با وجود نا امنیها و تهدیدات گروه دولت اسلامی در عراق، میلیونها زائر شیعه برای شرکت در مراسم اربعین به شهر کربلا سرازیر شدند. گزارش شده که بین هفده تا ۲۰ میلیون نفر برای اجرای مناسک مناسبت اربعین به کربلا رفتهاند. از این تعداد بیش از ۴ میلیون نفر زائران خارجی هستند که از ۶۰ کشور دنیا و به ویژه از ایران به عراق رفتهاند. خبرگزاری های مختلف از این گردهم آیی به عنوان بزرگ ترین گردهم آیی بشری در روی زمین یاد کرده اند. با فاصله بعیدی از اربعین کربلا گردهم آیی هندوان در تامیل نادو قرار دادرد که در سال ۱۹۶۹ حدود پانزده میلیون نفر در آن حاضر بوده اند.
رسانه های حکومتی و صدای سیمای جمهوری اسلامی در گزارش های تبلیغاتی خود از این “اربعین تاریخی” همه جا قدرت و نفوذ جمهوری اسلامی را در سرزمینی که “کفار توسط کفار از آن جا رانده شدند و امت پیروز شد” توضیح دادند. هفته قبل از حادثه برنامه ریزی شده برای تدارک جمعیتی عظیم و به رخ کشیدن این جمعیت در عراق بحران زده، یکی از رسانه های جناح راست نوشته بود “چه کسی گمان داشت که سردار قاسم سلیمانی فرمانده ارتش عراق و سردار باقر قالیباف شهردار کربلا خواهد شد”.
گزارشی درباره حضور قاسم سلیمانی در جریان اربعین کربلا منتشر نشده اما گزارش ها حاکی است که قالیباف شهردار تهران در راس عده ای در بین زایران و در مقام فرماندهی انتظامات با گوشی های مجهز تلفن های ماهواره ای دیده شده بود. برخی از مقامات جمهوری اسلامی مانند اژه ای معاون اول قوه قضاییه بدون لباس روحانی و در هیاتی شبیه به مردم عادی عراق در بین زایران بوده اند.
خبرگزاری فارس تعداد شرکت کنندگان در این مراسم را ۲۰ میلیون نفر اعلام کرده است. تعداد متقاضیان از ایران به قدری زیاد بوده که از روز چهارشنبه مرز مهران در استان ایلام، ظرفیت پذیرش مسافر جدید نداشته است.
به گزارش فارس همزمان با “برگزاری موفق مراسم باشکوه عزاداری اربعین حسینی در کربلای معلی” این منطقه در امنیت کامل است و نخستوزیر عراق نیز خواستار تسهیل بازگشت زائران شده است.
برخی از این زائران از ۱۰ تا ۱۲ روز قبل از این مراسم حرکت پیاده به سوی کربلا را از نقاط مختلف آغاز کرده بودند.
خبرگزاریهای ایران میگویند حدود ۷۰۰ هتل و مسافرخانه کربلا که برای این مراسم در نظر گرفته شده بود گنجایش میلیونها زائر را ندارد و مردم عزادار سطح کوچهها، گذرها و خیابانهای کربلا را با چادرهای خود پوشاندند و بسیاری نیز میهمان منازل مردم کربلا شدند.
شیعیان، اکثریت جمعیت عراق را تشکیل میدهند و حدود ۱۳ میلیون نفر از مسافران امسال کربلا از خود عراق هستند.
راهپیمایی میلیونی به کربلا در شرایطی صورت گرفته عراق درگیر یک جنگ شدید داخلی است. گروه دولت اسلامی از ماهها قبل بخش چشمگیری از شهرهای عراق را به تصرف خود درآورده است.
بعد از سقوط دولت صدام حسین سالانه زائران شیعه از دیگر کشورهای منطقه سالانه جهت برگزاری مراسم اربعین به کربلا می روند.
در سالهای گذشته چندین حمله انتحاری در این مراسم انجام شده و شماری از زائران بر اثر این حملات جان خود را از دست دادهاند.
محسن نظافتی، مدیر کل عتبات سازمان حج و زیارت از زائران ایرانی خواسته است که برای برگشت از یکی از سه مرز مهران، شلمچه و چذابه استفاده کنند و “به سمت مرز خسروی نروند زیرا هیچ برنامه و تمهید خاصی در این مرز برای زائران پیش بینی نشده است.”
حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور با بیان اینکه طبق آخرین آمار حدود یک میلیون و
پانصد هزار نفر از هموطنانمان وارد خاک عراق شدهاند اظهار داشت: در حال حاضر ۳۷۵ دستگاه اتوبوس در داخل خاک عراق فعالیت دارند، ۵۰۰ دستگاه نیز سازمان حج و زیارت اعلام کرد که اجاره کرده و ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس نیز از سوی شهرداریها قرار شده به کشور عراق منتقل شود. معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور در عین حال به تقویت حمل و نقل ریلی کشور نیز در این ایام خبر داد. وی با بیان اینکه از ابتدای این ایام ۵۰۰ هزار جلد گذرنامه تولید شده که بیسابقه بوده است، افزود: ما در حال حاضر مشکل کمبود سوخت هم نداریم و تعدادی خودروی سیار حامل سوخت در ایلام و خوزستان استقرار مییابند. وی با اشاره به ۱۳۰هزار اسکان موقت در نظر گرفته شده در داخل عراق گفت: حدود ۳۰ موکب نیز در نظر گرفته شده که کار تغذیه زایران را در این کشور برعهده دارد.
روز شنبه ۲۲ آذرماه،سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و اوقاف اعلام کرد که “۳۰۰ هزار نفر از زائران اربعین حسینی به کشور بازگشتهاند و مرزهای شلمچه و چزابه از ترافیک روانتری نسبت به مرز مهران برخوردارند.”
مقامات سازمان حج و زیارت ایران، پیشتر گفته بودند بیش از یک میلیون و سیصد هزار زائر ایرانی برای برگزاری مراسم اربعین راهی کربلا شده اند همچنین مجتبی عبداللهی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران گفت است که کارگران شهرداری تهران در ۳ شیفت کاری در شهر کربلا فعالیت میکنند. او توزیع بروشور، کیسه زباله و کاور بین زائرین به منظور اطلاع رسانی از جمله خدمات این افراد عنوان کرده بود.