جاده های ایران هر روز قتلگاه ۶۱ نفر می‌شوند

نیوشا صارمی
نیوشا صارمی

» مرگ ۳۱۵ هزار شهروند در تصادفات جاده ای

به گزارش سازمان پزشکی قانونی ۳۱۵ هزار شهروند در تصادفات ۱۴ سال اخیر جان خود را از دست داده اند؛ آماری که به گواه آن به طور میانگین روزانه ۶۱ ایرانی، قربانی تصادفات جاده ای شده اند.

در پنج ماهه نخست سال جاری هم هفت هزار و ۲۸۹ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند. از این آمار پنج هزار و ۵۸۷ نفر مرد و یکهزار و ۷۰۲ نفر زن بوده اند.

تصادف رانندگی در ایران یکی از سه عامل اصلی مرگ و میر است که سالانه جان هزاران نفر را می‌گیرد و هزاران نفر دیگر را دچار نقض عضو می‌کند. بر اساس آمارهای جهانی ایران پنجمین کشورِ دارای بیش‌ترین تلفات جاده‌ای در جهان است.

 

نه به خودروی “ناامن” و”گران” ایرانی

کارشناسان عوامل مختلفی را دلیل بالا بودن آمار مرگ بر اثر تصادفات جاده ای می دانند. از وضعیت نابسامان جاده ها، تا فرهنگ رانندگی و بالا بودن خطاهای انسانی و خودروهای غیر استاندارد ساخت داخل. اخیرا کمپینی هم در اعتراض به پایین بودن کیفیت و سطح امینت خودروهای تولید داخل شکل گرفته و مسئولان را به واکنش وا داشته است؛ “کمپین نه به خودروی ایرانی” که از آن با نام‌های “خرید خودروی صفر ممنوع یا تحریم خودروی داخلی” هم یاد می‌شود. کاربران زیادی در شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک و تلگرام، از تحریم خودروی داخلی و نشان دادن نارضایتی خود با این عمل سخن گفتند. علت اصلی ایجاد این کمپین هم اعتراض به قیمت‌های گزاف خودروهای داخلی در عین کیفیت و ایمنی بسیار پایین، تحویل طولانی مدت خودرو، خدمات پس از فروش ضعیف، از رده خارج بودن پلتفرم‌های این محصولات و انحصاری بودن بازار خودرویhttps://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D9%85%D9%BE%DB%8C%D9%86%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%B5%D9%81%D8%B1%D9%85%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9 کشور بوده است. مجتبی نظری کارشناس خودرو در این زمینه به ایسناhttp://www.isna.ir/fa/news/94053117165/%D9%BE%D8%B4%D8%AA-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D9%87-%DA%A9%D9%85%D9%BE%DB%8C%D9%86-%D9%86%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF%D9%86-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C می گوید: “در این کمپین خواسته‌ها و توقعات مصرف‌کنندگان از خودروسازان داخلی به‌حق و درست است به‌گونه‌ای که مصرف‌کنندگان توقع افزایش تنوع و کیفیت محصولات در سال‌های گذشته را داشتند که البته خودروسازان به دلیل شرایط تحریم و نبودن امکان همکاری با خودروسازان جهانی نتوانستند نسبت به انتقال تکنولوژی اقدام کنند. از آن سو نیز در برخی دولت‌های گذشته نگاه سیاسی به صنعت خودرو وجود داشت و درآمدهای خودروسازان به جای آنکه صرف تحقیق و توسعه و طراحی محصولات جدید شود صرف مصارف دیگری شد که این نیز باعث شد خودروسازان نتوانند توقعات مردم را برآورده کنند.”

وزیر صنعت و معدن اما این کمپین را کار “ضد انقلاب” خواند و به حمایت از خودروسازان پرداخت: “ارزان‌شدن خودرو روش خاص خودش را دارد، نه‌اینکه با ضرر یک کارخانه این اتفاق بیفتد.قیمت خودرو کاهش نخواهد یافت و این موضوع که گفته می‎شود قیمت‌ها پایین خواهد آمد، نه از سوی ما اعلام شده و نه از سوی خودروسازان”.

 

تلفاتی بیشتر از جنگ ایران و عراق

به گزارش روزنامه شهروند و طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۴ نرخ مرگ‌ومیر تصادفات جاده‌ای ایران به ازای هر ۱۰۰‌هزار نفر ۸/۴۳ گزارش شده درحالی‌که این نرخ برای کشورهای آلمان ۷/۵، انگلستان ۸/۴، سوئد ۱/۴، هلند ۰/۴، تاجیکستان ۹/۳، ژاپن ۸/۳ برآورد شده است. نام ایران درحالی از نظر تلفات جاده‌ای هم‌رده کشورهای ناآشنایی چون مالاوی، لسوتو، نامیبیا، سوازیلند و بلیز قرار می‌گیرد که از نظر شبکه‌های جاده‌ای در رتبه ۳۰ دنیا و از نظر تراکم خودرو در شبکه‌های جاده‌ای در رتبه ۳۲ دنیا قرار گرفته است. به عبارت دیگر با وجود این‌که ایران از نظر گستردگی شبکه‌های جاده‌ای و تراکم خودرو در این شبکه‌ها در اواسط جدول جهانی قرار گرفته، اما در جدول مرگ‌ومیر ناشی از سوانح جاده‌ای در ابتدای جدول و در رتبه پنجم دنیا نشسته است.

احمد شجاعی، رییس سازمان پزشکی قانونی اردیبهشت ماه سال پیش در نشست کمیته ایمنی و حمل و نقل، آماری از تعداد و چگونگی تصادفات در ایران ارائه کرد. یکی از مهم‌ترین بخش‌های سخنان او اعلام نزولی بودن روند مرگ بر اثر تصادفات در ۱۰ سال گذشته بود. به گفته شجاعی، تعداد کشته‌شدگان حوادث ترافیکی از ۲۷ هزار نفر در سال ۸۵ به کمتر از ۱۸ هزار نفر در سال گذشته رسید. این نزول برای سال ۹۲ نسبت به سال قبل، ۵.۷ درصد بود به طوری که در سال گذشته ۱۷ هزار و ۹۹۴ نفر در تصادفات جان باختند اما این تعداد برای سال پیش از آن، ۱۹ هزار و ۸۲ نفر بود.

بنا به اعلام این مقام مسئول، بیشترین تصادفات ایران در جاده‌های بیرون شهری رخ می‌دهد که ۶۴ درصد کل تصادفات را شامل می‌شود و جاده‌های درون شهری با ۲۸ درصد و جاده های خاکی و روستایی با ۷ درصد در رتبه‌های بعدی هستند. میزان تصادفات سال ۹۲ در این جاده‌ها هم به ترتیب ۲ درصد، ۶ درصد و ۲۶ درصد کمتر شده است.

از سوی دیگر ۲۴۱ هزار کشته و سه میلیون و ۶۱۵ هزار مصدوم، رقمی است که برای تلفات حوادث رانندگی ایران در دهه ۸۰ برآورد شده است. به این ترتیب مجموع کشتگان حوادث رانندگی در این ۱۰ سال از مجموع شهدای ایران در جنگ ۸ ساله با عراق هم بیشتر است و تصادفات، هر دو سال یک بار به اندازه یک زلزله بم، جان شهروندان ایرانی را میگیرد.