اعدامیان اهوازی مخفیانه دفن شدند

نویسنده
رژین یونسی

» سازمان‌های حقوق بشری هشدار داده بودند

فعالان حقوق بشر در مصاحبه با روز با اعلام اجرای احکام دو زندانی سیاسی عرب در ایران می‌گویند جسد علی چه‌بیشاط و خالد موسوی بدون اطلاع خانواده‌هایشان و در شهری دیگر مخفیانه دفن شده است.

سازمان عفو بین‌الملل چندین‌بار از جمله در اردیبهشت‌ماه نسبت به احتمال اعدام این دو زندانی هشدار داده بود.

علی چه‌بیشاط و خالد موسوی، هر دو محکوم به اعدام از واپسین روزهای سال گذشته از زندان فجر دزفول به مکان نامعلومی منتقل شده‌ و خانواده‌ها نیز از سرنوشت آن‌ها بی‌اطلاع‌ بودند.

کریم دحیمی، فعال حقوق بشر به روز می‌گوید بعد از چند ماه بی خبری، ماموران امنیتی روز پنج‌شنبه ۲۲ خرداد به خانواده علی چه‌بیشاط و خالد موسوی خبر دادند که این دو زندانی سیاسی عرب اعدام شده‌اند.

به گفته این فعال حقوق ‌بشر با وجود درخواست‌های مکرر خانواده و عزت‌الله ترابی، وکیل تسخیری برای ملاقات با این دو زندانی، به آنها هیچ پاسخی داده نمی‌شد.

آقای دحیمی می‌گوید روز پنج شنبه بعد از مراجعه خانواده‌ها به مراجع قضایی اهواز آنها را به شهر رامهرمز در ۲۰۰ کیلومتری شهرستان شوش بردند و مکان دفن علی چبیشاط را به خانواده او نشان دادند.

اما تا این لحظه محل دفن خالد موسوی به خانواده‌اش اعلام نشده است.

بر اساس برخی گزارش‌ها خانواده اعدام شدگان تهدید شده‌اند که مراسم سوگواری را بسیار محدود برگزار کنند و جز اقوام درجه اول، افراد دیگری در این مراسم حضور نداشته باشند.

این دو زندانی در آبان‌ماه سال ۱۳۹۱ در شهر شوش دستگیر و از سوی دادگاه انقلاب اهواز به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و محاربه به اعدام محکوم شدند.

به گزارش مرکز اسناد حقوق بشر ایران، احکام علی چه بیشاط و سید خالد موسوی، در شهریور ۱۳۹۲ از سوی قاضی سید محمد باقر موسوی در شعبه ۴ دادگاه انقلاب اهواز صادر شده بود.

بر اساس ماده ۲۳۶ آیین دادرسی کیفری جمهوری اسلامی ایران محکومین ۲۰ روز برای درخواست تجدید نظر به دادگاه‌های مناسب فرصت دارند، اما مرکز اسناد حقوق بشر می‌گوید در خصوص این دو زندانی مدت زمان ۲۰ روزه بدون ثبت هیچ درخواستی طی شده و در ‌‌نهایت حکم بدوی شعبه ۲ دادگاه انقلاب اهواز قطعی شده است.

تلویزیون دولتی ایران سال گذشته در مستندی با عنوان “گمشده در تاریکی” گفته‌هایی از این دو فعال عرب پخش کرد که در آن به دست داشتن در انفجار خط لوله گاز در خوزستان اعتراف کرده‌ بودند؛ اعترافاتی که حالا باعث نگرانی سازمانهای حقوق بشری شده است.

در سال ۹۲ شماری از زندانیان عرب اهوازی به اتهامات مختلف اعدام شدند.

سازمان‌های مدافع حقوق بشر به ویژه در سالهای گذشته نسبت به پایمالی حقوق اقلیت عرب در ایران انتقاد کرده و خواهان رعایت حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران شده‌اند.

شماری از فعالان عرب استان خوزستان در سالهای گذشته بازداشت و با احکام قضایی روبرو شده‌اند.