سفر سه روزه مصطفی محمد نجّار، وزیر دفاع ایران به مسکو که نشانه حسن همکاری نظامی و فنی روسیه و جمهوری اسلامی ایران است قرار بود با گفتگو با همتای روس وی، آناتولی سردیوکوف، مذاکره با مسئولان آژانس صادرات اسلحه روسو بورو نکسپورت، و بازدید از کارخانه سازنده موشک های ضد هوائیS-300 دنبال شود.
خبرگزاری روسی اینتر فاکس به نقل از یک منبع نظامی ناشناس گزارش داد: “موضوع محوری مذاکرات آقای نجّار و مسکو علاوه بر همکاری های نظامی و فنی اجرای قرارداد تحویل سیستم ضدهوائی روسی S-300به ایران است”.
در این قرارداد به ارزش بیش از 700 میلیون دلار که چند سال از امضای آن می گذرد، تحویل پنج محموله موشک زمین به هوا شامل 60 فروند پیش بینی شده است. بر طبق اخبار رسمی روسیه هنوز هیچ محموله ای تحویل ایران نداده است.
مسئله تحویلS-300 به ایران هر چند گاه یکبار به موضوع مطرح روز بدل می شود. ایوان سافرونوف، سرهنگ فضائی روسیه که پس از بازنشستگی در روزنامه کومرسانت مطلب می نوشت، در سال 2006 در چندین مقاله به این موضوع پرداخت. به نوشته او برای اینکه غرب مسکو را به تسلیح دولت های اوباش متهم نکند قرار بر این شده که موشک ها از طریق بیلو روسی تحویل ایران شوند.
آخرین قسمت تحقیقات ایوان سافرونوف هرگز منتشر نشد. وی روز دوم مارس 2007 در حالی که پرتقالی در دست داشت از طبقه چهارم محل سکونت خود پائین افتاد. تحقیقات درباره این حادثه با گزارش “خودکشی” ختم شد.
در دسامبر 2008 خبرگزاری های ریانووستی و ایتار تاس به نقل از منابع ناشناس اعلام کردند که تحویل موشک ها آغاز شده است امّا این خبر بلافاصله تکذیب شد و روزنامه کومرسانت در شماره 17 فوریه خود نوشت: “قرارداد به دلایل سیاسی هنوز به مرحله اجرا درنیامده است”. از طرفی ایران بیش از همیشه مایل است که این موشک ها را تحویل بگیرد.
رجب صفروف، کارشناس مسائل سیاسی در روزنامه کومرسانت نوشت:” ساخت نیروگاه اتمی بوشهر[ توسط روسیه] رو به اتمام است و همه می دانند که در صورت بالا گرفتن تنش[ میان آمریکا و اسرائیل و ایران] این مرکز حساس پیش از همه هدف حمله قرار خواهد گرفت”. به گفته صفروف سفر وزیر دفاع ایران در سیر پرونده تسریع ایجاد خواهد کرد.
ایران قبلاً، در سال 2007 سیستم ضد هوائیTOR- MI را که به کار پشتیبانی از موشک های S-300 می آید تحویل گرفته است. ارزش این سیستم که ساده تر از سیستمS-300 است 700 میلیون دلار تخمین زده می شود. دو سیستم ضد هوائی در کنار هم قدرت دفاع ضد هوائی ایران را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهند.
طرح دوباره موضوع تحویل موشک هایS-300 به ایران درست زمانی صورت می گیرد که ساکن جدید کاخ سفید بر روی پشتیبانی روسیه در پرونده هسته ای ایران حساب می کند. ایالات متحده منتظر چراغ سبز مسکو برای اعمال فشارهای متمرکز و شدید بر تهران است زیرا روسیه از سپتامبر 2008 جلوی تصویب قطعنامه های جدید برای تحریم ایران را که برنامه هسته ای آن مورد سوءظن غرب قرار دارد، گرفته است.
روسیه که مدت هاست سیاست یکی به نعل و یکی به میخ را در پیش گرفته است ضمن آنکه در مقابل دولت جدید آمریکا نرمش نشان می دهد می خواهد پیش از دیدار وزرای خارجه روسیه و آمریکا، سرگئی لاوروف و هیلاری کلینتون در اوائل ماه مارس، ثابت کند که همچنان قادر است معضل آفرین باشد.
چشم انداز دستیابی ایران به موشکS-300 اسرائیل و متحد آمریکائی اش را نگران کرده است. دولت یهود به دلیل اظهارات رئیس جمهور ایران مبنی بر لزوم حذف اسرائیل از نقشه جهان، ایران را خطرناکترین تهدید برای امنیت خود ارزیابی می کند.
منبع: لوموند 17 فوریه