مهسا آسا
همان نمایندگانی که برداشت یک میلیارد دلار را در زمان خاتمی از صندوق ذخیره ارزی خیانت خوانده بودند، در پانزده دقیقه طی یک رای گیری، پانزده میلیارد تومان، معادل بیست میلیارد دلار را که از کل بودجه سال های جنگ بیش ترست، از صندوق ذخیره ارزی به دولت بخشیدند.
حدادعادل رییس مجلس در این جلسه درمقابل اعتراض حسن سبحانی، نماینده اقتصاددان جناح اکثریت که اجازه برداشت پانزده هزار میلیارد تومان به دولت در جلسه گذشته را خلاف قانون می دانست گفت: حالا گذشته باید منتظر بمانیم تا شورای نگهبان هم بعد از ایراد گیری به مجلس برگرداند.
وی در عین حال در تذکر یک نماینده فراکسیون اقلیت درباره نمایندگانی که رای نمی دهند و به امور توجهی ندارند گفت باید برای این کار فکری کرد.
برداشت مکرر از حساب ذخیره ارزی و مصرف کردن موجودی آن در اموری غیر از اهداف اصلی تشکیل این حساب، مـوضـوعـی اسـت کـه در مـاههای اخیر بارها مورد اعتراض اقتصاددانان و نمایندگان مجلس قرار گرفته است. بخصوص که معلوم نیست فاصله بین شصت میلیارد دلاری که باید در صندوق ذخیره ارزی باشد و هشت میلیاردی که بانک مرکزی به عنوان موحودی اعلام داشته، کجا رفته است.
مجلس هفتم در سـه سـال اخـیـر بارها بـرای امـور مصرفی و غـیـر سـرمـایـه گذاری مـجـوزهایی در اختیار دولت قرار داده، این در حالی است که در هـفـتـههـای پایانی فعالیت مجلس ششم، تـصـویـب درخـواست دولـت خـاتـمـی برای برداشت مبلغی نه چندان قابل توجه از این حساب برای تکمیل پروژههای نیمه تمام عمرانی، مورد اعتراض کـسـانـی قـرار گـرفـت کـه هم اکـنـون اصلـیترین چهرههای اقتصادی مجلس هفتم تلقی میشوند. این گروه، درخواست دولت خاتمی و تصویب آن توسط مجلس ششم را چوب حراج به ثروت ملی و حتی خیانت نامیدند.
آفتاب یزد در این مورد نوشته: قابل تاملترین مصوبه بـرای بـرداشـت از حـسـاب ذخـیـره ارزی، مصوبه چهارشنبه گذشته مجلس بود که اعتراض حسن سبحانی عـضـو کـمـیـسـیـون بـرنـامـه و بـودجه را در جلسه دیروز مجلس برانگیخت. سبحانی اعتراض خود را با موضوع دیگری نیز تلفیق کرد که قبلا نیز در مورد مـواجـهه برخی از نمایندگان مجلس ـ در دورههای مختلف ـ با لوایح و طرحهای قانونی مطرح شده است. این موضوع عدم دقت کافی در بررسی لوایح و تصویب برخی امور مهم به صورت فوریتی و بدون بررسیهای کافی است.
حسن سبحانی که یکی از اصلیترین نـظـریـه پـردازان اقـتـصـادی جناح اصولگرایان تلقی میشود، روز گذشته در تذکری با استناد به ماده 182 آیین نامه داخلی مجلس، گفت: در جلسه روز چهارشنبه، در لحظات پایانی جلسه از طرف رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پیشنهادی مطرح شد که این پیشنهاد نادیده گرفته شدن ماده 223 آیین نامه را به دنبال داشت. به گزارش ایسنا، نماینده دامغان در مجلس افزود: بر اساس این ماده، اصلاح برنامه مصوب جز به وسیله لایحههای خاص ممکن نیست. ماده یک قانون بـرنامه چهارم میگوید که استفاده از وجوه حساب ذخیره ارزی صرفا در قالب بودجههای سنواتی مجاز است. در آن پیشنهاد آمده بود که مبلغ 15 هزار میلیارد تومان از حسـاب ذخیـره ارزی برای پرداخت بدهی دولت به بانکها و افزایش سرمایه دولت در بانکها اختصاص پیدا کند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، تصریح کرد: با عنایت به اینکه بر اساس قانون، باید در زمان بودجه از حساب ذخیره ارزی برداشت کرد، آن پیشنهاد که در غیر زمان بودجه بوده و اصلاح برنامه هم در کار نبوده است در آن لحظه قابل طرح نبود. سبحانی خطاب به حداد عادل، گفت: این 15 هزار میلیارد تومان در حال حاضر معادل 20 میلیارد دلار است که برابر بودجه عمرانی کل کشور در سال 86 است و تصویب آن در 12 - 10 دقیقه اتفاق افتاد.
حدادعادل در پاسخ به سبحانی، گفت: با توجه به اینکه اصل موضوع در جلسه گذشته به تصویب نمایندگان رسیده است باید منتظر بمانیم تا شورای نگهبان هم بعد از ایرادگیری آن را به مجلس برگرداند.
رای ندادن نمایندگان
گزارش خبرنگاران پارلمانی نشان می دهد که یکی از نمایندگان تهران در تذکری آئین نامهای از شرکت نکردن تعداد زیادی از نمایندگان مجلس در رای گیریها و افت آرا انتقاد کرد. به گزارش مهر، غلامرضا مصباحی مقدم نماینده تهران در جلسه علنی در تذکری آئین نامهای با استناد به بند 4 ماده 23 مبنی بر حفظ انضباط جلسات مجلس خطاب به حداد عادل، اظهار داشت بنده مکررا نسبت به افت آرا در رای گـیریها اشاره کردم، چهارشنبه که ما جلسه داشتیم این افت آرا به جایی رسید که 125 و 119 نفر در رفع اشکالات در نظر شورای نگهبان شرکت کردند و نهایتا عدد به 196 نفر رسید و رای نیاورد و جلسه را با مـشـکل روبرو کرد.