در ادامه سیاست دولت حسن روحانی مبنی بر جلب رضایت جناح افراطی حکومت، روز گذشته رسانه ها از دیدار عباس عراقچی، عضو هیات مذاکره کننده هسته ای با مصباح یزدی، روحانی تندروی منتقد دولت خبر دادند.این دیدار پس از آن صورت گرفت که مصباح یزدی هفته گذشته، حسن روحانی را به خاطر “بی سواد” نامیدن منتقدان مذاکرات هسته ای “قسی القلب و بلا” خوانده و گفته بود وی طاقت انتقاد ندارد.
دیدار عراقچی با مصباح، در صدر گزارش رسانه های دولتی و منتقدان قرار گرفته و به نظر می رسد برای طرفین مهم بوده است.مصباح یزدی هم در این دیدار، حرف خود درباره حسن روحانی را به وضوح عوض کرده و گفته است دغدغه اصلی او وزارت ارشاد و برنامه های فرهنگی است.
او در حالی این ادعا را مطرح کرده که هفته گذشته به وضوح درباره مذاکرات ژنو صحبت کرده و کوچکترین اشاره ای به سیاست های فرهنگی دولت یازدهم نکرده بود.
به نوشته سایت های خبری داخلی از جمله “الف”، مصباح یزدی در دیدار با عراقچی گفته است: “ما انتقادات مبنایی نسبت به دولت داریم که مربوط به موضوع مذاکرات هستهای نیست و نگرانی اصلی ما از این است که سیاستهای فرهنگی دولت که نظیر سیاست تساهل و تسامح دولت اصلاحطلبان است، زمینه را برای فتنهای خطرناکتر از فتنه ۸۸ فراهم کند. صرف نظر از محتوای مذاکرات، نحوه عملکرد مسؤولین امر در تبیین و توجیه کارهایشان سؤالبرانگیز است و از جمله پیامدهای آن پدیدآمدن سوءظن و کم اعتمادی نسبت به دولت جدید است. مذاکرهکنندگان میتوانستند با آگاهیبخشی به مردم نسبت به واقعیات مذاکرات، ضمن جلوگیری از سوء تفاهم و کم شدن اعتماد مردم، از مخالفتهای احتمالی آنان به عنوان عاملی برای چانهزدن در مذاکره استفاده کنند”.
تغییر موضع مصباح در حالیست که وی هفته گذشته در سخنرانی خود در جمع هوادارانش در موسسه موسوم به “امام خمینی”، گفته بود: “اینها می گویند انتقاد را دوست داریم اما دروغ می گویند، طاقت یک جمله را ندارند. امروز به روحانیت می گویند تو که تخصص نداری در مسائل اقتصادی و سیاسی چرا حرف می زنی؟ برو دنبال درس حوزه. شاه هم می گفت این آخوندها یک دم کنی روی سرشان گذاشتهاند و نمی فهمند سیاست یعنی چه و ما چه دنیایی داریم. یک روز جهاد نظامی، روز دیگر جهاد اقتصادی، هر روز یک شکل از فتنهها و بلاها پیش می آید؛ آنهایی که دلشان قساوت ندارد تحت تأثیر این عوامل قرار می گیرند، توبه می کنند و به نصیحت انبیاء گوش می دهند. آنهایی که قسیالقلب هستند می گویند شما را چه کار به این کارها؟ شما را چه به اقتصاد و سیاست؟ بی سوادها”.
دولت روحانی از زمان آغاز مذاکرات هسته ای که با حملات تند طیف تندروی حکومت که به “حلقه پایداری” شهرت دارند، رو به رو بوده بارها کوشیده است از در گفت و گو با آنها در آید.
در همین راستا، محمد جواد ظریف پس از اولین توافق ایران با غرب در بازگشت به کشور، خود را به قم رساند و با چند تن از روحانیون از جمله مکارم شیرازی، وحید خراسانی، نوری همدانی و جوادی آملی دیدار و گفت و گو کرد.
ظریف در سفر به قم از دیدار با مصباح یزدی که هوادارانش وی را مدام برای پاسخگویی به مجلس فرا می خواندند، خود داری کرد؛ وظیفه ای که به نظر می رسد بر عهده عباس عراقچی که به طیف موسوم به “اصولگرایان” نزدیک است، گذاشته شده است.
تلاش دولت روحانی برای راضی نگه داشتن افراطیون در حالیست که بر اساس نتایج آراء در انتخابات خرداد ماه گذشته، سعید جلیلی کاندیدای مورد حمایت مصباح یزدی و طیف موسوم به پایداری تنها ۴ میلیون یا به تعبیری کمتر از ۱۰ درصد آرای انتخابات را به دست آورد.
در هر حال تلاش دولت برای جلب رضایت منتقدان افراطی با استقبال آنها مواجه شده تا حدی که مصباح یزدی در دیدار با عراقچی حرف خود را تغییر داده و مدعی شده که منظور او و طیف افراطی پس از ماه ها انتقاد از توافق ژنو، در اصل به خاطر نارضایتی از سیاست های فرهنگی بوده است!
در این میان، برخی از آگاهان بر این باورند که تغییر موضع افراطیون که پیش از مصباح خود را در قالب نامه ضرغامی خطاب به رسایی نشان داد بیش از آنکه به سیاست های دولت ربط داشته باشد ناشی از تصمیم آیت الله خامنه ای برای به سرانجام رساندن جریان توافق با غرب است.