یک وزیر باسابقه و معاون سابق وزارت نفت به خاطر انتقاد صریح از احمدینژاد، به دستور وی از سمت خود برکنار شد. محمدرضا نعمتزاده قدیمی ترین وزیر حاضر در دولت احمدی نژاد که از سی سال پیش همواره در وزارت و معاونت و سمت های تعیین کننده بود به این خاطر برکنار شده که در مصاحبه با روزنامه اعتماد از خودمحوری و اخلاق تند احمدینژاد پرده برداشته، مافیای نفتی را انکار و از میرحسین موسوی حمایت کرده و گفته است: “احمدینژاد و شهید رجایی صد و هشتاد درجه با هم تفاوت دارند.“
اگرچه مردان دولت نهم به تجربه دریافتهاند که کوچکترین انتقادی از احمدینژاد، نتیجهای جز برکناری ندارد. او از اولین سالهای پس از انقلاب اسلامی در عالیترین سطح دولت مشغول به کار بوده، توقع نبود که انتقاد او که به اصرار برای کمک به دولت فراخوانده شد و در تمام چهار سال گذشته بدون توجه به دخالت های بالادست با جدیت کامل طرح پرجنجال بنزین و سهیمه بندی را سرپرستی کرد ، اینقدر به سرعت باعث واکنش رئیس دولت شود.اما احمدینژاد که پیش از این هم دستور برکناری چند وزیر و رئیس سازمان دولتی را تنها به خاطر انتقاد از خود صادر کرده بود، این بار هم یکی از سازگارترین مدیران صنعت نفت را برکنار کرد تا آستانه تحمل در دولت نهم را نشان دهد.
نعمتزاده که توانسته بود با دولتهای رجایی، هاشمی، خاتمی و حتی در سه سال قبل با دولت احمدینژاد در سطح معاونت وزیر کار کند، آنطور که روابط عمومی وزارت نفت اعلام کرده، “نامه اتمام ماموریت در وزارت نفت” را صبح امروز دریافت کرده و به او اعلام شده که باید خود را برای ادامه خدمت به نهاد ریاستجمهوری معرفی کند.
این مضامین در عرف اداری به معنای تعلیق و “در اختیار کارگزینی” بودن کسی است که از 29ابتدای انقلاب در مناصب عالی حساس دولت حضور داشته است.
این مدیر عالیرتبه عصر روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری فارس، اطلاعیه روابط عمومی وزارت نفت مبنی بر اخراج خود از وزارت نفت را به طور تلویحی تایید کرد و در عین حال گفت: “صحبت این موضوع شده اما هنوز چیزی دقیقا معلوم نیست. باید صبر کرد تا همه چیز مشخصتر شود و دید که چه خواهد شد.“
وی دیروز هم در پاسخ به همین سؤال خبرنگار روزنامه اعتماد که از وی درباره صحت و سقم خبر برکناریاش پرسیده بود، گفت: “همین تفاوت احمدینژاد با شهید رجایی است.“
اخراج مدیر 30 ساله
محمدرضا نعمتزاده که دو روز پیش به خاطر انتقاد از احمدینژاد از وزارت نفت بیرون رانده شد، از ابتدای کار دولت احمدینژاد تا آبان ماه 87 که در موج تغییرات گسترده مدیران نفتی جای خود را به نورالدین شهنازیزاده داد، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بود. او پس از پایان کار دولت موقت که اداره دولت به عهده شورای انقلاب افتاد، به عنوان وزیر کار منصوب شد، در دولت رجایی و دولتهای اول و دوم هاشمی رفسنجانی وزیر صنایع بود و در دولتهای اول و دوم خاتمی نیز زنگنه، وزیر نفت، او را به عنوان معاون پتروشیمی خود و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزید.
اما وقتی پس از ماهها کشمکش بین مجلس و دولت، وزیری هامانه به وزارت نفت رسید، او دو معاون زنگنه به نامهای ترکان و نعمتزاده را نگه داشت و در این میان شرکت پالایش و پخش به نعمتزاده محول شد.
طرح عظیم سهمیهبندی بنزین که شکل و شیوه آغاز آن در دولت احمدینژاد با انتقادات گستردهای در سطوح کلان مدیریتی، کارشناسی و رسانهای مواجه شد و میرفت که به یک بحران ملی تبدیل شود، به دلیل حضور نعمتزاده و تجربه مدیریتی او با کمترین ضرر ممکن اجرا شد و به هر شکل ممکن ادامه یافت.
اما این مدیر باسابقه نفتی، به خاطر سابقه حضور در دولتهای قبلی، هیچگاه مورد اعتماد احمدینژاد و نزدیکانش نبوده؛ آنچنان که خبرگزاری آفتاب هم که به مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نزدیک است، خبر داده که نعمتزاده در تابستان 87 به خاطر حضور در جلسه سخنرانی حسن روحانی که در آن انتقادات شدیدی علیه احمدی نژاد مطرح شده بود، از سوی وزیر نفت توبیخ شد.
اما آنها مجبور بودند دستکم در سه سال اول از تجربه و تخصص نعمتزاده استفاده کنند، تا آنجا که فاشگوییهای مدیر اول توسعه پتروشیمی در ایران در خصوص واردات غیرقانونی بنزین و شایعاتی که همواره درباره سمپاتی او به هاشمی رفسنجانی مطرح بود، در نهایت باعث شد که در میانه پاییز سال گذشته، او و دو مدیر ارشد دیگر در وزارت نفت از سمت خود برکنار شوند و نعمتزاده از آن زمان تا دو روز پیش، عنوان مشاور ارشد وزیر نفت را به دنبال خود میکشید.
اما این عنوان هم دو روز پیش از او گرفته شد؛ فقط به این خاطر که او در مصاحبه با یک روزنامه، از اخلاق تند احمدینژاد و خودرایی او در جلسات کابینه سخن گفته و مقایسه احمدینژاد با رجایی، رئیسجمهور آرمانی انقلاب، را نادرست خوانده و زیر سؤال برده بود؛ یا شاید هم به خاطر شرکت در یک جلسه انتخاباتی در حضور هاشمی رفسنجانی در هفته گذشته، که به نوشته “آفتاب” در برکناری او بیتاثیر نبوده است؛ و یا توافق برای همکاری آتی با دولت احتمالی میرحسین موسوی، آنطور که “جهان نیوز” خبر داده است.
به گناه انتقاد از دولت هفتاد میلیونی
اصلیترین گناه نعمتزاده که به خاطر آن مجبور شد پس از 12 سال وزارت نفت و پس از 30 سال دولت را ترک کند، مصاحبهاش با روزنامه “اعتماد” بود. وی در این مصاحبه که روز یکشنبه (ششم اردیبهشت ماه) در روزنامه اعتماد منتشر شد، تلویحا فاش کرد که حکم برکناری او در پاییز گذشته، هرچند ظاهرا به امضای وزیر نفت رسیده، اما در واقع به دستور مقام بالاتر از او بوده است.
این مدیر باسابقه دولتی در بخش دیگری از این مصاحبه گفته است: “باید مراجع بالا تصمیم بگیرند که آیا اداره کشور به این صورت جایز است یا خیر. من چهار دوره در دولتهای شهید رجایی، آیت الله هاشمی رفسنجانی و در مقطع شورای انقلاب وزیر بودم. در این چهار دوره به جز یک مورد، کسی برای انتخاب معاون از من نخواست با آنها مشورت یا از آنها تاییدیه بگیرم و در واقع آزادی عمل کامل وجود داشت. ولی ظاهراً در دولت فعلی روش به گونهای دیگر است. حالا نظر آقای رئیس جمهور این است.“
وی در عین حال به شدت از برکناری بیپروای مدیران انتقاد و با اشاره به دخالت احمدینژاد در آخرین موج برکناری مدیران، از جمله در خصوص مدیرعامل ایرانخودرو و مدیرعامل بانک ملی، تصریح کرده است که: ”برکناری مدیران به این شکل نادرست است و اگر ادامه پیدا کند ممکن است خدای ناکرده حالت دیکتاتوری پیدا کند… به عنوان برادر رئیسجمهور به ایشان توصیه میکنم در این گونه موارد مشورت و نظرخواهی کنند که هم به نفع خودشان و هم به نفع کشور است.”
وی همچنین با انتقاد از عملکرد دولت نهم، خاطرنشان کرده است: “آنچه در این دولت قابل نقد است، اینکه حفظ کرامت انسانها و احترام به مردم و آزادی بیان و مطبوعات تضعیف و خدشهدار شده است. به نظر من نیاز به یک تغییر اساسی است چون اگر این تغییر صورت نگیرد، ادامه این راه میتواند نظام را تضعیف کند.“
وزیر صنایع دولتهای رجایی و هاشمی، همچنین در این مصاحبه “رجایی و احمدینژاد را از بعد مملکتداری 180 درجه با هم متفاوت” خوانده و افزوده است: “آقای رجایی واقعاً روحیه لطیف و ظریفی داشت… یک روحیه تواضع داشت. هیچ گاه در دولت صدایشان بلند نشد یا عصبانی نشدند. در حالی که زمان جنگ بود و شرایط سختی با کاهش درآمدها به وجود آمد اما او آرام، مردمدار و متواضع بود ولی آقای احمدی نژاد، من تا حدی که حضوری با ایشان آشنا شدم یا در رسانه ظاهر میشود قطعاً متواضع است که هیچ تردیدی نیست ولی در حکومتداری به نظر من به رای خودش تکیه میکند. در حالی که شهید رجایی بدون مشورت و گرد هم آوری مخالفان و موافقان جمع بندی نمیکرد اما در دولت احمدی نژاد این حالت خیلی کم است و قابل مقایسه نیست. در حال حاضر دخالت های زیادی در سلسله مراتب حکومتی و مدیریتی است، در حالی که شهید رجایی این گونه نبود.“
نعمتزاده در این مصاحبه، مافیای نفتی را نیز زیر سؤال برده و گفته: “من وجود مافیا در نفت را قبول ندارم و قطعاً خلاف است. خود رئیس جمهور هم به این موضوع رسید اطلاعاتی که در مورد مافیای نفت به ایشان دادند درست نبود.”
وی همچنین در یک اعلام موضع تلویحی انتخاباتی از میرحسین موسوی اعلام حمایت کرده و بار دیگر احمدینژاد را مورد انتقاد قرار داده و گفته است: “من معتقدم اگر همه مردم از آقای میرحسین موسوی حمایت کنند، آن تغییراتی را که مدنظر همه جوانها و افراد باتجربه است، ایشان میتوانند به وجود بیاورند. آقای میرحسین موسوی متدین و متواضع است و اعتقاد به مشورت و نظرخواهی که در حال حاضر کم است، دارند. متاسفانه در حال حاضر شورای منتخب آقای رئیسجمهور تصمیمی میگیرد، حال به هر دلیلی آقای احمدینژاد یک دستور دیگر میدهد و همه چیز عوض میشود. اینگونه رفتار تاکنون در هیچ دولتی نبوده است.“