ده روز پس از آغاز ثبت سایت های اینترنتی و وبلاگ ها توسط وزارت ارشاد، ناظران رسانه ای از شکست این طرح سخن می گویند.روز گذشته خبرگزاری مهر تعداد سایت ها و وبلاگ های ثبت شده در ده روز گذشته در سایت ساماندهی را دو هزار سایت ذکر کرد و روزنامه کیهان نیز نوشت تاکنون 840 سایت حاضر شده اند در سایت معرفی شده از سوی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد ثبت نام کنند.
به دنبال تصویب طرح ساماندهی سایت های اینترنتی در اوایل آذرماه گذشته توسط هیات دولت،دو هفته پیش معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد ثبت سایت های اینترنتی و وبلاگ ها از روز یازدهم آذر در سایتی که این وزارتخانه از آن با عنوان “سایت ستاد ساماندهی سایت های اینترنتی” نامبرده بود،آغاز خواهد شد.
اما تنها ساعاتی پس از اعلام رسمی اجرای این طرح،هزاران وبلاگ نویس ایرانی با انتشار یادداشت هایی وزارت ارشاد و دولت را آماج حملات تند و اعتراض آمیز خود قرار دادند.
و گفته شد بمباران گوگلی بی سابقه ای در راه خواهد بود که نظر کاربران آن می توانست بیش از هر کاری نظر جهانیان را به وضعیت آزادی بیان در کشور جلب کند. همین اعتراضات سبب شد تا مقامات وزارت ارشاد که در روزهای نخست ترتیباتی برای ثبت وبلاگ ها در نظر گرفته بودند،بدون سر و صدا بخش مربوط به ثبت وبلاگ ها را حذف و اعلام کنند این ثبت فقط منحصر به سایت هایی است که از دومین اختصاصی استفاده می کنند و “ثبت وبلاگ هایی که از سرویس دهندگان وبلاگی استفاده می کنند اجباری نیست”.
با این حال هنوز اعتراض وبلاگ نویسان به ایجاد محدودیت های دولتی برای سایت ها و وبلاگ ها ادامه دارد.گروهی از وبلاگ نویسان در روزهای اخیر با قرار دادن بنری[تیتر گردان] با عنوان”سایتم را ثبت نمی کنم” در وبلاگ های خود اعتراض به گسترش سانسور اینترنتی را اعلام کردند.
گروهی از وبلاگ نویسان نیز ضمن یادداشت هایی به افشاگری درباره قرار داشتن سرورهای “سایت ستاد ساماندهی سایت های اینترنتی” در امریکا و چین پرداختند.نکته مهمی که در صورت ثبت مشخصات صد ها هزار سایت و وبلاگ فارسی در آن، به معنای در اختیار قرار دادن یکباره اطلاعات سایت ها و وبلاگ های ثبت شده در اختیار یک موسسه خارجی است.
شکست در گام اول
در روزهای اولی که وزارت ارشاد کار ثبت سایت ها و وب لاگ ها را شروع کرده بود، ایمیل هایی برای چندین هزار وبلاگ و سایت ارسال شد که با کلمه عبور و رمز ورود توصیه می کردند که وب نگاران و سایت داران به این عمل ساده که به منزله ثبت سایت و وبلاگ خود در سایت ساماندهی است اقدام کند.
گفته می شد که در روز اول و قبل از این که پیام های هشدار دهنده به همه سایت ها و وب لاگ ها برسد، گروهی که نامه الکترونیکی را دریافت کرده بودند، برای پرهیز از خطرات جنبی این کار، بدان پاسخ داده و عملا ثبت نام کرده بودند. اما با آغاز جریان آگاهی سازی که خبر می داد که دولت امکان چنین کاری را ندارد و باید آماده بمبارانی جهانی باشد، اول نام نویسی ها قطع شد و بعد هم جلساتی در وزارت اطلاعات و مخابرات برپا شد. تا سرانجام روزنامه کیهان روز گذشته تعداد کل سایت ها و وبلاگ های ثبت شده در این طرح را 840 پایگاه اینترنتی اعلام کرد و نوشت:” 850 پایگاه اینترنتی در سایت ساماندهی ثبت شده اند که از این تعداد 361 وب سایت، 13 وبلاگ دارای دامنه [دومین] و 466 وبلاگ بدون دامنه [دومین] می باشند”.
خبرگزاری مهر نیز در خبر ویژه ای تعداد سایت ها و وبلاگ های ثبت شده را “دو هزار” اعلام کرد.این در حالی است که به غیر از چند صد هزار وبلاگی که به میزبانی سرویس دهندگان وبلاگ در داخل و خارج از ایران فعال هستند،چند صد هزار سایت فارسی دیگر نیز با دومین های مستقل فعال اند. به گفته علیرضا شیرازی مدیر سایت بلاگفا “در حال حاضر و براساس آمار سایت رسمی ثبت کننده دامنه های ایران (nic.ir ) بیش از چهل هزار دامنه با پسوندهای مرتبط با ایران (.ir) به ثبت رسیده است”.او همچنین گفته که”براساس گزارش سایت webhosting.info نیز بیش از شصت هزار سایت در شرکتهای میزبانی وب ایرانی به ثبت رسیده و فعالیت می کنند و البته به این تعداد باید هزاران سایت فارسی دیگر را نیز افزود که بنا به دلایلی همچون ترس از تحریم و عدم ذکر ایران در مشخصات سایت،استفاده از سرورهای اختصاصی و سایت های فارسی مدیریت شده توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور در آمار فوق ذکر نشده است”.به گفته شیرازی “ بیش از صد و پنجاه هزار سایت فارسی یا ایرانی در حال حاضر فعال هستند و همچنین بیش از یک و نیم میلیون وبلاگ نیز در سرویسهای وبلاگ فارسی به ثبت رسیده است که چنین آماری میتواند حجم عملیات اجرایی این آیین نامه را نشان دهند”.
کارشناسان معتقدند آمار 840 تایی روزنامه کیهان از سایت ها و وبلاگ های ثبت شده در طرح ساماندهی وزارت ارشاد،و حتا آمار دو هزارتایی خبرگزاری مهر از سایت های ثبت شده در طی ده روز گذشته خود حکایت از تحقق پیش بینی های همگانی درباره غیر ممکن بودن اجرای ثبت سایت ها و وبلاگ های فارسی توسط وزارت ارشاد و شکست آن دارد.