آیت الله محمد توسلی شاگرد، امین و رئیس دفتر بنیانگذار جمهوری اسلامی روز گذشته و در حالی که در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام مشغول ابراز سخنان اعتراض آمیزی در خصوص حمله نزدیکان دولت محمود احمدی نژاد به حسن خمینی بود، دچار ایست قلبی شد و جان باخت.
بدین ترتیب ماجرای حمله سایت نوسازی ـ از سایت های حامی دولت که توسط مشاور وزارت ارشاد و از همفکران فاطمه رجبی، همسر سخنگوی دولت اداره می شود ـ به خانواده آیت الله خمینی با مرگ مبهم آیت الله توسلی وارد مرحله جدیدی شد.
مرگ در حین اعتراض
آیت الله محمود توسلی که از قبل از انقلاب تا هنگام مرگ آیت الله خمینی ریاست دفتر او را بر عده داشت، و در سال های پس آن نیز علاوه بر عضویت در مجمع روحانون مبارز، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام به شمار می رفت، روز گذشته به مرگی ناگهانی در حین برگزاری مجمع تشخیص مصلحت نظام درگذشت.
سید حسن خمینی نوه آیت الله خمینی که طی هفته های اخیر آماج حملات رسانه های نزدیک به دولت بوده، در اطلاعیه ای که به مناسبت در گذشت آیت الله توسلی انتشار داد، اعلام کرد: “به حق زندگی و مرگ او در دفاع از امام و راه امام و در کمال غیرتمندی و مسئولیت شناسی سپری شد”. به رغم تاکید نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی براینکه “مرگ آیت الله توسلی” نیز در در دفاع از امام و راه امام بوده، اما مقام های رسمی تاکنون از انتشار جزییات سخنان وی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت، که منجر به سکته قلبی او شد، خودداری کرده اند.
قدرت الله علیخانی نماینده بویین زهرا و آوج اولین کسی بود که دیروز بخشی از جزئیات جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام و مرگ آیت الله توسلی را اعلام کرد. به گفته علیخانی “آیت الله توسلی در حالی که به شدت از توهین های اخیر به بیت امام عصبانی و در حال اعتراض خود در مجمع بود دچار عارضه قلبی شد”. وی هم چنین تاکید کرد که: “قطعا خون این فقیه وارسته بر گردن کسانی است که زمینه بی حرمتی به بیت امام را فراهم آورده اند”.
مجید انصاری، عضو مجمع روحانیون و یکی دیگر از اعضای دفتر آیت الله خمینی عصر دیروز دربارهی آنچه در جلسهی صبح دیروزمجمع تشخیص مصلحت نظام اتفاق افتاد، و منجر به مرگ آیت الله توسلی شد، با اشاره به اینکه وی صبح امروز زودتر از همه در جلسهی مجمع حاضر شده بود، به خبرگزاری ایسنا گفت: “آیتالله توسلی دربارهی اندیشهی امام، تفکرات ضد ارتجاعی و ضد خرافی بنیانگذار حجمهوری اسلامی ایران سخن گفتند و منزلت و جایگاه بیت حضرت امام به خصوص حجتالاسلام سید حسن خمینی را یادآور شدند و تاکید کردند که حفظ این جایگاه (اندیشه، آرمانها و بیت امام ) بر همگان لازم است”.
به گفته مجید انصاری که در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور داشته “آیت الله توسلی در ادامه سخنان خود در جلسهی مجمع تشخیص مصلحت نظام به مرور برخی خاطرات مربوط به امام پرداخت” اما “صحبت آیتالله توسلی به پایان نرسیده بود که ایشان متاسفانه از روی صندلی به زمین افتادند و تلاشهای اولیه دوستان و آقای دکتر ولایتی که در آنجا حضور داشتند برای تنفس مصنوعی و ماساژ قبلی ایشان مثمر ثمر واقع نشد و حال ایشان رو به وخامت گذاشت”.
رحلت “شهادت گونه”
محمد هاشمی دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفت و گو با سایت عصر ایران تاکید کرده که: ”به نظر من، آیت الله توسلی فوت نکرد، بلکه رحلتی شهادت گونه داشت”. به گفته محمد هاشمی “صبح دیروز نیز، در حالی که آیت الله هاشمی رفسنجانی، قصد اعلام شروع جلسه رسمی مجمع را داشت، مرحوم توسلی دست خود را بلند کرد و گفت قصد بیان چند جمله ای را دارد”.
وی هم چنین گفته است: “آیت الله توسلی در مورد قضیه اخیر اسائه ادب و توهین به بیت حضرت امام و حاج سید حسن آقای خمینی مطالب خود را آغاز کرد و در این باره نامه ای از حضرت امام که در سال 1361 نوشته شده بود، قرائت کرد که بر اساس یکی از فراز های این نامه حضرت امام پیش بینی کرده بود بعد از ایشان گروهی مقدس نما و متحجر و واپسگرا در قالب دفاع از امام، فرزندان، دوستان، یاران و بیت ایشان را مورد توهین و برخورد قرار خواهند داد”.
به گفته محمد هاشمی آیت الله توسلی پس از خواندن نامه آیت الله خمینی، به سخنان خود ادامه دادو گفت: “سید حسن آقا مسوول موسسه تنظیم ونشر آثار امام است و اگر ایشان نتواند دیدگاه های امام را بیان کند چه کسی می تواند این کار را انجام دهد”.
محمد هاشمی تاکید کرد که آیت الله توسلی در حین اظهار سخنانش “با بیان هر کدام از این جملات به شدت با بغض سخن می گفت و در مواردی اشک ریخت و با گریه ادامه سخن می داد و از شدت تأثر، منقطع سخن می گفت”.
محمد هاشمی هم چنین تاکید کرده که: “آیت الله توسلی با یادآوری اینکه در زمان امام نیز مقدس نماها می کوشیدند خود را مطرح کنند، خاطره ای را از دوران حیات امام نقل کرد” و در ادامه “در حالی که مطالبی را از قبل آماده کرده بود، و با استناد به آنها سخن می گفت، مطلبی را از قول امام نقل کرد که بر اساس آن امام فرموده اند مبارزه و سختی ها برای پیروزی انقلاب، فقط گلوله و سرنیزه نبود که اگر بود تحملش بسیار آسان تر بود بلکه زخم زبان ها و طعنه ها، بسیار دردناک تر و جگر سوز تر از گلوله بود”.
محمد هاشمی تاکید کرده که “آیت الله توسلی در بیان این سخنان باز هم به گریه افتاد و در حالی که بار دیگر، سخن دیگری از امام درباره متحجران و مقدس نماها و واپسگراها را بیان می کرد، در زمانی که به کلمه واپسگراها رسید از روی صندلی به پایین افتاد که بلافاصله دکتر ولایتی که در جلسه حاضر بود، بر بالین وی حاضر شد و در همین زمان آمبولانس نیز به محل رسید و ایشان را به بیمارستان شهید شوریده منتقل کرد اما ساعتی بعد کسانی که همراه ایشان به بیمارستان رفته بودند خبر دادند که ایشان به لقاءلله پیوسته اند”.
حمله به “خمینی زنده”
وقتی روزنامه کیهان در شماره 20 بهمن به نقل فرمانده کل سپاه پاسداران نوشت: “حمایت از جریان اصولگرایی ضرورتی قطعی، اجتناب ناپذیر و تکلیف الهی نیروهای انقلابی و ارزشی کشور به شمار می آید” کمتر کسی فکر می کرد که پروژه علنی کردن دخالت سپاه و بسیج در انتخابات، شکست سنگینی را به راستگرایان وارد کند.این روزنامه در همان روز گزارش داد که محمدعلی جعفری طی سخنانی در همایش “دانشجو، انتخابات، مشارکت حداکثری و اتحاد ملی” که با حضور مسئولان بسیج دانشجویی یکصد دانشگاه کشور در دانشگاه تربیت معلم تهران برگزار شد، گفته است که: “امروز وحدت اصولگرایان که نقطه استراتژیک این جریان است باید تقویت شود، و در این راه اقشار مختلف جامعه به خصوص بسیجیان وظیفه ای سنگین بر عهده دارند”.
کیهان از قول فرمانده سپاه، نشانی جریانی را هم که باید مورد حمایت بسیج و سپاه قرار گیرد، داده و نوشته بود: ”امروز بعد از 27 سال جریان اصولگرایی در کشور زنده شده و در دو قطب حاکمیت ما یعنی قوه مقننه و قوه مجریه قرار گرفته است که این امر را باید ارج نهیم و از آن حمایت کنیم.در دو قوه مجریه و مقننه نیروهای اصولگرا وجود دارند و در این راستا گام برمی دارند البته قوه قضائیه قوه ای مجزا از این دو قوه است ولی امیدواریم این قوه نیز اصولگرایی را دنبال کند”.
به فاصله یک روز پس از انتشار این سخنان، اظهارات سید حسن خمینی نوه پسری آیت الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی درشهروند منتشر شد که به نقل از آیت الله خمینی به شدت بر منع نظامیان از دخالت در سیاست تاکید کرده بود.سید حسن خمینی در آن مصاحبه “تنبه امام به اینکه نظامیها نباید در سیاست دخالت بکنند” را یکی از دغدغهها و مسائل اخیر ارزیابی کرده و گفته بود: “یکی از بزرگترین معیارهایی که میتوان گفت، جامعه از راه امام خارج شده است یا نه، حضور نظامیان در عرصه سیاست است”.
همین گفتگو و بازتاب اظهارات سید حسن خمینی در رسانه ها بود که موجب حمله گسترده رسانه های حامی دولت به وی شد.
سایت “نوسازی” که در کنار سایت “رجا نیوز” و برخی دیگر از سایت های مشابه از رسانه های غیر رسمی دولت به شمار می رود، در حمله ای تند سید حسن خمینی را مورد حمله قرار داد و در مطلبی با عنوان “راز لپ های سرخ حسن خمینی” وی را به دریافت خودرو بی ام و 80 میلیون تومانی از دولت خاتمی و استفاده از سونا و مواردی از این قبیل متهم کرد.
دفتر سید حسن خمینی نیز در تکذیبیه ای که از سوی رسانه ها انتشار یافت دریافت خودرو بی ام و از دولت گذشته را تکذیب و اعلام کرد که سایر اتهامات وارد شده ارزش پاسخگوئی ندارد.
اما در این میان ناگهان سایت رسمی مرکز اسناد انقلاب اسلامی که ریاست آن را روح الله حسینیان، از یاران و همفکران سعید امامی، بر عهده دارد، با انتشار مطلبی با عنوان “سخنی با سید حسن خمینی” که نویسنده آن ”ابوالفضل صدقی مدیرگروه تاریخ و روابط خارجی مرکز اسناد انقلاب اسلامی” بود، واکنش نوه آیت الله خمینی به دخالت نظامیان در سیاست و انتخابات را ناشی از نگرانی های دیگر وی توصیف کرد و نوشت: “سید حسن خمینی احتمالا در پاسخ به سخنان فرمانده محترم کل سپاه مبنی بر تقویت اصولگرایی یا نگرانی دیگر گفتهاند:کسانی که مدعی هستند به امام وفادارند باید نسبت به دستور صریح امام با تمام وجود حساسیت نشان دهند اگر این گونه نباشد یا دروغ میگویند یا دچار تناقض هستند”.
نویسنده مرکز اسناد انقلاب اسلامی در مطلب خود سئوالاتی را با حسن خمینی مطرح کرد: “آیا حمایت از اشخاص حقیقی و حقوقی که در مسایل کلان اجرایی، فرهنگی اقتصادی همراه با ولایت فقیه هستند دخالت در امور سیاسی است؟ … آیا همراهی و هم نوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشخاصی که حمایت از مظلومان عالم را فریاد میزنند و همانند امام عزیزمان در تقابل با مستکبرین هستند خروج از خط امام است؟”
سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ریاست رح الله حسینیان در پایان به نوه آیت الله خمینی نصیحت کرده بود که: ”اگر سپاه پاسداران و بسیجیان سرافراز در زمان انتخابات مبانی اصولگرایی را تشریح نکنند پس چه زمان باید از این اندیشه حمایت نمایند؟ دشمنان انقلاب اسلامی مترصد فرصتی هستند با هوچیگری و فتنهانگیزی اصولگرایی و ارزش مداری را از جریان سیاسی کشور خارج کنند و ما و شما که دوستداران انقلاب هستیم باید مانع آن شویم”.
واکنش شدید به هواداری از سیدحسن خمینی
با وجود مواضع جسته و گریخته هواداران دوبت در خمایت از اظهارات فرمانده سپاه، منتقدان این اظهارات در روزهای بعد با شدت هر چه تمام تر به حمایت از مواضع سید حسن خمینی ادامه دادند. شاید شدیدترین موضع گیری در این ارتباط، اظهارات هاشمی رفسنجانی در خطبه های نماز جمعه تران بود که گفت: “نمیدانم این حرفی که حاج حسن خمینی مبنی بر عدم دخالت نظامیها در انتخابات مطرح کرد چقدر خلاف بود که این همه عصبانیت در مقابل آن را شاهد بودیم”.
هاشمی رفسنجانی، که در حین بیان مطالب فوق حالت بغض و گریه پیدا کرده بود، ضمن دفاع از موضعگیری نوه آیت الله خمینی در مقابل اظهارات انتخاباتی فرمانده سپاه، انتشار مطلب علیه سیدحسن خمینی در سایت نوسازی را به جریانی نسبت داد که به گفته وی، از خارج از ایران تحریک می شود و می خواهد “بین مردم و نیروهایی که می توانند موانع را بردارند شکاف و فاصله ایجاد کند”.
این در حالی بود که پیشتر، مهدی کروبی در واکنشی دیگر گفت: “اهانت و هتاکی به بیت امام را اصلا تحمل نمیکنیم و اگر این بیحرمتی بار دیگر تکرار شود، فرزندان انقلاب و یاران امام جوابی به اهانتکنندگان خواهند داد که هم خود آنها پشیمان شوند و هم کسانی که پشت پرده اینان را میگردانند”.
آیت الله یوسف صانعی با انتشار نامهای خطاب به حسن خمینی از اظهارات وی در مورد منع ورود نظامیان به عرصه سیاست و به ویژه انتخابات حمایت و اعلام کرد: “دفاع از آرا و اندیشههای حضرت امام مستلزم پرداخت هزینههایی است که توسط عدهای متحجر و بیریشه ساماندهی میگردد که لازمه آن تلاش و کوشش بیشتر در راه شناساندن راه آن شخصیت بیبدیل میباشد، لکن این حرکات در ذهن ملت آگاه و بزرگوار ایران مطرود و محکوم است”.
آیت الله صانعی در عین حال هشدار داد: “بدخواهان بدانند که سکوت فرزندان امام و انقلاب هم حدی دارد که در موقع لزوم ناگفتهها و حرکتهای منافقانه دشمنان حیلهگر و عوامفریب را بیان داشته تا عرق شرم بر پیشانی داعیهداران چند چهره بنشیند”.
محسن میردامادی دبیر کل جبهه مشارکت نیز ضمن اعلام حمایت از حسن خمینی و تاکید بر منع نظامیان از ورود به امورسیاسی، در گفتگویی با سایت نوروز بر “تخطی آشکار فرمانده سپاه و برخی دیگر فرماندهان و مقامات نظامی، از بیانات و رهنمودهای موکد امام مبنی بر عدم مداخله نظامیان در رقابتهای سیاسی و انتخاباتی و عدم جانبداری آنان از گروهها و احزاب سیاسی” تاکید کرد و گفت: “این نوع مقابله آشکار با وصیتنامه بنیانگذار انقلاب و نظام جمهوری اسلامی اقدامی ناصواب است”.
وی همچنین به مقامات ارشد جمهوری اسلامی یادآوری کرد که: “اگر حریم حضرت امام شکسته شود چیزی از نظام باقی نخواهد ماند”.
عقب نشینی افراطیون
پروژه علنی کردن دخالت نظامیان در انتخابات که با اظهارات فرمانده سپاه آغاز شد، به ظاهر شکست سختی را نصیب نزدیکان دولت کرد و روزنامه کیهان را که نقش رهبری جریان رسانه ای اقتدارگرایان حامی دولت را برعهده دارد، واداشت تا روز چهارشنبه گذشته با انتشار دو یادداشت جداگانه به قلم حسین شریعتمداری بپذیرد که هم “اظهارات فرمانده سپاه اشتباه بوده” و هم “حمله رسانه های وابسته به دولت به سید حسن خمینی”.
شریعتمداری در یادداشت اولش با عنوان “خطا را باید پذیرفت” نوشت: “این برادر عزیز و انقلابی در اظهارات اخیر خود- بی آنکه بخواهد- برخلاف نظر صریح امام راحل سخن گفته است و چاره آن پوزش از خطای لفظی- سهوالبیان- و توضیح درباره آن است”.
این روزنامه همچنین با اشاره به حملات رسانه های نزدیک به دولت به سید حسن خمینی نوشت:“دیروز، سایت اینترنتی «نوسازی» که یک سایت وابسته- و یا نزدیک- به دولت نهم است و از آغاز راه اندازی تاکنون به حمایت از دولت و دفاع از مواضع و عملکرد آن مشغول بوده و هست، در یک اقدام غیرمنتظره که فقط می توان آن را «شرم آور» دانست به حجت الاسلام سیدحسن خمینی حمله کرد و با جملاتی زشت و بی ادبانه ابراز تاسف اخیر ایشان درباره رد صلاحیت برخی از نامزدهای نمایندگی مجلس- احتمالا نامزدهای حزب مشارکت- را به باد اعتراض گرفت…..آنچه در یادداشت سایت نوسازی علیه نوه امام راحل آمده است به اندازه ای زشت و مشمئزکننده است که واگویه آن نیز دور از ادب و بی حرمتی به بیت معظم امام راحلمان رضوان الله تعالی علیه تلقی می شود و معلوم نیست گردانندگان سایت یاد شده با چه انگیزه و در پی کدام مقصود به این اقدام ناروا دست زده اند؟!“
شریعتمداری در عین حال گردانندگان این سایت حامی دولت را”دشمن نفوذی یا دوست نادان” توصیف کرد و به احمدی نژاد هشدار داد که “نگارنده حضور شما در رأس قوه اجرایی کشور را یک موهبت الهی می داند، مراقب اطراف خود باشید و به هیچیک از دو طیف یاد شده فرصت حضور در پوشش حمایت از دولت اصولگرا را ندهید. اگر هم آنان به دروغ خود را حامی دولت می دانند، دروغ آنها را برملا کنید”.
با این وجود سایت نوسازی آخرین تیرهای خود را در ساعات پایانی چهارشنبه گذشته به سوی خانواده خمینی رها کرد تا آنان را که اکنون به “حجاب” پیش روی دولتیان تبدیل شده اند، از میان بردارد.این سایت در عین حال علت حمله خود به حسن خمینی را تشریح و اعلام کرد: “علت اینکه تا حالا چرا به سید حسن آقای خمینی نپرداخته بودیم هم همین حرمتی بود که بعضی از مخاطبان از آن یاد کردهاند که متاسفانه ایشان به عقیده این حقیران [دست اندرکاران نوسازی] در چند روز اخیر با حمایت سراسیمه از حزب مشارکت و … که کارنامهی شان برای مردم ما روشن است”.
وعده های جدید
با مرگ آیت الله توسلی یکی از نزدیکترین نزدیکان آیت الله خمینی که در سینه اش حقایق بسیاری در خصوص بازیگران 3 دهه اخیر در سینه خود داشت، از میان رفت.آیت الله توسلی پیش از مرگ نیز بارها نسبت به ظهور جریانی که قصد تحریف اندیشه های خمینی و تاریخ انقلاب را دارند، هشدار داده بود.
آخرین مورد از این هشدارها در شب عاشورای امسال از سوی وی ابراز شد و او طی یک سخنرانی گفت: “در روزگار ما نیز درحالی که 25 سال از پیروزی انقلاب میگذرد و تنها 19 سال از رحلت امام خمینی گذشته است، حرفهای ایشان تحریف میشود. درحالیکه امام خمینی فرمودند«جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد» عدهای میگویند جمهوری معنا ندارد و ما آمدهایم اسلام را پیاده کنیم و حتی این جمله امام که میفرمایند «میزان رای ملت است» را تحریف میکنند”.
وی افزود: “متاسفانه امروز میبینیم عدهای که روزگاری با انقلاب نبودند و سرخوشی نداشتند، تئوریسین انقلاب شدهاند. امروز کسانی که هیچ نقشی در انقلاب و مبارزه نداشتند تئوریسین و مدعی امام و انقلاب شده اند و می گویند هدف از انقلاب جمهوری اسلامی نبود و با این کار مردم و رای آنها را نادیده می گیرند”.
آیت الله توسلی چنین موقعیتی را خطرناک توصیف کرده و گفته بود: “این نگاه بسیار خطرناک است چرا که حاضر می شود حتی به نام مصلحت آرای مردم را محترم نشمارد”.
راستگرایان افراطی اما هنوز رویاهای بسیاری در سر دارند، که با مرگ آیت الله توسلی به آن نزدیک تر شده اند.سه روز پیش سایت رجا نیوز، دیگر سایت غیر رسمی دولت در خبری کوچک اما قابل توجه که به نظر می رسد حامل وعده های جدید برای آینده است، اعلام کرد: “سرنوشت بیش از 60 هزار سند و عکس از امام خمینی و انقلاب اسلامی در کشور عراق نامعلوم است”.
به نوشته این سایت یک کارمند سابق خبرگزاری عراق از وجود اسنادی در استخبارات بغداد، نجف اشرف و بصره در ارتباط با آیت الله خمینی خبر داده است.رجا نیوز به نقل از این شخص بدون نام اظهار امیدواری کرده که: ”بزودی عکسهای خود را از امام به مقامات ایرانی و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ایران تحویل خواهد داد”.
اینکه حملات اخیر به حسن خمینی، رد صلاحیت علی اشراقی دیگر نواده آیت الله خمینی برای نمایندگی مجلس، مرگ مبهم آیت الله توسلی، دخالت روز افزون نهادهای نظامی در رقابت های سیاسی و فعالیت های اقتصادی، و تصفیه نزدیکان خمینی از بدنه جمهوری اسلامی به یکدیگر مربوط هستند یا نه، پرسشی است که آینده به آن پاسخ خواهد داد.