یک هفته پس از پایان ماه رمضان یک مقام بلندپایه در وزارت بهداشت از شرب سالانه ۴۲۰ میلیون لیتر مشروبات الکلی در کشوری که نوشیدن مشروبات الکلی در آن ممنوع است، خبر داد.
این میزان مصرف که با ناباوری سایت های حکومتی مواجه شده در حالیست که یک شبکه رادیویی در اینترنت نیز ادعا کرده که بر اساس آمارهای جهانی، ایران در رتبه ۱۹ جهانی از لحاظ مصرف برپایه لیتر مشروبات الکلی قرار دارد.
علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دیروز در یک کنفرانس خبری گفته: “سالانه ۴۲۰ میلیون لیتر الکل در جامعه مصرف می شود که این امر منجر به اپیدمی بیماری های واگیر و همه گیری می شود که هر چندگاه در کشور از این رهگذر اتفاق می افتد و گستره این بیماری ها نیز بسیار زیاد است”.
او همچنین خواستار امضای یک تفاهم نامه میان دولت و نیروی انتظامی جهت افزایش برخوردها با مصرف الکل درکشور شده است.
وی گفته است: “اقدامات کنترلی ناجا در بخش های گوناگون موجب ارتقا بهداشت و سلامت جامعه می شود و ما خواهان بررسی زمینه های همکاری و انعقاد تفاهمنامه مشترک هستیم. برخی موارد انتظارات ما از ناجا و برخی موارد مربوط به انتظارت ناجا از معاونت بهداشت وزارت بهداشت و برخی موارد نیز مربوط به حوزه کارهای مشترکی است که می توان انجام داد”.
او درباره مصرف سیگار هم گفته: “سالی ۶۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف و ۱۰ هزار میلیارد تومان از پول مردم دود می شود. ۳۰ درصد سیگارهای موجود در بازار قاچاق هستند در حالیکه در کشورهای مشابه ما این میزان ۱۰ درصد است، بنابراین یکی از موارد همکاری معاونت بهداشت و ناجا می تواند این امر مهم باشد. به کنوانسیون منع دخانیات جهان قول داده ایم ۳۰ درصد مصرف سیگار در ایران را کاهش دهیم، اکنون ۶۵ هزار نفر سالانه بر اثر مصرف سیگار در کشور فوت می کنند. وضعیت قلیان از سیگار هم بدتر است و توزیع آن با سادگی صورت می گیرد”.
او درباره شیوع ایدز هم هشدار داده: “میزان شیوع ایدز در کودکان کار ۴۰ درصد بیشتر از سایر مردم است”.
همزمان با انتشار آمار مصرف سالانه ۴۲۰ میلیون لیتر الکل در کشور، خبرگزاری فارس هم به نقل از اسماعیل احمدی مقدم فرمانده پیشین نیروی انتظامی ادعا کرده تعداد الکلیها در ایران ۱۳۰ هزار نفر است و این تعداد سالانه میلیون ها لیتر الکل مصرف می کنند.
یعنی با توجه به رقم ۴۲۰ میلیون نفر، سهم هر یک از این افراد، ۳۲۳۰ لیتر می شود که با توجه به مصرف روزانه، هر کدام باید روزی ۹ لیتر مشروب بخورند تا آمار خبرگزاری فارس درست از آب در آید.
فارس در ادامه ، به سراغ گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی رفته و درباره نتایج به دست آمده از تست الکل رانندگان در جاده های کشور، نوشته: “در ۹ ماه ابتدایی ۹۱، از ۴۰۲ تست انجام شده مواد مخدر و مشروبات الکلی از رانندگان تعداد ۱۶۹ مورد مثبت بوده است در حالیکه در سال ۹۲ از ۵۲۶ مورد تست انجام شده، ۲۷۲ مورد مثبت بوده است.”
این خبرگزاری، نتیجه برداشت هایش از آمار معاون وزیر بهداشت را چنین تشریح کرده است: “اکنون معاون بهداشت از افزایش ۲ برابری مصرف الکل طی ۹ ماه گذشته در کشور خبر داده و اگر این آمار حقیقت داشته باشد به این معنی است که روزانه ۱۱۵ کامیون ۱۰ تنی حامل مشروبات الکلی قاچاق، به کشور وارد میشود و در سال این تعداد به ۴۲ هزار کامیون میرسد. اگر تعداد دائمالخمرها را نیز ۱۳۰ هزار نفر در نظر بگیریم، هر نفر از این افراد روزانه ۸/۸ لیتر الکل مصرف میکند یعنی بیش از نیاز بدن به آب! اما این میزان سالانه حدود ۳۲۳۰ لیتر الکل میشود که آماری بسیار بالا محسوب میشود. مطابق آمار سیاری، به این نتیجه میرسیم که با توجه به جمعیت ۸۰ میلیونی ایران، به هر ایرانی سالانه ۲۵/۵ لیتر الکل میرسد. و مطابق آمار روزانه یک میلیون و ۱۵۰ هزار و ۶۸۴ لیتر الکل در کشور مصرف میشود. با توجه به آمار ورود روزانه ۱۱۵ کامیون ۱۰ تنی قاچاق به نظر میرسد که این آمار غیر واقعی باشد چرا که نیروی انتظامی و مرزبانی احاطه کاملی بر مرزهای کشور دارند”.
سایت جهان نیوز هم ضمن رد این آمار خواستار برخورد با مشروب خورها شده است: “حال اگر چه نمیتوان عدد ۴۲۰ میلیون لیتر را باور کرد، اما با توجه به هشدارهای کارشناسان و افزایش دائمالخمرها باید در نظر داشت که مصرف الکل به هر میزان نیز یک مسئله ای است که باید با آن به شدت برخورد شود”.
تا پیش از این سایت های حکومتی، از رتبه ۱۶۶ ام ایران در فهرست سرانه مشروبات الکلی در جهان استقبال می کردند و معتقد بودند که سیاست های انقباضی و تنبیهی و سختگیری های پلیسی در این عرصه جواب داده است.
چندی پیش گزارش سازمان بهداشت جهانی درباره سرانه مصرف مشروبات الکلی منتشر شد که البته سایت های داخلی، بخش “مصرف مشروب خورها” را از آن حذف و تنها به انعکاس رتبه ایران در پراکندگی جغرافیایی بسنده کردند.