دکترموسی غنی نژاد اقتصاددان واستاد دانشگاه در گفت وگو با روز در مورد احتمال افزایش قیمت بنزین که توسط وزیرنفت مطرح شد گفت: “ اینکه وزیری یک حرفی زده و گفته قیمت بنزین درصورت تحریم لیتری ۱۰۰۰ تومان خواهد شد مبنای درستی ندارد ومعلوم نیست که چطور به چنین عددی رسیده وآن را چگونه محاسبه کرده اند. به همین جهت نباید چنین حرفهایی را جدی گرفت.”
میرکاظمی وزیرنفت اخیرا دراظهارنظری با سخن گفتن از احتمال تحریم بنزین از کاهش سهمیه بندی بنزین به ۵۰ لیتر وافزایش بهای بنزین آزاد به لیتری ۱۰۰۰ تومان خبر داد. این درحالی است که مجلس در اسفند ماه گذشته و هنگام بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۸۸ دولت را موظف کرده بود بنزین داخلی را به صورت سهمیه ای از قرار لیتری ۱۰۰ تومان و بنزین وارداتی را به ازای هر لیتر۴۰۰ تومان بفروشد. در این ارتباط با دکتر موسی غنی نژاد،اقتصاددارن مصاحبه کرده ایم که در پی می آید.
موسی غنی نژاد می گوید: “وابستگی شدید به درآمدهای نفتی،ما را به لحاظ اقتصادی درشرایطی قرار داده که هرسال باید ببینیم چقدر درآمدنفتی داریم. همچنین هر سال باید ببینیم دولت هزینه های خود را کم می کند یانه. البته با توجه به اینکه طی چند ماه اخیر وضعیت اقتصادی کلا زیرسایه مسائل دیگر رفته واطلاعات زیادی هم راجع به پارامترهای تاثیرگذار منتشر نشده، پیش بینی دقیق وضعیت دشواراست، اما روند فعلی جامعه نشان می دهد که وضعیت تورم دربخش خرده فروشی رو به افزایش است.به طور مثال در حالیکه قیمت مسکن پایین آمده، قیمت ارزاق عمومی به شدت درحال افزایش است. درچنین حالتی ممکن است بگویند قیمت متوسط تورم پایین آمده، اما به دلیل افزایش روز به روز قیمت کالاهای مصرفی به مردم فشار زیادی واردمی شود وفکر می کنم طی ماه های آینده نیز این فشار افزایش یابد.”
وی با توجه به کاهش قیمت نفت وتاثیر آن برمیزان واردات با اشاره به اینکه «بخشی از افزایش قیمت ها تحت تاثیر این عامل است» درخصوص میزان قطعی تاثیر تحریم های احتمالی علیه ایران می گوید: “ تحریم ها روی اقتصاد ایران تاثیر دارد اما اینکه میزان تاثیر چقدراست به آسانی قابل اندازه گیری نیست، چراکه متغیرهای مختلفی روی وضعیت اقتصادی تاثیر می گذارد که تحریم یکی از آنهاست. تاثیر تحریم های جدید و ازجمله تحریم بنزین هم به این بستگی دارد که ذخیره سازی بنزین درداخل کشور چقدرباشد وچه قیمتی روی بنزین سهمیه ای و آزاد گذاشته شود.لذا نمی توان از تاثیر آن به صورت قطعی سخن گفت.”
غنی نژاد با اظهار ناامیدی از روند سرمایه گذاری داخلی وخارجی می افزاید: “سرمایه گذاری خارجی هیچ وقت در ایران بالا نبوده است ووقتی می گوییم سرمایه گذاری خارجی،منظورما بیشتر مشارکت سرمایه گذاران خارجی درپروژه های نفت وگاز وپروژه های زیربنایی دولت است که آنها هم در طی چند سال گذشته کاهش زیادی پیدا کرده است؛ این راهم چندان نمی توان سرمایه گذاری خارجی تلقی کرد. اما سرمایه گذاری مستقیم خارجی که درکشورهای دیگر معمول است هیچ زمانی در ایران بالا نبوده و جذب سرمایه گذاری خارجی همواره پایین بوده است. دراین چهارسال گذشته هم نبوده است. الان هم وضعیت اجتماعی وعمومی کشور به نحوی نیست که رغبتی به سرمایه گذاری داخلی وبه طریق اولی سرمایه گذاری خارجی وجود داشته باشد. وقتی سرمایه گذاری هم نباشد نمی توانیم از رشد اقتصادی مناسبی برخوردار باشیم و پایین بودن رشد هم به افزایش بیکاری وتورم می انجامد. این درحالی است که برای رهایی از همه این مشکلات، کشورنیازمند سرمایه گذاری جدی توسط سرمایه گذاران داخلی وخارجی است. بدون درنظر گرفتن این موضوع با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود.”