بازداشت شدگان 18 تیر زیر فشارند

نویسنده

hijdahtir.jpg

نادر کرمی

در شرایطی که دانشگاه‌های سراسر کشور مطابق روال چند ساله پس از حوادث 18 تیر 78 امتحانات خود را چند روز قبل از سالروز حمله به کوی دانشگاه به پایان برده و دانشگاهها چندی است تعطیلات خود را آغاز کرده اند، و در حالی که هر شش عضو شورای مرکزی گسترده ترین تشکیلات دانشجویی در کشور، دفتر تحکیم وحدت، و چند دانشجوی دیگر عضو این تشکیلات در بازداشت به سر می برند، برخوردهای نهادهای انضباطی درون دانشگاهی و مراجع قضایی با فعالان دانشجویی و تشکل‌های مستقل آنان همچنان ادامه دارد.

دانشجویان سیاسی عضو تشکیلات دفتر تحکیم در سراسر کشور در واکنش به این برخورد‌ها و در غیاب اعضای مرکزیت خود اقدام به بازسازی اعضای خود کرده و بویژه شورای تهران این تشکل دانشجویی با تشکیل هیات رییسه ای مسائل مربوط به بازداشت شدگان وسایر برنامه های تشکیلات را پی گیری می کند.

صدور احکام قضایی جدید

در ادامه برخوردهای اخیر با فعالان دانشجویی، در اصفهان نیز سه فعال دانشجویی با برخوردهای قضایی مواجه شده اند. بهرام اسماعیل بیگی از اعضای سابق انجمن اسلامی دانشگاه اصفهان به اتهام برگزاری تجمعات غیرقانونی، تبلیغ علیه نظام و توهین به امام به دو سال حبس تعلیقی محکوم شد و دو فعال دانشجویی دیگر به نام‌های حسن طالبی و میثم گلستانی به دادگاه انقلاب اصفهان احضار شدند.

بهرام اسماعیل بیگی از اعضای سازمان دانش آموختگان ایران است و گفته می شود به همراه تعداد دیگری از فعالان سابق دانشجویی در این استان امور مربوط به تاسیس شعبه اصفهان سازمان دانش‌اموختگان ایران را پی گیری می کرده اند.

هشت بازداشت شده 18 تیر در انفرادی 209

وضعیت نگران کننده روحی و جسمی عبدالله مومنی سخنگوی بازداشت شده سازمان دانش آموختگان ایران و گفته های وی در جریان بازرسی و تفتیش ماوران امنیتی از منزل وی در حضور اعضای خانواده‌اش، نگرانی‌های گسترده ای را برانگیخته است. فرزند او در گفتگویی با رادیو صدای آلمان از وجود کبودی‌هایی بر روی بدن پدرش گفته است و همسر او نیز در گفتگو با ادوارنیوز عبدالله مومنی را آشفته و بسیار نحیف توصیف کرده است.

مهمترین خبر در مورد بازداشت شدگان 18 تیرماه 86 در این روزها مراجعات پی در پی ماموران امنیتی به منزل ایشان است. به طوری که تاکنون ماموران به منزل بهاره هدایت، عبدالله مومنی، بهرام فیاضی، محمد هاشمی و علی نیکو نسبتی مراجعه کرده که البته در دو مورد اخیر موفق به بازرسی از منزل نشده اند.

به جز اظهارات عبدالله مومنی که واکنش حجت شریفی رییس شورای مرکزی سازمان دانش آموختگان ایران را مبنی بر نگرانی از اخذ اعترافات اجباری را در پی داشت، بهرام فیاضی نیز در جریان تفتیش از منزل شخصی‌اش اظهار داشته است که او تنها در روزهای اول بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته است، در حالی که در مورد سایرین اینگونه نبوده است.

در خبر دیگری سایت خبری سازمان دانش آموختگان (ادوارنیوز) گزارش داده است که از جمع بازداشت شدگان هشت تن از آنان در سلول‌های انفرادی به سر می برند. عبدالله مومنی، ‌مجتبی بیات، محمد هاشمی، بهاره هدایت، علی نیکو نسبتی، علی وفقی، مهدی عربشاهی و حنیف یزدانی افرادی هستند که در سلول‌های انفرادی بند 209 وزارت اطلاعات به سر می برند.

از سوی دیگر محمد علی دادخواه روز گذشته به خبرگزاری ایسنا گفت که به عنوان وکیل از حق ملاقات با دانشجویان بازداشت شده محروم است و پی گیری وی و خانواده بازداشت شدگان برای دیدار با آنها با پاسخ منفی مراجع قضایی مربوطه مواجه شده است.

کمیته حقوق بشر ادوار تحکیم: اعترافات اجباری فاقد اعتبار است

در ادامه موج محکومیت بازداشت فعالان دانشجویی در روز 18 تیرماه و برخورد با سازمان دانش آموختگان ایران کمیته حقوق بشر این سازمان و همچنین انجمن اسلامی دانشگاه پلی تکنیک بیانیه هایی صادر کردند.

کمیته حقوق بشر سازمان دانش آموختگان ایران در بیانیه خود با اشاره به اینکه “ طی 29 سال اخیر حکومت اجازه برگزاری آرام حتی یک تجمع مسالمت آمیز غیر دولتی را به مردم و نهادهای مدنی نداده است. ضمن تشریح چگونگی بازداشت دانشجویان تحکیمی و هجوم مسلحانه به دفتر سازمان دانش آموختگان ایران آورده که: “سازمان دانش آموختگان یک حزب دارای مجوز فعالیت قانونی است که به طور علنی و با رعایت تمامی چارچوبهای فعالیت مسالمت آمیز و قانونی برای ارتقای سطح حقوق بشر و دموکراسی در ایران تلاش می کند، از این رو برخورد خشن و غیر قانونی صورت گرفته با سازمان به هیچ روی قابل قبول نبوده و حق شکایت از عاملان و آمران این هجوم خشونت بار به دفتر سازمان محفوظ خواهد بود.”

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: “انتظار می رود مراجع قضایی براساس ماده 570 قانون مجازات اسلامی هرچه سریعتر متعدیان به حقوق و آزادی های قانونی ملت را به اشد مجازات برسانند و به وظیفه ذاتی و قانونی خود عمل نمایند.”

این کمیته همچنین خواستار برخورداری دستگیرشدگان از حق دسترسی به وکیل شده است و تاکید کرده است “هر نوع اقرار و اعترافی که از بازداشت شدگان در شرایط عدم دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده و در مدت بازداشت موقت فاقد اعتبار و قابلیت استناد حقوقی است”

همچنین در بیانیه انجمن اسلامی دانشگاه پلی تکنیک که شش تن از اعضای آن در بازداشت به سر می برند با یادآوری جریان چاپ نشریان جعلی در این دانشگاه آمده است: “حاکمان… زمانی که این حربه ناجوانمردانه خود را در برابر مقاومت دانشجویان و شجاعت جمع چند نفره شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت کارساز نمی یابند و آنان به نمایندگی از پیکره زخم خورده جنبش دانشجویی ایران و در روزی که نماد مظلومیت دانشجویان و سمبل توحش و درندگی اقتدارگرایان است یعنی ۱۸ تیرماه تحصنی چند نفره و مسالمت آمیز را در دفاع از برادران دربندشان برگزار می کنند، چاره کار را در ربودن آنان می یابند و روز روشن آنها را با ضرب و شتم به دانشگاه اوین! منتقل می کنند و باز به همین هم اکتفا نمی کنند و مغول وار و کف به دهان آورده با گلوله و باتوم وشلاق به دفتر یک حزب قانونی یورش می برند، به ضرب گلوله در می شکنند و حرمت انسانیت می درند و جمعی از بهترین فرزندان ایران زمین را راهی محبس می کنند.”

دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک با اشاره به اینکه “روزگار ناامیدی حساس ترین مقطع تاریخ هر جامعه ای است.” تاکید کرده اند که “‌ما در کنار سایر یاران دبستانیمان و جامعه تحول خواه و پویای ایران اجازه نخواهیم داد آنان که سودای خام حقنه کردن سالهای تلخ و تیره دهه ۶۰ به جامعه را در سر می پرورند بار دیگر جامعه را بدان روزگار تلخ بازگردانند. “