ورزشکاران ناچار شدند از دوبی به آمریکا بازگردند.
هالیوود عذرخواهی کند
اما در همین ارتباط روزنامه کیهان امروز در انتقاد از حضور هیات سینماگران آمریکایی در ایران در مقاله ای با عنوان “سازندگان فیلم های ضد ایرانی در این سرزمین چه می کنند؟” با اشاره به تحریم ایران توسط کمپانی های هالیوودی در سی سال اخیر نوشته است:” این حضرات نزدیک به 30 سال است که حاضر نشده اند به این کشور حتی یک فیلم خود را بفروشند.”
نویسنده کیهان در ادامه با بررسی فیلم های تولید شده توسط کمپانی تام پولاک، آنها را فیلم هایی ”صهیونیستی”، “ضد اسلامی” و “مستهجن” معرفی کرده است.
سعید مهدوی خواه، نویسنده این مقاله با لحنی تند و توهین آمیز ـ و البته بی ارتباط با اصل موضوع- نوشته است:” همین سینمای پرطمطراق و پر سروصدا با میلیاردها دلار سرمایه میدان اسکار را به مشتی زاغه نشین هندی واگذارد و عملاً برتری بالیوود را بر خود پذیرفت”.
همزمان،جواد شمقدری، مشاور هنری احمدی نژاد نیز دیروز برای برگزاری جلسه رسمی با اعضای آکادمی اسکار و سینماگران هالیوود شرط تعیین کرد: عذرخواهی به خاطر توهین و افترا به ملت ایران در طی سی سال گذشته.
آقای شمقدری البته این را هم گفت که مسئولان هالیوود و آکادمی اسکار از” مهمان نوازی” ایرانیان برخوردار خواهند شد. مشاور احمدی نژاد همچنین از “لیست بلند بالای” فیلم هایی سخن گفت که به باور وی “بیانگر خشم و نفرت پشت صحنه گردانان هالیوود از ملت بزرگ ایران است.“
اشاره شمقدری به فیلم هایی چون “بدون دخترم هرگز” و “ 300” است . فیلم نخست که بر اساس داستانی با همین عنوان ـ نوشته بتی محمودی- ساخته شد به مصائب و مشکلات زنی آمریکایی می پردازد که پس از سفر به ایران توسط شوهر ایرانی و خانواده او مورد اذیت و آزار قرار می گیرد. فیلم “300” نیز که سال گذشته سر و صدای زیادی به پا کرد نبرد یونان و ایران در ترموپیلی در 480 قبل از میلاد را نشان می دهد. این فیلم گرافیکی تصویر سربازان ایرانی را به صورتی غیرعادی و کریه به نمایش گذاشته بود. اعتراض ایران تا جایی پیش رفت که نماینده ایران در یونسکو با تسلیم شکایتی فیلم 300 را به “تمایلات نژادی” متهم کرد.
در آخرین مورد نیز مسئولان جمهوری اسلامی به فیلم دارن آرونوفسکی، با نام “کشتی کج کار” معترض شدند.در آخرین سکانس این فیلم شخصیت اصلی داستان هنگام مبارزه با فردی سیاه پوست با لقب “آیت الله” ، تیرکی راکه پرچم ایران روی آن نصب است از او می گیرد و می شکند.
سفر غیرمترقبه هیات هالیوودی به ایران در حالی انجام شد که هفته گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هالیوود را متهم به برنامهریزی برای تولید فیلمهای ضد ایرانی کرده و گفته بود:“پشت پرده بسیاری از فیلمها که به بهانه خلاقیت هنری تولید میشود، اهداف مشخص سیاسی وجود دارد.“
این حرف ها در روزهایی مطرح شد که هیات هالیوودی، ویژای سفر به ایران را از مسئولین همین وزارتخانه گرفته بودند.