باوجود ادعای مقامات دولت و بانک مرکزی در طی روزهای گذشته، مبنی بر اینکه افزایش بهای ارز و سکه به دلیل جو روانی ناشی از عدم توافق اتمی ایران با گروه ۵+۱ بالا رفته، و با خوابیدن این جو به شرایط با ثبات باز می گردد، قیمت دلار روز گذشته با افزایشی بی سابقه در یک و نیم سال اخیر رکورد ۳۵۰۰ تومان را شکست و قیمت هر سکه بهار آزادی نیز به بالای یک میلیون تومان رسید.
افزایش قیمت دلار و سکه در حالیست که قیمت نفت در بازارهای جهانی روز به روز در حال سقوط است و برخی کارشناسان گفته اند دولت شیوه دستکاری بازار ارز را به منظور جبران کسری بودجه در پیش گرفته است.
به گزارش مهر، نرخ فروش هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در دوشنبه در بازار یک میلیون و یک هزار تومان، طرح قدیم یک میلیون تومان، نیم سکه ۵۰۱ هزار و ۵۰۰ تومان، ربع سکه ۲۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان و سکه گرمی ۱۷۴ هزار تومان اعلام شد.
در همین حال، صرافان بازار ارز نرخ هر دلار آزاد را برای فروش ۳۴۸۰ تومان، هر یورو را ۴۳۵۰ تومان، هر پوند را ۵۴۳۵ تومان و هر درهم امارات را ۵۸۴۵ تومان اعلام کردند.
این در حالیست که در بازار غیر رسمی ارز، این قیمت در برخی ساعات بالای ۳۵۰۰ تومان به معامله و خرید و فروش منتهی شده است.
قیمت سکه تمام بهار آزادی نیز که از روز یکشنبه روند صعودی گرفته بود، دیروز از مرز یک میلیون تومان گذشته و در یک روز افزایش بیش از ۲۰ هزار تومان را تجربه کرده است.
محمد کشتی آرای، رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر در اینباره به خبرگزاری تسنیم گفته است: “در هفته گذشته به دلیل نوسانات نرخ ارز در بازار داخلی، با صعود قیمت سکه نیز مواجه شدیم. علاوه بر این موضوع در چند روز گذشته قیمت جهانی طلا به دلیل افزایش تقاضا نیز افزایش پیدا کرد. از روز جمعه به بعد بازارهای جهانی تعطیل بودهاند. یعنی شنبه و یکشنبه بازارهای جهانی تعطیل شده است و قیمت جهانی فعلا ثابت مانده است. اما فردا مشخص میشود که این روند افزایشی خواهد بود یا خیر”.
افزایش قیمت سکه و طلا در روز گذشته،بلافاصله تاثیر خود را بر بازار تالار بورس نیز گذاشت به طوری که این بازار بار دیگر کاهش شاخص کل را در یک هفته اخیر تجربه کرد.
سایت بورس نیوز، در اینباره پیش بینی کرده که این افت شاخص، به دلیل حرکت سرمایه به سمت بازار سکه و ارز بوده است.
این سایت نوشته: “با آنکه پیش از این کارشناسان کف سقوط را کانال ۷۰ هزاری تعیین کرده بودند اما در جریان معاملات امروز بورس ۷۴۹ واحد دیگر افت کرد و از رقم ۷۰ هزار و ۲۳۹ واحد به ۶۹ هزار و ۵۴۲ واحد رسید. کارشناسان انتظار داشتند تا از هیجانات رفتاری فعالان کاسته شده و بازار به ثبات برسد. با اینحال به گفته کارشناسان احتمال جذب سرمایه گذاران جدید در شرایط کنونی بازار بعید به نظر می رسد. حال با توجه به پیش بینی کارشناسان مبنی بر افزایش قیمت طلا و همچنین نوسانات نرخ ارز این زمزمه آغاز شده که شاید سرمایه گذارن مجددا از بازار سرمایه روی برگردانده و به سمت بازارهای موازی آن حرکت کنند.”
در همین حال، از روز گذشته، منتقدان دولت زمزمه هایی مبنی بر دخالت دولت در بازار ارز را مطرح کرده اند و با توجه به سابقه ولی الله سیف در این زمینه، از جمله خبرگزاری فارس در گفت و با سیدحسین ذوالانوار، نماینده عضو کمیسیون اقتصادی، چنین نوشته: “نباید با افزایش و تلاطم نرخ ارز ارزش پول ملی کشور را پایین آورد. اظهارات سیف رئیسکل بانک مرکزی دولت یازدهم در مورد ارز نه تنها به بازار ارز آرامش عطا نکرده بلکه هر بار باعث تلاطم در این حوزه شده است. رئیسکل بانک مرکزی دولت یازدهم در یک سال و نیم اخیر، سه بار با اظهارات خود در بازار ارز دخالت کرده که در هر سه بار نیز واکنش بازار، گران شدن دلار بوده است. سیف در مهرماه سال ۹۲، فرودین و آذر ۹۳ درباره بازار ارز اظهارنظر مستقیم کرده که نتیجه این اظهارات، افزایش قیمت ارز در بازار بوده است. رئیسکل بانک مرکزی در مهرماه سال گذشته همزمان با سفر رییس جمهور به سازمان ملل که قیمت دلار روند نزولی به خود گرفته بود و قیمت ارز به ۲۹۵۰ تومان رسیده بود، با سخنان خود مبنی بر غیرمنطقی بودن روند کاهش قیمت ارز جلوی کاهش بیشتر قیمت دلار را گرفت”.
در ادامه این مطلب می خوانیم: “ابتدای سال جاری نیز که قیمت دلار به طور محسوس رو به افزایش بود، رییس کل بانک مرکزی دوباره در این باره اظهارنظر کرد و مدعی شد که روند صعودی قیمت دلار متوقف خواهد شد اما واکنش بازار به سخنان رئیسکل بانک مرکزی، معکوس بود و دلار با سرعت بیشتری رو به گرانی حرکت کرد. آخرین بار هم هفته گذشته سیف دوباره با مشاهده افزایش قیمت دلار در اظهاراتی از بازگشت ثبات و کنترل بازار ارز خبر داد که همچنان شاهد افزایش روند قیمت ارز هستیم”.
وی افزوده: “بهترین راه حل برای کنترل نوسان نرخ ارز قدرتمند ساخت اقتصاد کشور است که این مهم مگر با توجه و اهتمام جدی به موضوع اقتصاد مقاومتی محقق نمی شود”.
اتهام مداخله دولت در بازار ارز در حالیست که حسن روحانی، دیروز درباره وضعیت آشفته این بازار اظهار نظر کرده و در پنجاه و چهارمین مجمع سالیانه بانک مرکزی گفته است: “شرایط بازارهای پولی و ارزی در سالهای گذشته نامناسب بود و بیثباتی و ناامنی فعالان اقتصادی کشور را نسبت به آینده ناامید میکرد، اما دولت با تأکید بر اتخاذ رویکرد و سیاست انضباطی در این بازارها ثبات اقتصادی ایجاد کرد”.
او هر گونه مداخله در بازار را انکار کرده و گفته: “سیاست دولت هدایت بازار پول و ارز به مسیر درست است”.
سخنان او با واکنش تحلیل گران و سایت های خبری مواجه و از جمله این سئوال مطرح شد که راهکاردولت برای کاهش قیمت ارز، با توجه به کاهش شدید قیمت نفت و کسری بودجه چیست.
از جمله این بازتاب ها، انتشار یادداشتی در سایت “الف” بود که با طرح سوال “آیا دولت ترمز ارز را می کشد؟”نوشت: “در صورتی که گزینه تامین کسری بودجه از طریق افزایش قیمت ارز از دستور کار دولت خارج شود، بهای متوسط دلار طی سال آینده و بدون توجه به مذاکرات هسته ای بین ۳ هزار و ۲۰۰ تومان تا ۳ هزار و ۳۰۰ تومان در نوسان خواهد بود. گزارش های رسمی نیز نشان می دهد دولت از طریق فروش خدمت سربازی و تامین منابع مالی ۳۵ هزار میلیارد تومانی قصد جبران کسری بودجه را دارد. در چنین شرایطی دولت با توجه به جو روانی حاکم برجامعه مانع از رشد قیمت دلار خواهد شد. این تحلیل ها نشان می دهد طی ماه های آینده و سال آینده ترمز دلار روی مرز ۳ هزار و ۳۰۰ تومان کشیده می شود”.