در حالی که افزایش ناگهانی قیمت مرغ در بازار بهای آن را به هر کیلو ۹ هزار تومان رسانده است، هم اکنون قیمت هرکیلو پرتقال نیز در بازار به کیلویی ۱۱ هزار تومان رسیده و عملا از سبد میوه خانوارهای متوسط و کم درآمد ایرانی خارج شده است.
افزایش قیمت پرتقال در حالیست که قیمت مصوب آن در ستاد تنظیم بازار هر کیلو ۲۹۰۰ تومان تعیین شده است.
این گرانی که به تنهایی سهم رشد تورم در بازار میوه را به دو برابر افزایش داده یادآور افزایش چند هزار تومانی قیمت گوجه فرنگی در دولت محمود احمدی نژاد است که با واکنش خاص وی رو برو شد: “در محله ما ارزان است، از آنجا بخیرد”.
بر اساس این گزارش، سایت “جهان نیوز” درباره افزایش بی سابقه قیمت پرتقال نوشته است: “ماجرای گرانی عجیب پرتقال و مرغ، سوژه نوروز ۱۳۹۴ شده است. در شرایطی که پرتقال یکی از میوههای پرمصرف مراسم و مناسبتها در کشورمان محسوب میشود، رشد شدید قیمت آن در شب عید امسال، سبب چشمپوشی بسیاری از خانوادهها از این محصول شده است. با وجود وعدههای فراوان مسئولان دولتی از یکی دو ماه پیش درباره برنامهریزی مناسب برای جلوگیری از افزایش قیمت میوههای پرمصرف از جمله پرتقال در بازار شب عید امسال، متاسفانه گرانی پرتقال در روزهای پایانی سال ۱۳۹۳ به حدی بود که نمره منفی در کارنامه مسئولان ستاد تنظیم بازار به جا گذاشت. قیمت پرتقال از چند هفته مانده به نوروز ۱۳۹۴ رو به صعود گذاشت، اما مسئولان دولتی بارها وعده توزیع پرتقال به قیمت ارزان دولتی را به مردم میدادند، اما سال ۱۳۹۴ تحویل شد و خبری از تنظیم بازار پرتقال نشد. در سطح پایتخت و برخی شهرها پرتقال به قیمت دولتی در سطح محدودی عرضه شد که به هیچ وجه پاسخگوی تقاضای مردم نبود. به همین دلیل قیمت پرتقال در روزهای پایانی سال ۱۳۹۳ در برخی نقاط به هر کیلو ۸۰۰۰ تومان هم رسید. این گرانی بیسابقه سبب شد بسیاری از خانوارها به علت کمبود بودجه، از خرید پرتقال برای نوروز ۱۳۹۴ خودداری کنند. کاهش شدید تقاضا برای پرتقال در برخی شهرها خصوصا مناطق کمدرآمد کشور به حدی بود که توزیعکنندگان و فروشندگان هم مجاب شدند از خرید و توزیع پرتقال بگذرند به طوری که اگر همین امروز در سطح این شهرها دنبال پرتقال بگردید، متوجه میشوید کمتر مغازهای پرتقال عرضه میکند. در سطح پایتخت هم با وجودی که در روزهای پایانی سال ستاد تنظیم بازار وعده داد تا این میوه را به قیمت دولتی در نقاط مختلف شهر عرضه کند و بر اساس همین وعده، شماری از فعالان بخش خصوصی اقدام به اجاره غرفههای فروش از شهرداری کردند، متاسفانه مسئولان دولتی این بار هم خلف وعده کردند و این غرفهداران را سر کار گذاشتند، تا آنها مجبور شوند اجاره سنگین شهرداری را بپردازند بدون آن که پرتقالی برای توزیع داشته باشند”.
سایت “عصر ایران” نیز درباره گرانی مرغ می نویسد: “با تعطیلی چند روزه کشتارگاهها و کاهش عرضه مرغ گرم به بازار، قیمت این محصول افزایش یافته به طوری که امروز هر کیلوگرم مرغ در برخی مناطق شهر تهران به ۹ هزار تومان هم رسیده است”.
بر اساس این گزارش، گرانی این دوکالای خوراکی و پرمصرف موجب شده تا سایت های منتقد دولت بهانه مناسبی را برای حمله به دولت در بدو پایان دور اول تعطیلات نوروزی پیدا کنند، به طوری که سایت “مشرق نیوز” در اینباره می نویسد: “متاسفانه گویا مسئولان دولتی از واقعیات بازار پرتقال بیخبرند چرا که قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی در اظهاراتی که پس از نوروز امسال بیان کرد، مدعی شد که پرتقال با همان رقم وعده دادهشده یعنی ۲۹۰۰ تومان عرضه میشود! با توجه به تصور مسئولان دولتی درباره این که پرتقال با قیمت ۲۹۰۰ تومان عرضه میشود، این انتظار که در روزهای آینده شاهد تدابیری برای ارزان کردن قیمت این محصول باشیم، انتظاری خلاف تدبیر است”.
در همین حال ارقام سرسام آور برخی از خوراکی ها و میوه جات در روزهای اخیر موجب شده تا رسانه ها از افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت ها خبر دهند.
در همین باره سایت فرارو در گزارشی می نویسد: “افزایش سرسام آور و ۳۰۰ درصدی میوه در چند روز ابتدایی سال با هیچ برخوردی مواجه نشد و فروشندگان متخلف به راحتی اقدام به گرانفروشی می کردند. در بررسی های میدانی برخی از این فروشندگان بسته بودن میدان میوه و تره بار را علت این افزایش قیمت ها عنوان می کردند حال آنکه اکثر آنها از چند روز قبل از آغاز نوروز به میزان زیادی بار میوه به قیمت مصوب انبار کرده بودند. عدم رسیدگی و نظارت بر بازار میوه که از اقلام مورد نیاز و ضروری مردم در ایام نوروز است سوالات فراوانی را در افکار عمومی پدید آورده است”.
در همین حال، خبرگزاری “تسنیم” از دفاع حسین مهاجران رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار از قیمت خرده فروشی ۱۱ تومانی پرتقال خبر داده و به نقل از وی نوشته است: “فروش پرتقال به قیمت ۱۱ هزار تومان در خرده فروشی ها تخلف نیست، زیرا قیمت فروش این محصول در میادین مرکزی میوه و تره بار به صورت عمده هفت هزار و ۵۰۰ تومان با احتساب وزن جعبه به فروش می رسد که با در نظر گرفتن ضایعات احتمالی قیمت تمام شده این محصول برای آنها هشت هزار تومان است. با در نظر گرفتن ارزش افزوده ۲۵ تا ۳۰ درصدی، مغازه داران می توانند این محصول را تا ۱۱ هزار تومان نیز در خرده فروشیها به فروش برسانند”.
بر اساس این گزارش، بالا بودن بهای برخی از کالاهای خورامی حتی اسحاق جهانگری معاون اول دولت حسن روحانی را نیز خشمگین کرده به طوری که وی دیروز گفته است: “کیفیت محصول و قیمت مناسب رمز ماندگاری تولید کالا بوده و بخش خصوصی باید به این موارد توجه کند. این در حالی است که قیمت مرغ هم اکنون از میانگین بینالمللی کمی بالاتر است و این نشان میدهد مدیریتها در حوزه تولید باید تقویت شود”.