در حالی که سازمان هواشناسی و هلال احمر و امداد و نجات ایران روز گذشته از بازگشت مجدد پدیده گرد و غبار به کشور طی روزهای آینده خبر داده اند، یک مقام محیط زیستی اعلام کرده 93 درصد از مساحت ایران فاقد هر نوع پوشش گیاهی است و همین امر موجب بروز پدیده گرد و غبار در کشور شده است.
به گزارش خبرگزاری های داخلی، احد وظیفه دبیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور درباره وضعیت هوا در روزهای آتی گفته است: “به سبب وزش باد شدید بر روی عراق و عربستان، انتظار تشکیل توده گرد وغبار در این نواحی و به دنبال آن در مناطقی از شمال غرب،غرب ،جنوب غرب ومرکز کشور همراه با کاهش دید را خواهیم داشت. در استانهای واقع در نواحی ذکر شده و دامنه های البرز مرکزی وزش باد نسبتا شدید پیش بینی می شود که در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، قزوین، گیلان واردبیل از شدت بیشتری برخوردار خواهد بود. آسمان پایتخت برای کمی ابری تا نیمه ابری و درپاره ای نقاط وزش باد گاهی باد و گرد و خاک پیش بینی می شود. همچنین در روز پنج شنبه آسمان تهران نیمه ابری، همراه با وزش باد گاهی باد وگرد وخاک خواهد بود”.
سازمان امداد و نجات هلال احمر نیز با استناد به گزارش هواشناسی نسبت به وزش باد شدید در روزهای سهشنبه و چهارشنبه در استانهای غربی که با گرد و غبار همراه خواهد بود، هشدار داده و اعلام کرده است که بیماران قلبی و ریوی از تردد در خارج از منزل خودداری کنند.
این سازمان افزوده است: “با توجه به احتمال سقوط اشیاء و درختان در معابر و گذرگاه ها از هموطنان درخواست دارد آمادگی خود را در مقابله با حوادث احتمالی وزش باد شدید بالا برده و از تردد بی مورد در شهرها و روستاهایی که دچار غبار گرفتگی خواهند شد خودداری کنند”. این سازمان همچنین به رانندگانی که در جادههای این استانها تردد میکنند نیز در مورد کاهش میدان دید هشدار داد.
پیش بینی بروز گرد و غبار در کشور درحالیست که دیروز محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در یک همایش دولتی گفته است: “هفت درصد خاک ایران رویشگاه گیاهی و ۹۳ درصد آن خالی از پوشش گیاهی است”.
به گفته وی “اگر ما قوانین طبیعت را به رسمیت نشناسیم، آن را جدی نگیریم و براساس ملاحظات، چیدمان توسعه را طراحی نکنیم، سیلی سختی از طبیعت خواهیم خورد”.
وی افزوده: “نرخ فرسایش خاک در ایران بالاتر از میانگین جهانی و سه برابر متوسط آسیاست. حال آنکه ایجاد هر سانتیمترمکعب خاک بطور متوسط ۸۰۰ سال زمان می برد… هم اکنون به اندازه خاک جزیره تنب کوچک در سال خاک کشور را از دست می دهیم، درحالی که نسبت به این مساله بی تفاوت هستیم. دولت ها از سازندگی گرفته تا این دولت همه برای نیت خیر به مردم کمک کرده اند اما نیت های خیر برای رساندن مردم به رفاه پایدار کافی نیست چون نیت خیر باید با دانش همراه باشد”.
به گفته وی،سالانه ۱۰۰ هزار هکتار از ارزشمندترین زمین های طبیعی به بهانه سدسازی و تولید موادغذایی بیشتر در کشور نابود می شود.
این آمار در حالیست که معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست که اکنون سرگرم بررسی پدیده سگ کشی در شیراز است، وارد مکاتبه و برخورد حقوقی شده است.
توجه بیش از حد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به این واقعه در شیراز، آنهم در شرایط بروز مجدد پدید گرد و غبار در کشور، با انتقادهایی از سوی برخی رسانه ها مواجه شده، به طوری که سایت صراط نیوز در گزارش اصلی دیروز خود نوشت: “بی توجهی ابتکار به سلامت مردم در حالی است که این روزها شاهد پدیده شوم سگ کشی در برخی استان ها هستیم و معصومه ابتکار فعالانه برای دفاع از حقوق سگ ها در تجمعات حضور پیدا می کند و به سخنرانی می پردازد. ابتکار حتی برای نجات جان سگ ها به وزیر کشور هم نامه نگاری کرده است و درخواست داشته تا این موضوع را پیگیری نماید. البته هیچ کس منکر عمل شنیع از بین بردن حیوانات نیست و از اینکه حیوانات بی دفاع کشته شوند دفاع نمی کند ولی آیا معصومه ابتکار نمی توانست برای سلامت مردم هم همین قدر تلاش کند و به آب و آتش بزند؟ به نظر می رسد معصومه ابتکار بیش از انکه علاقه مند به محیط زیست باشد علاقمند به شوهای رسانه ای و شرکت در جلسات سیاسی است و اگر در عرصه محیط زیست مانوری میدهد برای گرفتن برخی عکس های یادگاری با ژست محیط زیست است”.
معصومه ابتکار روز گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان درباره پدیده گرد و غبار گفته: “رفع این موضوعات در دولت بررسی می شود و درحال حاضر مشکل آلودگی ناشی از بنزین تاحدودی رفع شده است”.