البرز محمودی
در شرایطی که بازار حلالیت طلبی گرم است و از یکسو آیت الله جنتی درخواست حلالیت کرده و از سوی دیگر حلالیت طلبی احمد توکلی با پاسخ مثبت حسین موسویان مواجه شده، دفتر رییس جمهور در اطلاعیه ای از توکلی خواسته است “یک بار دیگر بابت غفلت دوباره”اش استغفار کند.
یک روز پس از آنکه احمد توکلی نماینده تهران و رییس مرکز پژوهشهای مجلس که مدیریت سایت الف را بر عهده دارد با صدور بیانیهای اعلام کرد که اخبار این سایت علیه حسین موسویان “کذب بوده” و از او و خانوادهاش “حلالیت طلبید”، حسین موسویان نیز با انتشار نامهای به بیانیه وی پاسخ گفت. موسویان در بخشی از نامه خود به توکلی با تاکید بر اینکه موضوع پرونده خود را به “خداوند متعال واگذار نموده” نوشته است: “تا کنون به خاطر مصالح و منافع نظام و کشور سکوت کرده و بنایم همچنان بر سکوت است. اطمینان دارم که جنابعالی پس از ماههای متمادی مطالعه اسناد این پرونده و گفتگو با مقامات ذیربط، اکنون به راز سکوت اینجانب پی بردهاید.“
این دیپلمات ایرانی که در تیم مذاکره کننده هسته ای ایران با کشورهای اروپایی حضور داشته در ادامه نامه خود با کنایه به منتقدان خود، همچنین نوشته است:“در شرایط فعلی که ارزانترین کالا، آبروی مومن است، جنابعالی این شهامت را داشتید که بعد از ماهها بررسی مستندات، بی اساس بودن 13 مورد از اتهامات دروغ و ناروا به اینجانب را اعلام و به یاد قیامت حلالیت بطلبید… اینجانب در جوار مرقد جد اطهرم علی بن موسی الرضا (ع)، جنابعالی را حلال نموده و از خداوند متعال طلب مغفرت و رحمت و موفقیت مینمایم. ”
موسویان در حالی این نماینده مجلس را “حلال” کرده است که روز دوشنبه احمد توکلی با صدور یک بیانیه رسمی از سخنگوی اسبق تیم مذاکرات هستهای بابت “اتهامات نادرستی که در سایت «الف» به او وارد شده بود”، عذرخواهی کرد.
احمد توکلی در نامه خود ابتدا توضیح داده بود: “تقریباً تمامی اخبار منتشرشده مورد اعتراض در سایت، یا از زبان مقامات رسمی مانند رئیس جمهور، سخنگوی دولت، وزیر اطلاعات و سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس و یا از منابع خبری دیگر نقل شده بود. وکلای شاکی مدعی بودند که اکثر موارد مطروحه در رسانه ها علیه موکل آنها صحت نداشته بلکه اساساً وزارت اطلاعات یا دادستانی آن ها را در مکتوبات خویش نیاورده اند. آقای موسویان نیز که از سالها پیش یکدیگر را می شناختیم و در مواردی همکار نیز بودهایم، در تماس تلفنی فیمابین گلهمندانه از من خواست که برای پاسخگویی اخروی تحقیق کنم و اگر معلوم شد اتهامات بی اساس است اقدام مناسب صورت دهم.“
توکلی در نامه خود اشاره کرد که چون “با مطالعه چهار ماهه، ادعای موسویان برایش ثابت” شده “شرعا و قانونا” خود را ملزم به عذر خواهی از او دانسته است:“اینجانب به خاطر این مشارکت ناخواسته در آسیب دیدن ناحق آبروی آقای سید حسین موسویان و خانوادهاش، از آنان حلالیت می طلبم و امیدوارم خداوند این کار مرا جبران مافات قرار دهد.“
واکنش دفتر احمدی نژاد
در پی انتشار خبر حلالیت طلبی توکلی از موسویان، وابستگان دولت نهم اظهار داشته اند که در پس این حلالیت طلبی داستان دیگری نهفته است. در همین راستا روز گذشته دفتر رییس جمهوری با صدور بیانیه ای به نامه توکلی اعتراض کرد و حتی از وی خواست دوباره استغفار کند. در این اطلاعیه که سه شنبه توسط خبرگزاری فارس منتشر شده، دفتر احمدی نژاد خطاب به احمد توکلی اعلام کرده است:“اگر در پیچوخم مراودات سیاسی ائتلاف جدیدی در حال شکل گیری است، نباید اشتباهات گذشته خود را به رئیس جمهور نسبت دهید و لازم است یک بار دیگر از بابت غفلت دوبارهتان استغفار کنید.“
سایت خبری شهاب نیوز هم با اشاره به این اطلاعیه نوشته است: “دفتر رئیس جمهور در این بیانیه تلویحاً مدعی شده که عذرخواهی آقای توکلی از سید حسین موسویان و تاکید وی بر نادرستی اتهامات رسانهای وارد شده به او ناشی از شکلگیری ائتلاف جدیدی در سیاست است.”
اما صدور این اطلاعیه که ظاهرا حکایت از عصبانیت دفتر رییس جمهوری از توکلی دارد، در حالی منتشر شده که چند هفته قبل برخی از سایتهای منسوب به دولت از جمله ملتنیوز بابت تمام حملات و مطالب نادرستی که در جریان پرونده موسویان منتشر کرده بودند از وی عذرخواهی کردند و او را قربانی یک بازی سیاسی خواندند.
حسین موسویان در اواخر دولت خاتمی به همراه حسن روحانی از اصلی ترین اعضای هیات مذاکره کننده پرونده هسته ای بود، همزمان با حضور احمدی نژاد و انتخاب لاریجانی برای مذاکرات هسته ای، کم کم نقش خود را از دست داد و عاقبت در پی چند انتقاد از سوی محمود احمدی نژاد و وزیر اطلاعات وی در آغاز اردیبهشت سال گذشته با اتهاماتی چون ”جاسوسی”، “ارتباط با سفارتخانه های خارجی” و برخی مسایل امنیتی بازداشت شد. او پس از ده روز با سپردن وثیقه از زندان آزاد شد اما دولت در چند نوبت نارضایتی خود را از آزادی وی اعلام کرد. حتی وقتی در آذر ماه سال گذشته زمزمه هایی مبنی بر تبرئه موسویان مطرح شد احمدی نژاد در یک سخنرانی به قوه قضاییه هشدار داد اگر چنین کند، اسنادی را منتشر خواهد ساخت. رییس دولت هرگز این تهدید را عملی نکرد و قوه قضاییه هم در نهایت با رد اتهام جاسوسی موسویان، وی را فروردین گذشته به دو سال زندان تعلیقی و انفصال از مشاغل دیپلماتیک محکوم کرد.
حلالیت از نوع جنتی
به هر دلیل این روزها بازار حلالیت طلبی گرم است؛ دو هفته پیش احمد جنتی نیز در نماز جمعه تهران به ناگهان طی سخنانی گفت: “من همین جا می گویم اگر کسانی از طرف من حق شان ضایع شده، اول مراجعه کنند. اگر بتوانم حق شان را به آنها بازمی گردانم، اگر نه حلالم کنند و بعد هم همه همدیگر را حلال کنند.“
این اظهارات دبیر شورای نگهبان با واکنش های مختلفی مواجه شد و از جمله اکبر اعلمی، نماینده سابق مردم تبریز که صلاحیت او در انتخابات مجلس هشتم از سوی شورای نگهبان تحت مدیریت جنتی رد شد، در یادداشتی نوشت اگر “توبه جنتی، توبه نصوح است”، لازم است که وی “در چندین نوبت استادیوم یکصد هزار نفری را برای این منظور در نظر بگیرد”.
نماینده سابق تبریز در تشریح گناهان این روحانی 83 ساله نوشته: “محروم کردن مجلس ششم و دولت هفتم و هشتم از حقوق مصرّح در قانون اساسی برای تصویب طرحها و لوایحی که هیچ تعارضی با شرع و قانون اساسی نداشته”، “بی دلیل محروم کردن مردم از حق انتخاب کردن نامزدهای دلخواهشان و بی دلیل محروم کردن طیف وسیعی از مردم در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی” تنها مواردی از اقدامات “ناصواب” دبیر شورای نگهبان است.
اعلمی در پایان یادداشت خود توصیه کرده است: “چنانچه پاسخ به سوال های فوق مثبت است و توبه آیت الله جنتّی نسبت به برخوردهای مذکور مصداق توبه نصوح است و ایشان مصمّم به مواجهه حضوری با اشخاص صاحب حق برای حلالیت طلبیدن هستند، در این صورت پیشنهاد می کنم که در چندین نوبت استادیوم یکصد هزار نفری را برای این منظور رزرو نمایند!”