جان کری وزیرخارجه آمریکا، روز شنبه گفت، امیدوار است موفقیت نتیجه توافق هستهای با ایران، پیام مثبتی به کرهشمالی بفرستد تا مذاکرات اتمی خود را از سر بگیرد.
او که در کنفرانس خبری مشترک با وانگ یی وزیر خارجه چین در پکن سخن میگفت ابراز امیدواری کرد که توافق ایران “تاثیر مثبتی” بر کره شمالی داشته باشد، چون نشان میدهد کنار گذاشتن برنامه سلاح هستهای، اقتصاد داخلی را بهبود میبخشد و به انزوا پایان میدهد. اما گفت، به هیچوجه نمیتوان مطمئن بود که رهبری کرهشمالی بتواند چنین پیامی را بپذیرد و درونی کند.
وی گفت: “مطمئنم وزیر خارجه وانگ در ابراز امیدواری با من همراه خواهد شد که اگر بتوانیم با ایران به توافق برسیم، این توافق میتواند (بر کره شمالی نیز) تاثیر مثبتی بگذارد.”
با اینکه آقای وانگ پاسخی نداد، اما کری توضیح داد، توافق ایران میتواند به کرهشمالی نشان دهد چگونه “اقتصادتان میتواند بهتر شود، کشورتان بهتر عمل کند و میتوانید با تایید اینکه برنامه ساخت سلاح به شیوهای قابل راستیآزمایی و بدون بازگشت، هستهایزدایی شده، وارد رابطه بهتری با جامعه جهانی شوید، حتی میتوانید یک برنامه انرژی هستهای صلحآمیز داشته باشید.”
او با اشاره به این کشور با نام رسمی جمهوری دموکراتیک خلق کره شمالی گفت: “امیدوارم این بتواند یک پیام باشد، اما اینکه جمهوری دموکراتیک خلق کرهشمالی بتواند چنین پیامی را درونی کند و دریابد، باید به اثبات برسد.”
مذاکرهکنندگان هستهای سعی دارند توافق هستهای با ایران را تا پایان ماه ژوئن نهایی کنند و توسط آن در مقابل لغو تحریمهای بینالمللی، مانع دستیابی این کشور به سلاح هستهای شوند.
مذاکرات هستهای کرهشمالی، که به رغم تلاشهای بازدارنده شدید، سلاح هستهای خود را ساخت، سه سال پیش به شکست انجامید و این کشور به آزمایشهای هستهای و رفتارهای ستیزهجویانه خود، از جمله شلیک موشکهای بالستیک، ادامه داده است.
کره شمالی اولین آزمایش هستهای خود را در سال ۲۰۰۶ انجام داد و اکنون این اعتقاد وجود دارد که به رغم سختترین تحریمهای بینالمللی ۱۰ سلاح هستهای داشته باشد. این کشور سومین آزمایش هستهای خود را در فوریه ۲۰۱۳ انجام داد و متخصصان آمریکایی پیشبینی میکنند تا سال ۲۰۲۰ زرادخانه هستهای کره شمالی بتواند به ۲۰ تا ۱۰۰ سلاح هستهای دست یابد.
جان کری روز یکشنبه به کرهجنوبی سفر کرد و کرهشمالی از مباحث عمده این سفر خواهد بود.
وی گفت، آمریکا به همکاری با متحدانش ادامه میدهد “تا این را به وضوح برای جمهوری دموکراتیک خلق کره شمالی روشن کند که اقدامات آنها، رفتار آشوبطلبانه آنها، غیرقابل قبول و با مغایر تمام استانداردهای بینالمللی است.”
منبع: آسوشیتد پرس - 16 مه 2015