ژینو مکری
پس از برگزاری تریبون آزاد روز دانشجو در دانشگاه تهران، سهراب کریمی دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی به همراه سه دانشجوی دیگر بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. یک ماه و نیم از دستگیری این دانشجویان سپری شده و اخیرا دادگاهی در تهران برای آزادی سهراب کریمی 150 میلیون وثیقه صادر کرده است. کلثوم کریمی خواهر این دانشجوی زندانی در گفتگو با روز پیرامون وضع برادرش و تاثیر زندانی شدن او بر خانواده سخن گفته است. گفتگو در پی می آید.
آخرین خبری که از سهراب دارید چیست؟
آخرین خبر اینکه روز شنبه گذشته سهراب را به دادگاه انقلاب بردند و در آنجا برای آزادی او قرار وثیقه 150 میلیون تومانی صادر شد. او دادگاهی شد اما بدون حضور وکیل و اطلاع خانواده.
هنوز نتوانسته اید این وثیقه را تامین کنید؟
نه هنوز چون خیلی سنگین است. اما پدرم خانه ای در قروه دارد و اگر کافی باشد باید سندش را بازداشت کنند. به هر حال ما مجبوریم سند را تامین کنیم چون سهراب در زندان دارد زجر می کشد. وثیقه سنگینی است اما چه باید کرد؛نمی توان دست روی دست گذاشت.
آخرین بار چه زمانی با برادرتان ملاقات کردید؟
ما در طی این 2 ماه و نیمی که سهراب بازداشت شده، اصلا ملاقاتی با او نداشته ایم. یعنی اجازه ملاقات به ما نداده اند. هر بار که درخواست ملاقات کرده ایم، گفته اند: بیرون می آید و او را در بیرون می بینید. فقط دو، سه بار از زندان تلفن زده آن هم بسیار کوتاه.
شما می دانید اتهام برادرتان چیست؟
نه، نمی دانیم اتهامش چیست فقط گفته اند با سخنرانی ای که داشته، علیه امنیت ملی اقدام کرده است. به نظر من سهراب بیگناه است و در حد یک دانشجو فعالیت داشته. او دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی است و یقینا این مسائل در حوزه کاری اوست. رشته اش اقتضا می کند که در مورد مسائل سیاسی اظهار نظر کند.
آیا می دانید سهراب در جریان سخنرانی چه حرفهایی زده؟
او فقط گفته ما امیدواریم ایران به سر و سامانی برسد وهمه شهروندان به حقوقشان برسند. او همچنین خواستار آزادی همه دانشجویان زندانی شده بود.
اما برخی نشریات نظامی- امنیتی او را به تجزیه طلبی و ارتباط با آنسوی مرزها متهم کرده بودند.
من در اینجا آن چیزی را که از سوی نشریات افراطی منتشر شد تکذیب می کنم. سهراب به عنوان یک دانشجوی علوم سیاسی، کاملا مستقل بود و تنها دغدغه ای که داشت رسیدگی به حقوق شهروندان بود. من به عنوان خواهر او این را می گویم که سهراب خارج از تهران و زنجان ـ که به تحصیل پرداخته- با جایی ارتباطات خاص نداشته است.
به نظرتان انگیزه این نشریات از اتهام زنی پیش از آنکه سهراب محاکمه شود چه بوده است؟
سهراب و دوستانش در روز خودشان یعنی روز دانشجو بازداشت شده اند, یعنی حکومت آنها را در روز خودشان بازداشت کرده و ما تا یک ماه اطلاعی از او نداشتیم و این رسانه ها تنها برای فریب افکار عمومی این اخبار کذب را منتشر کرده و خواسته اند به مردم بقبولانند که اینها ضد امنیت رفتار کرده و آشوبگربوده اند. یکی از این نشریات تیتر زده بود: حمله مارهای سمی به دانشگاه تهران! تنها توجیهی که این رفتارشان دارد، عوام فریبی است و توجیه رفتار غیر قانونی خودشان.
از وقتی که برادرتان زندان است، فضای خانه و روحیه پدر و مادرتان چطور است؟
بازداشت سهراب تاثیر بسیار بسیار بدی گذاشته. خانواده من زمستان امسال را با وجود سرمای شدید، بسیار سخت گذراندند. زمستان سختی بود. به دلیل نگرانیهای زیادی که داریم، خواهرم از بالای پله ها افتاد و مهره پشتش شکست و این درد هم بر دردهایمان اضافه شد. پدرم با وجود اینکه مرد بسیار مقاومی است، ناخودآگاه گریه می کند. دو ماه ونیم است پدر و مادر پیرم آواره تهران شده اند تا شاید بتوانند کمکی به ازادی سهراب بکنند.
در پایان سخنی دارید؟
من از همه دوستان ممنونم که با ما همدردی کردند و در این 6 ماه که سهراب زندان بوده، به ما روحیه دادند.. امیدوارم سهراب بتواند محبتشان را جبران کند.